Novosvětská v Rudolfinu_18/09/09_*****+

Kam se chystáte na živý poslech
Odpovědět
lachim
Kontaktovat uživatele:

Novosvětská v Rudolfinu_18/09/09_*****+

Příspěvek od lachim »

můj poslední příspěvěk k jednomu nejmenovanému koncertu
nejmenovaného božského umělce vyvolal mnoho reakcí...

dovoluji si tedy opět pár řádků.
:-)

včerejší rudolfinum rozezněla česká filharmonie s herbertem blomstedtem.
symfonie beethovena a hlavně... dvořákova novosvětská.

osobně jsem byl provedením novosvětské nadšen.
připomínala mi zvukem nahrávku s dirigentem neumannem, kterou mám na japonském sacd
(náhrávano také v rudolfinu a také s čf).
výbuchy energie prolínající se s medovou jemností...
nádherné, skvělé. ohromně emotivní.

měl jsem možnost slyšet 5 různých provedení. pěti různých těles a dirigentů.
včerejší u mě jasně výtězí.
byl to prostě zážitek s velkým z.

japonci v sále byli také nadšeni klaněli a tleskali, až jsem se musel rozesmát.
ale...no.... hloupému vše hloupé.

slyšel jsem sice jakýsi komentář , že to bylo příliš násilné a granátovité, ale...
to jsem jen náhodně vyslechl a rozhodně, rozhodně nesouhlasil.

včerejší čf s blomstedtem, vedená dvořákem, byla prostě úžasná.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Novosvětská v Rudolfinu_18/09/09_*****+

Příspěvek od efičák »

lachim píše:výbuchy energie prolínající se s medovou jemností...
nádherné, skvělé. ohromně emotivní.
Dynamických a tempálních impresí není nikdy dost.
Je-li Largo, podáno coby rozloučení s zesnulým, nikoli jako geniální dílo skladatele světového významu, jež je emisarem češství ve světě (viz japonští posluchači), je to plýtvání časem hudebníků, posluchačů a nosiči.
Výborný příspěvek.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

lachim

tenhle zážitek ti velmi, velmi závidím. muselo to být silné.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

dadaft

bylo to suuuper. je co závidět.

čtenářům

přečetl jsem si po sobě svůj text a koukám, že čeština je těžkým jazykem.
výtěz není jako vítěz....
tudíž se členářům omlouvám za svůj pravopis 19.09. v 17:13.

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

genialni hudba, docela jsem chtel jit taky, ale nakonec zanet achillovky nedovolil jit v slusne obuvi a jako buran tam proste nepujdu at si rika kdo co chce...
btw. jsem byl s orchestrem na dvoutydennim turne po Japonsku, kde hrali nejdriv Beethovenuv Cisarsky a pak Novosvetskou, ac jsem nemusel, zucastnoval jsem se jak zkousek, tak vsech koncertu az na jeden. Musim rict, ze posledni koncert, byl tak neskutecny, ze /ac to nerad priznavam :) / jsem u larga slzel, u zbytku byl fascinovan a ve ctvrte vete behal mraz po zadech, navic hudebnici jakoby se loucili se zemi a jeste umocneno tim, ze jsme byli na druhem konci sveta. Dvorak je nejvetsi hudebni osobnost v ceske historii... Sice off topic, ale musel jsem se o to podelit, bylo mi tehdy 18 a zanechalo to na me poslechuschopnosti obrovskou stopu...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

c-one

děkuji za krásný komentář.
koukej psát!!
please, bitte.
je skvělé číst příspěvky od zasvěcených.

já v rudolfínu slzel téměř také.
moc se jim to povedlo.
to mrazení je prostě úúúžasnéééé.

jak jsi se dostal s čf do japonska?
pokud chceš komentovat dále....

