barvivo a barva u CD-R

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

barvivo a barva u CD-R

Příspěvek od dadaft »

jistě jste si všimli, že cd-nosiče nejsou nezničitelné.
taky toho, že doma vypálené kopie nehrajou v cd-přehrávačích tak dobře jako originály.
a že není CD-R jako CD-R.

po různých pokusech se zdroji ("klasické" specializované playery, PC, kombajny, multidisková cdčka atd.) jsem zjistil, že v tomhle prostě dávám z různých důvodů přednost sice možná překonaným, nicméně prověřeným a skutečně vychytaným jednošuplíkovým přehrávačům.
kromě zřejmých výhod mají samozřejmě i své horší stránky: při poslechu se jaksi nevyhnu neustálé manipulaci s disky, což chtě nechtě vede k jejich opotřebovávání a ztrátě kvality.
jako nejschůdnější cesta při řešení tohoto problému se pro mě stal poslech kopií. originály nepoužívám k denímu poslechu. poslouchám pálenky - když jsou moc jeté, tak je prostě vyhodím a udělám nové...

při takové spotřebě CD-R disků si člověk časem všimne, že bílé Verbatim už nejsou to, co bývaly, ale po velkém zhoršení se zase trochu zvedly, že Imation šel do pekel (a jestli se zvedl už jsem nezkoumal), že běžné Sony nejsou špatné, ale mechanicky moc nevydrží, že jednu značku mohou v čase vyrábět různí výrobci, že o uchovávání dat na CD-R a čitelnosti z vypalovatelných médií existují rozsáhlé diskuse, že pro audio jsou doporučovány určité typy a značky disků...

samozřejmě bych rád, aby nevýhody mého kompromisu byly mnohem menší než jeho výhody. nemusím pálit nejlevnější vypalovačkou (ponechme stranou) na média z výprodeje...

pokud mohu soudit, pro hudbu se nejčastěji doporučují disky od Taiyo Yuden, ale i jiní výrobci-značky (prodejci-obchodníci) nabízejí CD-Audio: Emgeton, Bell, EMTEC, Parrot, Hitachi Maxell, Ritek atd. atd.
když jsem se snažil zjistit, co tyhle disky spojuje (přip. vzájemně odlišuje), řekl bych že to je hlavně použité barvivo (požívá se hlavně Cyanine T1 (T2) nebo Phthalocyanine T7) a barva (zelená nebo zlatá - s tím možná souvisí i odrazová vrstva (?)). tohle zřejmě má vliv na kvalitu vypálení.
pak tady máme povrchovou úpravu, která ovlivní životnost při běžné manipulaci - např. tzv. AZO by mělo být odolnější.
možná existuje něco souvisejícího, co jsem neuvedl, a možná to, co uvádím, nemá připisovaný význam.

máte v tom někdo větší přehled?
co nakupovat?
jaké jsou vaše zkušenosti z praxe - můžete doporučit nějaké disky, se kterými máte momentálně i dlouhodoběji v tomto směru dobré výsledky?

Vit
Kontaktovat uživatele:

Re: barvivo a barva u CD-R

Příspěvek od Vit »

Moje zkušenosti s CD-R jsou takové, že je žel potřeba hledat vhodnou kombinaci vypalovačka/SW (Burrrn) / médium.

Zajímavé by bylo vyzkoušet MFSL Ultradisc.

