recenze koncertu - Patricia Barber kvartet -Wien 27.10.2008

Kam se chystáte na živý poslech
Petr 5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

recenze koncertu - Patricia Barber kvartet -Wien 27.10.2008

Příspěvek od Petr 5 »

Úvodem bych chtěl pozdravit všechny hifisty a high - end posluchače.

Rád bych se s Vámi podělil o pro mě neskutečně cenný zážitek.
Ano , byl jsem tam a na vlastní oči a uši jsem se přesvědčil , jak na živo vypadá opravdu jedna s nej jazzových kapel "Patricia Barber- kvarteto"

Protože s určitých důvodů se tady na hifinázorech moc nezapojuji , v tomto případě udělám zase jednu vyjímku a to proto , že je tady spousta fajn lidí , kteří mnohdy obohatí cennýma zkušenostmi a jedna z nich byla upozornění na tento fantastický koncert.

Takže , koncert se konal ve Vídni , úterý 27.10.2008 ve 20:30 hodin.
Místo : jazzový klub Porgy a Bess - Riemergasse 11 1010. Obrázek

Předem musím předznamenat že jsme jeli ve třech osobách(bez žen)dámy jistě prominou :)vozem.

Ve složení :

já - nadšený high-end posluchač a hledač perel v hudbě, který totálně propadl tomuto koníčku ( již 15 let )

kolega č.1 částečné Hi-Fi ale High-end 0 % vzdělání , který mě plně důvěřuje ohledně tipu na skvělý zážitek.

kolega č.2 Hifi a High-end 0 % , jen obrovské šoky z poslechu hudby u mě doma a protože má hudební vzdělání a hraje výborně na klavír tak má neocenitelné názory a zkušenosti v hudbě.

Tak dost povídání o nás , něco k cestě do Vídně. Tam v pohodě , ale ve Vídni (1 hodinka hledání našeho hotelu takže jsme nabrali pěkný skluz ) .
Na místo koncertu jsme dorazili až na poslední chvíli ve 20 :15 uf ,byl jsem hodně nervozní , že to prošvihnem.

Protože na netu nebyla ani zmínka jak velký sál , nebo bar to bude , byli jsme vcelku napjatí.
Odložili jsme věci v šatně a hurá do ….. neuvěřitelně krásného , útulného sálu ve tvaru U , který byl i na 1 patro.
Hned po vstupu aniž bych viděl podium , na mě zapůsobila neuvěřitelná atmosféra a ihned jsem prohlásil větu , která se potvrdila ....a to bude super! Obrázek
Stolečky , byly po většinou samozřejmostí , svíčky a dole po levé straně po celé délce bar + barové židle.
Spousta lidí už v tu dobu popíjeli víno a spousta lidí i stačila povečeřet.

Ceny bych řekl celkem přijatelné.

Tož jsme objednali první láhev vína , atˇ můžeme do začátku koncertu nasát atmosféru. Obrázek

Evidentně bylo vidět , že tam přišli lidé , kteří Patricii dobře znají a nebo na doporučení chtějí poznat , protože to byl nevšední zážitek.Zaslechl jsem na WC i nějaké Slováky a v davu taky nějaké Čechy.

Celá Vídeň na mě působila oproti českým velkoměstům velice poklidným a spořádaným městem a podobně tak bylo na zmíněném koncertu.

Před zahájením samotného koncertu pohrávaly v poklidu různé jazzové melodie.Bylo 20:50 a stále pohodová atmosféra. Obrázek
Sál se už úplně vyplnil cca 300 - 400 lidí , všichni už usedli na své určená místa , které jsme obdrželi při prokázání se u vstupu do sálu. Překvapilo mě , jací jsou Vídeňáci konzumenti , na to jaké tam byly miniaturní stolečky , byly většinou taky plné až nebylo kam odkládat talíře atd.

Je 21 : 00 a na podium vstupuje kvarteto Patricia Barber - vocal -klavír , Michael Arnopol - basa ,Eric Montzka - bicí ,Neal Alger - kytara.Obrázek
Sálem zní obrovský aplaus a hned po chvílí začíná skladba , kterou jsem nikdy neslyšel .
Protože mám skoro všechny cd , povětšinou MFSL ,měl jsem trochu obavy z toho , že zvuk mě plně neuspokojí , ale musím předznamenat , že sál měl velice slušnou akustiku a vím že klavír , na který hrála Patricia již má taky nějaké roky za sebou a je raritou a stálicí tohoto klubu , nicméně vše bylo tak jak jsem si představoval.Obrázek
První skladba byly tuším z nové desky , o které tady již byla řeč The Cole Porter Mix a tato skladba byla zakončena improvizací na téma Bacha. Bohužel se mě nepodařilo včas i přes mou snahu mít doma tuto hudbu před koncertem, v poště jsem ji objevil až tři dny po koncertu (eabey).

