2Xperience
2Xperience
Koupil jsem si gramec PJ 2Xperience Classic s přenoskou Sumiko Blue Point 2. Je to velmi hezký přístroj, ale má jednu ´´vadu´´. Když poslouchám tak 3/4 to hraje velmi pěkně, ale tu 1/4 ke kenci desky mám problém s čistotou zvuku obzvláště na středech a výškách, kde je zvuk jakoby rozmytý, nepřesný... Nejlépe je to slyšet na vokálech.
Nevíte kde může být chyba. Přítlak, skating i geometrii přenosky (nastavoval jsem to Align Item, kontroloval dle Strobe Itu) bych měl mít správně.
Zkoušel jsem i vyměnit přenosku na 2M-Blue, aje problem nezmizel.
Diky
Klepatko
Nevíte kde může být chyba. Přítlak, skating i geometrii přenosky (nastavoval jsem to Align Item, kontroloval dle Strobe Itu) bych měl mít správně.
Zkoušel jsem i vyměnit přenosku na 2M-Blue, aje problem nezmizel.
Diky
Klepatko
Re: 2Xperience
Pokud máš vše správně nastavené, tak je dost možné, že je špatná deska. Dělají ti to všechny, nebo jen určitý počet? Některé nové výlisky mi to doma taky dělají.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Chyba je buď špatně vylisovaná deska, nebo zkreslení LP u středu, které tam z principu je.
Pokud máš nějakou desku,která hraje při stejném nastavení gramofonu dobře sbory i u středu, pak je chyba v konkrétním výlisku.
Pokd ti hrajou všechny LP (nejvíce je to slyšet na sborech, v jednoduchých pasážích to slyšet není) špatně, pak je to zkreslení dané konstantní rychlostí otáčení gramofonu.
Jsou výlisky které hrajou u středu tragicky, jiné celkem dobře, ale zkreslení tam je vždy, z výše uvedeného důvodu.
Pokud máš nějakou desku,která hraje při stejném nastavení gramofonu dobře sbory i u středu, pak je chyba v konkrétním výlisku.
Pokd ti hrajou všechny LP (nejvíce je to slyšet na sborech, v jednoduchých pasážích to slyšet není) špatně, pak je to zkreslení dané konstantní rychlostí otáčení gramofonu.
Jsou výlisky které hrajou u středu tragicky, jiné celkem dobře, ale zkreslení tam je vždy, z výše uvedeného důvodu.
Zkreslení je u více desek, samozřejmě, že vše závisí co je nahráno, ale je to tam. Vždy na posledních 2,3 kouscích je to nejvíce slyšet.
A měl jsi správně délku raménka na tom protraktoru? Kdyžtak zkus jiný protraktor, ono to nastavení je vždycky kompromis. Já měl dlouho potíže se "zrnitostí" zvuku ke konci desky... a zmizelo to, když jsem použil jinou šablonu. Ale i jinou přenosku, takže nevím na 100 %, jestli to bylo jenom nastavením.
Vyzkouším jiný protractor, kolega má něco od Ortofonu, uvidíme.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Posloucháš operu, nebo orchestrální klasiku? Pokud ano, je pravděpodobné, že to bude větší zkreslení u středu než na okraji LP. Na Iron Maiden to slyšet není. (taky je poslouchám) Zkoušel jsem teď změnit zkusmo přesah asi o 3-4 mm a nic zásadního se nedělo. (to zase schytám od štelovačů přesahu na desetiny milimetru a básnění o obrovských změnách zvuku)
U mě se jedná o zkreslení, které je dáno menším obvodem LP u středu. (rychlost otáčení byla zvolena kompromisně vzhledem k délce záznamu)
U mě se jedná o zkreslení, které je dáno menším obvodem LP u středu. (rychlost otáčení byla zvolena kompromisně vzhledem k délce záznamu)
Tak to my také máme horší u středu. Ještě jsem zapomněl napsat, že mi to zkreslovalo u 2 různých přenosek, takže je pravděpodobné, že to bylo šablonou. Já teď použil papírovou šablonu pro Pro-ject, někam tady na fóru jsem dával odkaz na pdf. Musel jsem přenosku posunout poměrně hodně dozadu. V případě eliptických nebo jinak šišatých hrotů je také možné, že je hrot přilepen ke chvějce pootočeně a pak samozřejmě i seřízení je mimo.
Jsou lidi, kteří to zkreslení gramofonu slyší pořád a z toho principu by si gramec nikdy nekoupili. Gramofon prostě zkresluje ať je sebelíp nastavevenej, s tím je se potřeba smířit. Dá se to pouze správným nastavením eliminovat. Mě to ale na hudbě kterou na něm poslouchám - rock 70. let a historické nahrávky symfonické hudby - nevadí... Muzice 60. a 70. let to dodá naopak drive a pohodu (remastery z CD se nedaj poslouchat, výšky rvou uši). Kdo si chce poslechnout čistě a kvalitně klasiku, pořídí si SACD.
S podobným problémem jsem se taky v minulosti dlouho potýkal a zjistil jsem, že to chce to řádné nastavení raménka a přenosky za pomocí kvalitních nástrojů: protraktoru, testovací desky (HiFi News apod.), případně dalších nástrojů. Je to piplačka, která se však vyplatí. Pak žádné iritující zkreslení nebude slyšet.
A u Sumika obzvlastetujatuja píše:S podobným problémem jsem se taky v minulosti dlouho potýkal a zjistil jsem, že to chce to řádné nastavení raménka a přenosky za pomocí kvalitních nástrojů: protraktoru, testovací desky (HiFi News apod.), případně dalších nástrojů. Je to piplačka, která se však vyplatí. Pak žádné iritující zkreslení nebude slyšet.

Mne se na gramu prave libi ta nedokonalost. Jak zkresleni, tak jemne vychylky otacek (proto nemam speed box) - agogika jak vysita 

Tak toho se od Pro-Jectu těžko dočkáš. Ale úplně první kdo přišel s podobným ramenem byla v padesátých letech firma Burne Jones a rameno mělo označení Super 90Takové rameno s neznatelným úhlovým zkreslením pod deset tisíc by pro zákazníky Pro-Ject bylo požehnáním, neboť jsou lidi co to fakt slyší jak vlastně přenoska jede šikmo k drážce na začátku a konci desky.
http://www.vinylengine.com/turntable_fo ... lbum_id=20