Zdravím, díky za reakci. Tak cca deset let jsem vášnivým sběratelem orig. CD z bazarů, aukcí atd, mám v merku tři čtyři své oblíbené kapely u kterých kupuji od singlů až po nějaké raritní japonské vydání v omezeném nákladu, třeba jen proto, že mají o jednu či dvě skladby navíc než EU či US verze alba a tak podobně. Vrazil jsem do toho velkou spoustu peněz, když nějaký singl byl až v australském kamenném obchodě a stál v přepočtu tisíc korun plus poštovné a další náklady, tak jsem ho prostě vzal bez diskuse. To byl můj přístup.
Pak jsem členem několika traderských komunit soustřeďující koncertní nahrávky (butlegy) z profesionálně převedených kotoučových a DAT kazet a minidisků různých majitelů nahrávačů do digitální podoby (FLAC 48kHz pro archivní účely a poté 44.1kHz pro poslech doma a poté pak mp3 do přehrávače). Sám jsem koncert nenahrával, jsem jen sběratel. Butlegy jsem nekupoval, jen stahoval ze soukromých komunitních serverů popř. měnil s lidmi po celém světě tehdy přes klasickou poštu (později uploadem) ale opět jsem musel to velké kvantum lossless koncertních záznamů (audio/video) i demonahrávek někde skladovat - momentálně toho je šest terabajtů - opět investice do archivačních externích disků a poté do klonovacích ze strachu ztráty dat atd.
Dále jsem měl muzikantské období a kupoval spousty značkových i boutique efektů a několik kytar. Opět spousty peněz v tom zařvalo co by dalo na slušné bazarové auto za sto tisíc. A momentálně zvažuji rozprodej, protože už nejsem aktivní v hraní - už mi stačí jen v pokoji sám při lahvi vína si zabrnkat na to nejzákladnější - hlavně aby to ladilo.

A momentálně se chci zaměřit na vinyl, podobně systematicky vybírat. Pro dvě tři oblíbené skupiny sbírat a kupovat co najdu (a co není hlavně "counterfeit") a příležitostně přikoupit jednu desku jiného interpreta pro radost.
Nikam nespěchám, času mám docela dost. Momentálně mě to čtení a zkoumání trhu s vinyly, gramofony a doplňky k tomu, zesilovači a reproduktory docela baví a postupně se zorientovávám v cenách, vlastnostech a vlastně i lidech, kteří o tom píší - ať už v recenzích v časopisech nebo od členů diskusních for.
Mám hrubou představu, že nejdříve se zaměřit na gramofon, poté na zesilovač a největší investici dát na pár reproduktorů. Do místnosti cca 5 x 6 x 2,6 m (Š. x D. x V.), která je oddělená v polovině velkou knihami napěchovanou knihovnou a tvoří přirozenou stěnu v prostoru. Poslechová část místnosti se omezuje na 3,8 x 3,7 m. Protější holá stěna vymezena právě pro budoucí sestavu. Nehledám příliš silný výkon pro středně velké prostory až haly. Jsem v RD. Zatím nemám moc jasno, zda se zaměřit na vintage výbavu, nebo se soustředit na aktuální výběr. Ať už z bazarů, nebo obchodů. Zvažovaná investice do gramofonu, zesilovače a páru repra 40-50k Kč.
Snad můj příspěvek nepůsobí zmatečně. Ale to je asi typické od každého, kdo s něčím začíná.