Janáčkův Máj 2009 (20. 5. - 9. 6. 2009)

Kam se chystáte na živý poslech
Odpovědět
mesires
Kontaktovat uživatele:

Janáčkův Máj 2009 (20. 5. - 9. 6. 2009)

Příspěvek od mesires »

Ve středu byl zahájen letošní ročník. Zahajovací koncert jsem neslyšel ani živě, ani na Vltavě v přímém přenosu.

Byl jsem ale včera 21. 5. s manželkou na koncertu AD Tria:
Haydn: Trio G dur "All Ongarese"
Martinů: Grand trio č. 3 C dur
Beethoven: Trio D dur op. 70 č. 1

Haydn byl úžasný, pro mě největší zážitek večera. Krásně zahrané, s velkým citem k piano pasážích, rytmicky a dynamicky propracované. Je pravda, že to byl posluchačsky nejlehčí kousek večera. Poslední věta (Ongarese) překypovala temperamentem.

Přestože se nejednalo o nijak dlouhá díla, organizátoři udělali mezi Martinů a Beethovenem pauzu. Tu jsme uvítali, protože Martinů nás začal lehce uspávat (v průměru - mě skoro vůbec, manželka začala klimbat). Trio od Martinů bylo hezké, skvěle zahrané, ale přece jenom nebude patřit mezi mé nejoblíbenější.

Beethoven byl doopravdy dobrý, ale asi bych jej v dramaturgii večera prohodil s Haydnem, chyběl mi na konec ten náboj, který měla poslední věta Haydnova tria.

Přídavkem bylo Dvořákovo trio Dumka. V programu mi už na začátku Dvořák chyběl (zvlášť když jsou AD trio) a Dumka byla fajn, fajn, fajn. Krásná česká hudba.

Pár poznámek mimochodem:
Koncert nahrávala TV Noe (nemám satelit ani kabelovku, takže nechytám). Nevím, jestli to byl přímý přenost nebo to půjde později ze záznamu. Kamer tam bylo celkem dost. Jednu jsem měl přímo za hlavou a trochu mí zoom a zaostřování kamery vadil, hlavně v tichých pasážích. V druhé půli si za mě (vedle kameramana) sedl i fotograf. Chod závěrky by mohl mít u profi foťáku přece jenom tišší.

Slečna, která Kasíkovi otáčela noty, se pár krát sekla. Bylo to takové vtipné, když si Kasík narychlo otáčel stránky zpátky a případně ještě hranou ruky podruhé musel do listu uhodit, protože se stránka otáčela zpátky. To bylo takové klasické kungfu na podiu :D

mesires
Kontaktovat uživatele:

Re: Janáčkův Máj 2009 (20. 5. - 9. 6. 2009)

Příspěvek od mesires »

Dnes vecer:

Beethoven: Coriolan, předehra op. 62
Mozart: Koncert pro housle a orchestr č. 3 G dur K 216
Schubert: Symfonie č. 5 B dur

Eberle Veronika - housle
Pražský komorní orchestr bez dirigenta

Uz se tesim!

mesires
Kontaktovat uživatele:

Re: Janáčkův Máj 2009 (20. 5. - 9. 6. 2009)

Příspěvek od mesires »

Byl to vcera skvely koncert!
PKO (bez dirigenta) zahrala skvele. Vrcholy koncertu bych videl dva - Mozartuv koncert pro housle a orchestr s excelujici Veronikou Ebrle (20 let), ktera houslemi doslova kouzlila, ohromila me technikou a take prozitkem a vnimanim hudby, kdyz zrovna nehrala. Skoro cely koncert mela zavrene oci a pusobilo to na me, ze hru svych kolegu doslova vstrebava a proziva a na druhe strane, kdyz se chopila smycce, tak z ni hudba prystela. Nadsene a BRAVO pokrikujici publikum si vyzadalo pridavek.

Po pauze Schubertova symfonie me misty trochu uspavala (unava, chlebicky o prestavce), ale zahrali skvele. Nakonec dva pridavky (Dvorak - Furiant z Ceske svity, Mozart - predehra k opere Ascanio in Alba), tyto bych videl jako druhy vrchol vecera. Zive a skvele zahrane. Manzelka se nechala slyset, ze ten zaver byl natolik strhujici, ze ma pocit, ze koncert teprve zacina ...

Odpovědět