100V reprobedny z velkého kinosálu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Darmon
Kontaktovat uživatele:

100V reprobedny z velkého kinosálu

Příspěvek od Darmon »

Ahoj,

potřebuji spíše obecnou radu. U nás v obci se likvidovalo kino a tak jsem si mohl zdarma odvézt staré reprobedny tesla. Bohužel mají 100V rozvod. Sehnal jsem sice 100V zesilovač, ale je pouze mono a nemá dostatečný výkon. Bedny jsou opravdu obrovské, výška cca 1,8 metru, hloubka basáku cca 50 cm, zvlášť jsou středy a výšky. Teď k dotazu. Údajně je možné odpojit uvnitř reprobeden 100V trafo a napojit reproduktory přímo na standartní zesilovač. Obávám se ale, že pak nebudou fungovat vyhýbky. Máte někdo zkušenosti s tímto 100V systémem a radu, jak bedny levně předělat na standartní rozvod ?

Předem díky za rady a typy.

L.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: 100V reprobedny z velkého kinosálu

Příspěvek od petrL »

Kinoreproduktory se dělaly na 8, 15 a 30 Ohmů kvůli paralelnímu řazení. To trafo ze 100V klidně vyhoď a fungovat to bude. V nejhorším můžou být 15 Ohmové, takže budeš muset víc vytočit hlasitost. Na co je používáš? Silně pochybuju, že "na doma" by byl pro ně jakýkoliv zesilovač slabý.

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Ahoj,

u babičky máme veeelkou stodolu, trošku jsme ji poupravili na větší oslavy, takže bedny toho času slouží na ozvučení toho prostoru. Akorát ten zesilovač nemá dostatečný výkon, dle mého odhadu hrají na cca 25 % výkonu. Jednou tam byl na sestřině oslavě 35 narozenin jeden HI-FI maniak. Sestavu okouknul a řek, že to takhle mono nestojí za moc. Pak se ale týpek ztratil, když hrál starý Kraftwerk. Chvíli bedny natáčel, vždycky odstoupil, zase pootočil, zase odstoupil a pak blaženě asi 20 minut v jednom místě na "sále" poslouchal. Pak přišel a s úsměvem od ucha k uchu říkal: "Ty vole, takhle jsem Kraftwerk ještě naslyšel .... " Na těch bednách je úžasný, jak s minimálním pohybem basové membrány (oproti moderním repro), dokáží krásně zahrát hloubky. Přitom ten bassreflex je jen obdélníková díra na spodku bedny. Dneska k babičce jedu, zkusím nafotit, ať víme, co řeším ...

L.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

V akom sú stave? Môže to byť zberateľský unikát, bolo by nerozumné spotrebovať to na experimentálne účely...ale to je len na tebe.
Aké je ich označenie? Mal som možnosť niečo podobné počuť koncom 80 tych rokov na jednej starej zotavovni, ale zrejme šlo o menší model
než máš ty - TESLA KE 150. Hralo to veľmi zaujímavo. Zdrojom obrazu i zvuku bolo video SONY Betamax.

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Byly ve stavu žalostném, protože se léta nepoužívaly. Nefungoval jeden výškáč a byl prokopnutý basák. Výškáč mi opravil nějaký stařík, který se tím léta zabývá. A basák jsem opravil herkulesem. Byla utržená membrána v cca 1/3 obvodu. Možná si řeknete, že herkules je prasárna, ale mám ho vyzkoušen, vzhledem k jeho pružnosti i po zaschnutí je na opravu papírových membrán ideální. Bedny samotné byly lehce omlácené, ale na funkčnost to nemá vliv. Jinak je opravdu nechci nijak poškodit, nebo experimenty zničit. Jde mi o jejich plné zprovoznění, k čemuž potřebuji dořešit odpovídající stereo zesilovač. Dnes opíšu údaje a přidám foto.

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Ahoj, mám ty fotky, ale ať dělám, co dělám, nikde jsem nepřišel na to, jak je do fóra vložit ... Poradí mi někdo ?
Díky
L.

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Tak, než přijdu na to, jak sem dostat fotky, našel jsem podle štítku odkaz přímo na tento typ beden:
http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... kr-153.php
rok výroby 1966 .... pěkné !

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tesla AKR 153. Je to ostatně trochu vidět na štítku. Jsou 15 Ohmové, takže budeš potřebovat pro jejich vybuzení relativně větší napětí (ne výkon) - vytočit hlasitost -, než je v hi-fi běžné. Možná proto ti "výkon" připadal nedostatečný? Schema výhybky je třeba tady:
http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... kr-153.php

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Takže, jestli to správně chápu, bude plně stačit odpojit v reprobednách trafo, a hned "za něho" zapojit standartně bedny do nějakého zesilovače s odpovídajícím výkonem, cca 100W ? Omlouvám se, za asi hloupé dotazy, ale jsem v tomto naprostý amatér, nerad bych něco zničil dřív, než to správně pochopím. Díky za trpělivost.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Vlastně jo. Když už budeš vevnitř, můžeš zkontrolovat výhybku podle schematu nebo fotky, abys věděl, co je co. V případě nejasností radši nepokračuj a přemýšlej dál. 100W hi-fi zesilovač by měl napěťově stačit.

Darmon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darmon »

Už jsem malinko pokročil v zákonitostech výkonu zesilovačů. Potřeboval bych upřesnit, když tyto bedny mají 15 Ohm, jaký RMS výkon budu potřebovat, abych využil jejich potenciál ? Bude stačit cca 150 W při 4 Ohmech, což by mělo být cca 40 W na 15 Ohmech ? A jak je to potom s výslednou hlasitostí ? Tedy hudebním výkonem ? Mám v tom ještě trošku zmatek. Díky za upřesnění ...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jak vidíš na technických údajích, AKR 153 mají max. příkon 15 W. Stačí tedy zesilovač, který dodá 15 W do 15 Ohmů. Efektivní napětí pro max. hlasitost je tedy 15 V (výkon * impedance, a z toho odmocnina). 15 W do 8 Ohmů je ale napětí jen asi 11 V, do 4 Ohmů 7.7 V. Ty potřebuješ zesilovač, který má do 4 Ohmů výkon aspoň 56 W, abys měl jistotu, že dá těch 15 V.

Odpovědět