Koncert byl s jednou asi 20 min. pauzou a jednotlivé skladby byly 50% z nového alba , které se mě tímto vrylo hezky do paměti a druhá polovina skladeb byla povětšinou s alba Live: A Fortnight in France , Modern Cool - 3 skladby včetně božské Light My Fire, dále pak tuším po jedné skladbě z Night Club a Companion.

Největšími zážitky byly vždy jednotlivé so'la hudebníků , vždy vzorně odměněna aplausem tak jak jej známe s live desek.
A protože již byla na stole druhá láhev vína i my jsme přihodili polínko do ohně a pěkně jsme hlasitě projevovali naše nadšení , hlavně já a kolega - klavírista.
Pro mě osobně nepředstavitelná věc : pár jedinců si objednávalo lídlo i během koncertu(hlavní chod), to my jsme neměli čas.
Celý koncert neměl sebemenší slabé místo !!!
Spousta lidí v sále si podupávala do ritmu a nejvíc to bylo znatelné u několikaminutových skladeb , ve kterých vždy postupně excelovaly tito špičkoví profesionálové - mistři svých nástrojů, kteří byli skvěle sehráni.
Neal Alger čeká na své solo.
Obrázek Skladby , která se mě nejvíce vryly do paměti , ikdyž je těžké vybrat , byly s alba Live: A Fortnight in France : Whiteworld , kde ve finále předvedl Eric Motzka , neuvěřitelné solo na bicí , ovšem pozměněné tak , že začínal takovým polovičním marchem zakončené solem a plynulým přechodem k původní melodii.Obrázek
Dále skvělá skladba Pieces a samozřejmě Light My Fire.....

Patricia byla velice soustředěná na svůj výkon a taktéž to bylo znát jejími prožitky (rysy) ve tváři ve hře na piano.viz.foto Obrázek Obrázek

Líbilo se mi , že celé kvarteto si na nic nehrálo a ochotně se nechali vyfotit se mnou , proběhla kratičká autogramiáda(kdybych to tušil , vezmu své raritní desky CAFE BLUE , COMPANION a nechám si je podepsat , tak mám jen vstupenku s podpisem. Obrázek Obrázek

Samozřejmě jsme neodcházeli s klubu a ještě jsme zůstali jak jen to šlo.
Nikdo nás nevyhazoval , pohodově jsme načli 3 láhev a pozorovali jsme jak lidé v klidu odcházejí s plnou hlavou dojmů.Obrázek

Téměř do konce zavíračky klubu zůstal na pivko Neal Alger a ochotně se s kolemjdoucími a přísedícími bavil , mě zajímala nejvíce dvojice Patricia a Eric Montzka.
Závěrem bych chtěl poznamenat , že to byl pro nás nádherný zážitek , na který já budu vzpomínat celý život.
No a závěr koncertu již bez komentáře….. Obrázek
V 1:15 pravý Vídeńský řízeček v zapadlém baru , smažený přímo za barem , to jsme ještě neviděli.

Tento koncert hodnotím po všech stránkách 10 hvězdami s desíti !!!!!!!!
Opravdu neuvěřitelný zážitek a už se těším , kde se znovu vynoří tento hudební skvost….

S pozdravem Petr. *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup*
Amarock Studio | Naim Studio

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Re: recenze koncertu - Patricia Barber kvartet -Wien 27.10.2008

Příspěvek od Zappadaddy »

Petre naprosta spice.Diky za tvoje sdileni tvych zazitku s PB. *bravo* Zrovna vcera jsem si ji po dlouhe dobe opet pustil (Modern cool,jine nemam)a byl to opet nevsedni zazitek.Hned jsem se dal do shaneni jejich dalsich alb.Ac se to zna neuveritlne tak Modern Cool je jedine album ktere znam *headbang* ,ale napravim to!Petre potrebuji poradit s kabely.Prosim do posty.

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Petr 5
Paradni recenze! Musel to byt super zazitek.

Petr 5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Petr 5 »

Michale , no to mě teda překvapuje , když jsi byl u mě, měl jsem pocit že takovou ikonu JAZZU Ti nemusím představovat.

Brnkni mě ,tel. vše urychlí....
gabik píše:Petr 5
Paradni recenze! Musel to byt super zazitek.
Gabik , díky za poklonu , chválím Ti repro Proac *thumbs up*

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Ja uz to psal jinde,PB je pro mne vrchol v jazzu ktere Diana Kral nemuze konkurovat.A abych to poznal stacila jedina deska Modern cool.jsem zvedavy na jeji dalsi desky.Myslim ze tehle desce se nemuze jine album rovnat,nebo se mylim?

Petr 5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Petr 5 »

Dzyan píše:Ja uz to psal jinde,PB je pro mne vrchol v jazzu ktere Diana Kral nemuze konkurovat.A abych to poznal stacila jedina deska Modern cool.jsem zvedavy na jeji dalsi desky.Myslim ze tehle desce se nemuze jine album rovnat,nebo se mylim?
Ale ano.