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

připojuji se k lachimově prosbě. piš, piš, piš. *thumbs up*

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

no necekal jsem takovou odezvu :)

Nebylo to ČF, kde je btwbratranec první hobojista. S tatou jsme zkousky a koncerty tocili, ja teda spis byl takova vypomoc, takze jsem si to strasne uzil.
Byl to orchestr KMČ (mezi hudebníky termín Kdo má čas, čili kdo měl volno a chuť, jel :) ) pod názvem Dvořákův Symfonický Orchestr.
dneska snad ten orchestr jeste funguje http://www.dvoraksymphony.com/ S tatou jsme zkousky a koncerty tocili, ja teda spis byl takova vypomoc, takze jsem si to strasne uzil. Slo to pres bratrance, nicmene jsme tim pronikli trochu vic do sveta orchestru a dodneska se s mnoha stykame.
Cela snura se jela s klaviristkou Fujiko Hemming (btw kdybyste nasli jeji stranky, stoji to za to, zenska ktera je Japonsku idolizovana, protoze udajne byla uplne hlucha a japonsti mnisi nekde v horach ji jaks taks dali dohromady,takze porad hraje, nicmene slysi zoufale, takze pozde nastupuje a musela ve finale mit zvlastni osobu,ktera ji upozornovala). No ale byl to uspech, Japonci si tohohle nesmirne vazi a kdyz jsem videl, ze listky bezne stoji na prepocet 5-15tisic Kc a presto to bylo beznadejne vyprodane...navic pri koncerte byste slyseli padnout spendlik jak jsou ukazneni. No ale krasne saly (vetsinou v parcich a prirode), perfektni akustika a hlavne jak jsem psal, kdyz slysite ceskou hudbu takhle daleko od domova... :)

no a od te doby je Japonsko takova srdecni zalezitost, loni jsme tam zase byli a v ctvrti Shinjuku, kde je jedna cast jen Hi-End obchody a studia, tata beznadejne propadl BW801D v kombinaci s McIntosh equipem a tak jsme po letech jeho uvah jestli to vubec ma cenu, vstoupili do obce highendaru, ale to uz je jina story :D

tak jak tak bych mohl o Japonsku plkat hodiny, je to tam takovy ,jak bych si pral aby to bylo i tady, lidi jsou neskutecne slusni a vstricni, celkovy system funguje moderne a i pritom je tam tradice a kultura temer neporusena, pravda starsi generace japonsku mi odporovala, ale to je relativni no :)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

c-one

děkuji. příjemné počtení.
obchody v té čtvrti.... to byl byl asi zážitek.
pro zdejší hifisty!
proti praze to bude asi mililililinko rozdíl.
nemáš nějakou fotku z té high end ulice? nebo odkaz?
ještě pár zážitků by jsi nechtěl zveřejnit?

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

no tak zazitku byla spousta, to se tezko vypravi, takhle jsou tam ruzne ctvrte, ja jako aktivni muzikant jsem si hudebni ctvrt dost uzil, vsude samej klub a japonci jsou vynikajici hudebnici, sice nemusim jejich zpev,ale jinak i prumerna kapelka okresniho formatu hraje fakt na urovni...
pravda i ty obchody zazitek samozrejme byly, kamarad co jel s nama se tam pokousel koupit Martin Logany, myslim model Prodigy, ktere tam byly ve ,,vyprodeji'' za cca 100 000,- do prepoctu, uplne nove, hrane jen v tom studiu. Tam mimodek bylo takovych vehementu, ze uz ani poradne nevim co tam vsechno bylo, vetsina exoticky vypadajicich pristroju.Dobry taky je, ze v kazdym obchode, nehlede na to, jestli je to hiend nebo ne, je bazarova sekce, kde jsou veci za nevidane ceny. Kdybysme tehdy vedeli ze tata podlehne, asi bysme nakoupili aleson kabelaz...
takhle jsem si ja privezl podruhe kytaru s tim, ze s ni nejak dohradim kus ceny letenek a nakonec ji mam dodnes stejne jako prvni :)
no na obchod atp je to tam paradni, japonci jsou docela smlouvavi, ale nehrajou takovy divadlo,jako na blizkem vychode atp...
tak jako tak pro cloveka co to tam nezna, je to dost maglajz, dneska jsem celkem obstojne schopnej po pameti litat po tokiu,kyotu,osace a este nejakych mestech tak,abych se neztratil a moc me to nestalo...
jinac porovnani s prahou nevim, moc studii jsem tu nenavstivil, zatim vpodstate jen holesovicky Reaktor. Ale zas tak spatny to byt nemelo, by se mi libilo, kdyby to bylo na kupe, stejne jako dalsi odvedtvi, pak by se k tomu pridruzovaly komunity a tim padem by bylo i bliz k lidem se stejnym zajmem...

Odpovědět