http://www.mofi.com/productcart/pc/view ... ategory=11

Lze koupit na ebay, stačí zadat ultradisc.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Když vypalování v Česku začínalo, dost jsem pátral, jak to s životností je. A tenkrát se považovaly za nejlepší tmavěmodré Verbatimy Metal AZO. Tak jsem je používal. Časem ale tohle barvivo vymizelo a teď (už vyjímečně - není čas) vypaluju na cokoliv, co se aspoň tváří jako značkové. Jak píše Vít, daleko nejvíc záleží na kombinaci média, vypalovačky a rychlosti vypalování (ať si říká kdo chce, co chce: rychlost co nejmenší). Software jsem v Linuxu nikdy neřešil, ten žádné zbytečné konverze dat nedělal, ačkoliv v poslední době hodně windowsovatí, takže dneska bych už za něj ruku do ohně nedal. Jednou jsem zkusil vypálit něco v MS Windows, myslím Nerem nebo Exactaudiocopy, co se považuje za dobrý software - a při defaultním nastavení to vypálilo stereo disc MONO! *headbang* Nikdy více. Také je pravděpodobné, že vypálené disky degradují daleko rychleji přehráváním než skladováním. Nakonec se přehrává stejným laserem, jenom s menším výkonem.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

dadaft píše:pokud mohu soudit, pro hudbu se nejčastěji doporučují disky od Taiyo Yuden, ale i jiní výrobci-značky (prodejci-obchodníci) nabízejí CD-Audio: Emgeton, Bell, EMTEC, Parrot, Hitachi Maxell, Ritek atd. atd.
CD-R Audio je označení médií na které mohou vypalovat stolní rekordéry. (většina z nich neumí pílit na klasická CD-R) Kvalitou, nebo vhodností na audio se v principu neliší.

Při vypalování je důležitý firmware vypalovačky. Udržovat aktuální. U CD to sice není tak důležité jako u DVD, ale lépe mít aktuální verzi. Dále je důležité správné skladování vypálených CD a DVD.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sostakovic píše:Dále je důležité správné skladování vypálených CD a DVD.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no, na některé věci moc nejsem...
cdčka správně skladuju všude, po obzvláště vypečeném nočním proudu je u mě najdeš i na hajzlu.

proto taková spotřeba cd-r.

petrL
tmavě modré cdčka dělá jen Verbatim a TDK. že barvivo vymizelo myslíš jako z trhu nebo z těch cdček?

když jsem zkoumal kvalitu svých starých dochovaných pálenek, tak jednoznačně a upozorňuju, že opravdu o hodně, zvítězily CD Verbatim Extra Protection, které tehdy pro Verbatim dělal Ritek Co.
Obrázek
to jsou ony. každý zná. Pyromania mě naprosto dostala. nejen že to cedlo za ta léta překládání z hromádky na hromádku bylo v celkem dobrém stavu (neodřené), ale hlavně hrálo, jako bych do playeru strčil originál funglovku!
vyrábí se dosud, ale jako výrobce už je po mnoha jiných uváděný právě Verbatim.
z těch starých ještě drží laťku poměrně vysoko Imation. dobrý plast. moc se nedře. zvuk tak 80% Verbatim EP.
něco takového hledám.
cena není zas až tak podstatná.
třeba takové TDK nepřežily. nenačte je nejen player, ale už ani počítač.
atd.
vypalovačku jsem tehdy měl Lite-On nebo LG. nevím. pálil jsem vždy na 4x.

na současné DVDčkové to už nejde. minimum 16x.

já věřívám firmám, o kterých vím, že uměli. Ritek dělá hlavně Memorexy Professional a Traxdata.
na Memorexy jsou asi nejrozporuplnější názory, co znám. doslova vášnivé. od absolutní adorace po sprosté spílání. to by mohlo být právě dáno nutností vhodné vypalovačky, bych řekl.
Traxdata neznám.

rozhodně teď nejsem s kvalitou čistých, běžně prodejných medií spokojený.

Vít
ty Ultradisc vyzkouším.

dobře - rozšiřme to i o mechaniky.
jakou koupit?

znáte nějakou dobrou dvojku? (mechanika-medium)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Dadafte,
obávám se, že stejně tak jako se už nevěnuje celosvětově mimořádná pozornost problému čištění gramofonových desek,
nebude se asi věnovat asi vypalování CD.
Budeš si to asi muset vyzkoušet sám.
Vypal a otestuj na chyby. Něco to napoví.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Zatím jsou tu jen obecné názory. Konkrétní radu ti napíšu do SZ. Jinak tu bude zase hádka.

Odpovědět