Mě se nejvíce líbí ze všech alb Cafe Blue MFSL a Companion.....

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Petře díky za prima reportáž. Je to jednoduše úžasné, celé jsem to přečetl jedním dechem a jen tiše závidím tento zážitek. Je to moje oblíbenkyně, mám všechny CD. Nedá se říct, že by měla nějaký propadák, ale za nej považuji Cafe blue. Podařilo se mi ho na potřetí sehnat od First impresion music jako gold CD a ještě HDCD. Kvalita zvuku a hudby je prostě best.
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Vynikající. To jsou nezapomenutelné okamžiky... *thumbs up*

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Gabik , díky za poklonu , chválím Ti repro Proac
Dekuji :oops:

Petr 5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Petr 5 »

Chtěl bych Vám všem poděkovat za velice kladné ohlasy na můj příspěvek , jsem rád , že jsem se mohl s Vámi podělit o tyto nezapomenutelné okamžiky .
Mark Levinson píše:Petře díky za prima reportáž. Je to jednoduše úžasné, celé jsem to přečetl jedním dechem a jen tiše závidím tento zážitek. Je to moje oblíbenkyně, mám všechny CD. Nedá se říct, že by měla nějaký propadák, ale za nej považuji Cafe blue. Podařilo se mi ho na potřetí sehnat od First impresion music jako gold CD a ještě HDCD. Kvalita zvuku a hudby je prostě best.
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
Plně s tebou souhlasím ohledně P.B.
Velice by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi MFSL versus FIM.Taky mám od FIm pěknou sbírku cd.
Včera mě asi hodinku volal kamarád Dzyan a říkal , že se spolu domlouváte na nějakém poslechu u tebe , tak mě napadlo , jestli bych se nemohl přidat , vzal bych sebou MFSL P:B a tak by jsme mohli na Tvém aparátu rozlousknout rozdíl mezi těmito labely, pokud prohraji , kupuji Fim :) Samozřejmě na oplátku jsi zván někdy ke mě , protože jsem taky moravák a navíc velice blízko Ostravy , co říkáš ?
pipis píše:Ahoj Péťo, parádní recenze, hltal jsem ji včera z WAPu na telefonu cestou z práce. Musel to být skvělý zážitek!

A hádej, co jsem si musel hned doma večer pustit? :P

Souhlasil by jsi s umístěním tvého článku na hlavní web ?

Protože jsem psal tento příspěvek samozřejmě s vědomím toho , že bude veřejně přístupný , souhlasím s umístěním na hlavním webu.

S přátelským pozdravem Petr *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Petr 5 píše:Plně s tebou souhlasím ohledně P.B.
Velice by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi MFSL versus FIM.Taky mám od FIm pěknou sbírku cd.
Včera mě asi hodinku volal kamarád Dzyan a říkal , že se spolu domlouváte na nějakém poslechu u tebe , tak mě napadlo , jestli bych se nemohl přidat , vzal bych sebou MFSL P:B a tak by jsme mohli na Tvém aparátu rozlousknout rozdíl mezi těmito labely, pokud prohraji , kupuji Fim :) Samozřejmě na oplátku jsi zván někdy ke mě , protože jsem taky moravák a navíc velice blízko Ostravy , co říkáš ?
Ahoj Petře5,
samozřejmě, že souhlasím a na porovnání obou labelů se těším. Takže musíme jen upřesnit datum, to ještě dopilujem. Odkud jsi? Kdyžtak si písnem přes email nebo SZ, ne?
Budu se těšit *hura*

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Petr5 a ML jsem rad ze se zacina vyvijet nase poslechova session. *2thumbsup* Bude to velmi zajimave setkani.Uz se tesim.

Petr 5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Petr 5 »

Ahoj Marku , Michale (DZYAN).

Bydlím nedaleko Příbora.

Navrhoval bych aby Michal ,který to má nejdále , stanovil nějaký termín (so, nedělě ) ???

Jinak pro zbytek , lidé kteří čtou toto forum mám perfektní typ na skvělý koncert :

John Scofield - John Scofield - Piety Stret Band
Místo akce : Divadelní sál DK Ostrava Datum akce : 24. listopad 2008 Začátek akce : 20:00Vstupné : 400,-John Scofield - guitar, Jon Cleary - vocal, hammond B3, George Porter Jr - electric bass, Ricky Fataar - drums.

Takže Ostraváci , kdo jde *2thumbsup*?
Rigo?
Já už mám lístky do 4 řady :D

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Petr5: Scofield zni zajimave a ty hammondky wow,excellent.To datum tedy promyslim.Vikend je pro mne nejtezsi protoze se manzelka musi starat o kseft a decka zaroven.

Odpovědět