Rád bych se s Vámi podělil o pro mě neskutečně cenný zážitek.
Ano , byl jsem tam a na vlastní oči a uši jsem se přesvědčil , jak na živo vypadá opravdu jedna s nej jazzových kapel "Patricia Barber- kvarteto"
Protože s určitých důvodů se tady na hifinázorech moc nezapojuji , v tomto případě udělám zase jednu vyjímku a to proto , že je tady spousta fajn lidí , kteří mnohdy obohatí cennýma zkušenostmi a jedna z nich byla upozornění na tento fantastický koncert.
Takže , koncert se konal ve Vídni , úterý 27.10.2008 ve 20:30 hodin.
Místo : jazzový klub Porgy a Bess - Riemergasse 11 1010.

Předem musím předznamenat že jsme jeli ve třech osobách(bez žen)dámy jistě prominou
Ve složení :
já - nadšený high-end posluchač a hledač perel v hudbě, který totálně propadl tomuto koníčku ( již 15 let )
kolega č.1 částečné Hi-Fi ale High-end 0 % vzdělání , který mě plně důvěřuje ohledně tipu na skvělý zážitek.
kolega č.2 Hifi a High-end 0 % , jen obrovské šoky z poslechu hudby u mě doma a protože má hudební vzdělání a hraje výborně na klavír tak má neocenitelné názory a zkušenosti v hudbě.
Tak dost povídání o nás , něco k cestě do Vídně. Tam v pohodě , ale ve Vídni (1 hodinka hledání našeho hotelu takže jsme nabrali pěkný skluz ) .
Na místo koncertu jsme dorazili až na poslední chvíli ve 20 :15 uf ,byl jsem hodně nervozní , že to prošvihnem.
Protože na netu nebyla ani zmínka jak velký sál , nebo bar to bude , byli jsme vcelku napjatí.
Odložili jsme věci v šatně a hurá do ….. neuvěřitelně krásného , útulného sálu ve tvaru U , který byl i na 1 patro.
Hned po vstupu aniž bych viděl podium , na mě zapůsobila neuvěřitelná atmosféra a ihned jsem prohlásil větu , která se potvrdila ....a to bude super!

Stolečky , byly po většinou samozřejmostí , svíčky a dole po levé straně po celé délce bar + barové židle.
Spousta lidí už v tu dobu popíjeli víno a spousta lidí i stačila povečeřet.
Ceny bych řekl celkem přijatelné.
Tož jsme objednali první láhev vína , atˇ můžeme do začátku koncertu nasát atmosféru.

Evidentně bylo vidět , že tam přišli lidé , kteří Patricii dobře znají a nebo na doporučení chtějí poznat , protože to byl nevšední zážitek.Zaslechl jsem na WC i nějaké Slováky a v davu taky nějaké Čechy.
Celá Vídeň na mě působila oproti českým velkoměstům velice poklidným a spořádaným městem a podobně tak bylo na zmíněném koncertu.
Před zahájením samotného koncertu pohrávaly v poklidu různé jazzové melodie.Bylo 20:50 a stále pohodová atmosféra.

Sál se už úplně vyplnil cca 300 - 400 lidí , všichni už usedli na své určená místa , které jsme obdrželi při prokázání se u vstupu do sálu. Překvapilo mě , jací jsou Vídeňáci konzumenti , na to jaké tam byly miniaturní stolečky , byly většinou taky plné až nebylo kam odkládat talíře atd.
Je 21 : 00 a na podium vstupuje kvarteto Patricia Barber - vocal -klavír , Michael Arnopol - basa ,Eric Montzka - bicí ,Neal Alger - kytara.

Sálem zní obrovský aplaus a hned po chvílí začíná skladba , kterou jsem nikdy neslyšel .
Protože mám skoro všechny cd , povětšinou MFSL ,měl jsem trochu obavy z toho , že zvuk mě plně neuspokojí , ale musím předznamenat , že sál měl velice slušnou akustiku a vím že klavír , na který hrála Patricia již má taky nějaké roky za sebou a je raritou a stálicí tohoto klubu , nicméně vše bylo tak jak jsem si představoval.

První skladba byly tuším z nové desky , o které tady již byla řeč The Cole Porter Mix a tato skladba byla zakončena improvizací na téma Bacha. Bohužel se mě nepodařilo včas i přes mou snahu mít doma tuto hudbu před koncertem, v poště jsem ji objevil až tři dny po koncertu (eabey).
Koncert byl s jednou asi 20 min. pauzou a jednotlivé skladby byly 50% z nového alba , které se mě tímto vrylo hezky do paměti a druhá polovina skladeb byla povětšinou s alba Live: A Fortnight in France , Modern Cool - 3 skladby včetně božské Light My Fire, dále pak tuším po jedné skladbě z Night Club a Companion.
Největšími zážitky byly vždy jednotlivé so'la hudebníků , vždy vzorně odměněna aplausem tak jak jej známe s live desek.
A protože již byla na stole druhá láhev vína i my jsme přihodili polínko do ohně a pěkně jsme hlasitě projevovali naše nadšení , hlavně já a kolega - klavírista.
Pro mě osobně nepředstavitelná věc : pár jedinců si objednávalo lídlo i během koncertu(hlavní chod), to my jsme neměli čas.
Celý koncert neměl sebemenší slabé místo !!!
Spousta lidí v sále si podupávala do ritmu a nejvíc to bylo znatelné u několikaminutových skladeb , ve kterých vždy postupně excelovaly tito špičkoví profesionálové - mistři svých nástrojů, kteří byli skvěle sehráni.
Neal Alger čeká na své solo.
Skladby , která se mě nejvíce vryly do paměti , ikdyž je těžké vybrat , byly s alba Live: A Fortnight in France : Whiteworld , kde ve finále předvedl Eric Motzka , neuvěřitelné solo na bicí , ovšem pozměněné tak , že začínal takovým polovičním marchem zakončené solem a plynulým přechodem k původní melodii.
Dále skvělá skladba Pieces a samozřejmě Light My Fire.....
Patricia byla velice soustředěná na svůj výkon a taktéž to bylo znát jejími prožitky (rysy) ve tváři ve hře na piano.viz.foto

Líbilo se mi , že celé kvarteto si na nic nehrálo a ochotně se nechali vyfotit se mnou , proběhla kratičká autogramiáda(kdybych to tušil , vezmu své raritní desky CAFE BLUE , COMPANION a nechám si je podepsat , tak mám jen vstupenku s podpisem.

Samozřejmě jsme neodcházeli s klubu a ještě jsme zůstali jak jen to šlo.
Nikdo nás nevyhazoval , pohodově jsme načli 3 láhev a pozorovali jsme jak lidé v klidu odcházejí s plnou hlavou dojmů.

Téměř do konce zavíračky klubu zůstal na pivko Neal Alger a ochotně se s kolemjdoucími a přísedícími bavil , mě zajímala nejvíce dvojice Patricia a Eric Montzka.
Závěrem bych chtěl poznamenat , že to byl pro nás nádherný zážitek , na který já budu vzpomínat celý život.
No a závěr koncertu již bez komentáře…..

V 1:15 pravý Vídeńský řízeček v zapadlém baru , smažený přímo za barem , to jsme ještě neviděli.
Tento koncert hodnotím po všech stránkách 10 hvězdami s desíti !!!!!!!!
Opravdu neuvěřitelný zážitek a už se těším , kde se znovu vynoří tento hudební skvost….
S pozdravem Petr.