JazzFest Brno 20.-30. 4. 09

Kam se chystáte na živý poslech
Odpovědět
Hajtek
Kontaktovat uživatele:

JazzFest Brno 20.-30. 4. 09

Příspěvek od Hajtek »

Docela by mě zajímalo, jestli se tady najde někdo z Brna, případně někdo, kdo byl teď na nějakým koncertu.
Já jsem byl ve středu na Matěj Benko Quintet
"Nejen skvělým pianostou, ale především originálním skladatelem a zručným aranžérem je talent česko-slovenského jazzu Matej Benko. Jeho tvář citlivého doprovázeče a invenčního sólisty známe z kapel zpěvače Evy Emingerové nebo Miriam Bayle, ovšem Quintet nabízí hluboký exkuz do Benkovy duše skladatele. Ne nadarmo vystudoval skladbu na konzervatoři Jaroslava Ježka. Benkův kompoziční talent prosakuje každým opusem a protože se Matěj obklopuje hudebníky schopnými převést jeho myšlenky do reality bez zkreslení a navrch přidat špetku vlastního koření, nemusí mýt o osud svých skladeb strach..."
a Tariška-Štveráčel Saxophone Summit featuring Ryan Carniaux
"Radovan Tariška je bezesporu fenomén. Jeho energie je nevyčerpatelné a nakažlivá, pódiový projev strhující. Za svůj talent vděčí rodině, K hudbě ho přivedli jeho dědeček, rovněž klarinetista a saxofonista. Radovi byl do vínku dán i jedinečný dar- dokáže vyvolat v posluchačích dojem, že hudba je ta nejsnadnější a nejzábavnější činnost na světě. Jeho extrovertní projev a hráčské sebevědomí podložené skvělými hudebnickými předpoklady jej předurčují k úspěšné umělecké kariéře...

Info z jazzFEST programu..

Za 50kč, to byl můj nejlepší koncert na kterým jsem byl a pochybuju, že se mě ještě někdy podaří zajít na tak výhodný koncert...
Jinak dnes je v Bobycentru Peter Lipa Band, vřele doporučuji..
Vice informací na http://www.jazzfestbrno.cz

Rado
Kontaktovat uživatele:

Re: JazzFest Brno 20.-30. 4. 09

Příspěvek od Rado »

Včera večer Brno hostilo výe zmiňovaného Petera Lipu a poté Karrin Allyson jako hlavní hvězdy letošního ročníku JAZZFESTBRNO....

Jako první se zhruba na necelou hodinku uvedl Peter Lipa a jeho Band (hrál s ním na klávesy jeho syn a za zmínku určitě stojí také Michal Žáček - saxofonista, se kterým už Lipa hraje min. 10 let)...
Hned od začátku to byl jazz, blues se vší parádou, Lipa to rozjel ve velkém stylu. Pro mě osobně byla perličkou přezpívaná skladba od tria Voskovec/Werich/Ježek - Tmavomodrý svět, která v Lipově podání pro mě dostala úplně jiný rozměr. Poslední skladbou, po vracečce, (pokud se nepletu) byla skladba "Mám túžbu), která rytmicky a stupňovitě dostávala členy kapely k nádherným sólů a diváky do tempa. Škoda, že tím Lipovo představení skončilo (zdálo se mi být krátké - holt dobré hudby není nikdy dost....)
Představení Lipy korunoval svým výkonem Michal Žáček, který postupně vyměnil saxofon, soprán saxofon a příčnou flétnu. Chvílemi mi připadalo, že sám Žáček je ten saxofon... Tóny, které se od jeho nástroje dostávaly do prostoru sálu měly křídla, a když měl saxofon prim, bralo to dech....

Následně přišla chvíle, kdy se představila éterická a charismatická Karrin Allyson se svým quartetem (Rod Fleeman - kytara, Ed Howard - kontrabas, Todd Strait - bicí). Zpočátku velice profesorský přístup kapely se změnil na jazz s úsměvy na rtech všech členů, společně zajazzovali, hecovali se a předvedly nádhernou dobrý jazz. Diváky dostávaly do varu především jazz-hrátky dua Karrin a kytaristy Fleemana. Karrin hrála hodně z nového alba "Imagina", ale také starší kousky. Po prvních 2-3 skladbách usedla za piano a to byl pro mě osobně zlatý hřeb večera. Ona a piano bylo propojení fantazie sametového hlasu s jemnými tóny klavíru pod jejími prsty. Za klavír usedla ještě po první vracečce, kdy hrála pouze sama na klavír se zpěvem, bez ostatních členů quarteta, a rozehrála dechberoucí skladbu "Follow the footprints"....nádhera...to byla to špička ledovce

Poté, kdy odešlo asi 80% obecenstva, přišla ještě Karrin do sálu, a kdo chtěl mohl si nechat její CD podepsat. Ona s velice přátelským úsměvěm, po prohození pár laskavých slov (jak moc ona děkuje :-)), podepisovala. .... Její zpěv mám rád, ale její přátelský přístup mě dostal a oblíbil jsem si ji ještě víc.

Kéž by se do Čech ještě někdy vrátila, neboť momentálně není na světě asi lepší jazzmanka...snad kdyby přijela Diana Krall...:-)

Odpovědět