své téma asi rozdělím do tří částí:
1. Jaká circumaurální sluchátka?
2. Zvuková karta x DAC/Zesilovač
3. Jaká intraaurální sluchátka? (+mikrofon)
Předem se omlouvám za délku mého příspěvku, ale jinak to nedokážu napsat.
1. Jaká circumaurální sluchátka?
Mám dilema jestli koupit DT990 Pro 250 Ohm nebo AKG K702 či jiná sluchátka v cenové kategorii 3000-4000 Kč.
DT990 se mi líbí hodně, až na tu V-charakteristiku, která by mohla při poslechu vážné či jiné hudby dělat neplechu. Ta opěvovaná pohodlnost a dlouhé nošení bez bolestí taky přihrává do karet.
U AKG se mi zase zamlouvá plochost, analytičnost, jenže z dočtení z fór nejsou tak pohodlná, a po pár hodinách by z nich už mohla bolet hlava. Zároveň ty zvěsti, že sluchátka už nejsou tak kvalitní jako dříve protože jsou celá vyráběná v Číně. Jenže tohle o kvalitě slyším a vídávám u všeho, DT990, AKG, Kossa Porta Pro a další.
Bohužel nemám možnost si je otestovat na stejném zdroji vedle sebe či zvlášť.
Momentálně vlastním Samson SR850 a jsem s nima plně spokojen, bohužel tak to už není ze zvukovou kartou, která mi leží na základní desce počítače (Realtek ALC887).
Chtěl bych otevřená circumaurální sluchátka, cenovou hladinu jsem už napsal. Oblíbených žánrů mám více (proto by podle mě byly lepší flat sluchátka), pop, rock, rock & roll, hard rock, blues, jazz, klasická hudba (ta na mé nynější sestavě bohužel nejde moc poslouchat, je nevýrazná, plochá, nástroje se slévají do sebe, nemá prostě dynamiku), jedině v bezztrátové kvalitě. Potom také filmy a hry. Chtěl bych sluchátka na delší poslech, přibližně kolem 4 hodin, ale někdy i více.
2. Zvuková karta x DAC/Zesilovač
Teď k druhé ze tří částí mého problému.
Již jsem zmínil svou skoro nenávist k mé současné zvukové kartě. Plánuji si dokoupit něco do 4000 Kč. Ale zase, koupit interní zvukovou kartu nebo DAC/Zesilovač? Jsem hráč a celkově zvuk poslouchám jen z počítače. Na mobil si budu chtít koupit jen nějaké intraaurální, ale o tom až později.
Nevýhodou interní bude určitě šum uvnitř počítače a ještě můj jeden problém s chlazením, protože PCIe x1 slot, který mám volný a do kterého chci vložit kartu, je přímo nalepen pod grafickou kartou a ta by se nemusela moc dobře chladit. Na pc fóru jsem založil na toto téma příspěvek a po konzultaci s tamějšími lidmi by to nemuselo být až tak hrozné, hlavně pokud mám dobré airflow uvnitř pc skříně. Plus těhle zvukovek pro mě je, že mají takovou blbost jako simulovaný prostorový zvuk, který bych mohl někdě využít, ale rozhodně po tom tak netoužím. Jediné plus. Že svítí, mají ostatní gamesové vymoženosti atd, už mě tolik fakt netáhne.
Externí, nebo spíše už USB DAC a zesilovač může mít pro mě výhodu, že ho můžu zapojit pomocí USB do ostatních zařízení. Signál není tolik rušen. A stříbrná krabička pod monitorem taky vypadá celkem pěkně

Interní mám vybránu Creative Sound BlasterX AE-5 a externí Schiit Audio Fulla 2.
3. Jaká intraaurální sluchátka? (+mikrofon)
V tomhle tématu se teda netočím už vůbec.
Chtěl bych něco, co můžu mít v posteli, libovolně se pohybovat a nebát se, že se mi to ohne pod nátlakem hlavy, jako teď, když mám ty samsonky (ne že by nebyly kvalitně sestavené, ale člověk nikdy neví). Chtěl bych je také používat při cvičení, tam zase rozmýšlím, jestli by nebyly lepší bezdrátová, aby mi mobil neplandal kolem těla.
Řeším taky to, jestli mít sluchátka s mikrofonem na komunikaci (pc) nebo zvlášť sluchátka a mikrofon. Buď sluchátka do 1000 Kč s mikrofonem, nebo si to rozdělím a koupím zvlášť sluchátka a mikrofon (500-500, 700-300, vůbec nevím, kam dát více peněž).
Ještě takové menší téma k tomu cvičení. Někdě jsem četl, a dává mi to docela smysl, že při cvičení či jiné aktivitě se rozproudí krev v uchu a špunty v něm by mohly ucho docela ošklivě poškodit. Víc o tom nevím, jen jsem to sem napsal jako takový požadavek na sluchátka, která budou držet a zároveň budou bezpečná a pohodlná.
To by mělo být snad všechno.
Nejsem žádný znalec, audiofil, v tématech se vyznám jen trochu nebo vůbec, proto někdě můžu použít ne přímo vhodná slova pro označení různých termínů. Budu moc rád, když mi zde někdo pomůže a poradí.
Pokud by to všechno stálo do 8500 Kč (strop), byl bych štasten, rozhodně se nebráním menší ceně

Děkuji moc za přečtení a ještě jednou děkuji za odpovědi.