Bi-wiring - zapojení na svorky zesilovače

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Juri
Kontaktovat uživatele:

Bi-wiring - zapojení na svorky zesilovače

Příspěvek od Juri »

Rozhodl jsem se pro kombinaci Wharfedale EVO4.4 a NAD375BEE vyzkoušet zapojení reprosoustav způsobem bi-wiring. Zesilovač je vybaven dvěma kanály pro připojení reprosoustav A a B.

Prostudoval jsem řadu informací jak zde, tak různě po internetu a dalších dostupných zdrojů s tím, že jsem nenašel jednoznačnou odpověď na otázku týkající se zapojení na straně svorek zesilovače. Názory se liší, někdo doporučuje to a jiný ono.

Je zde prosím někdo z Vás, kdo by mně v dané problematice pomohl prosím?

Jde mně o to, která z těchto variant pro bi-wiring je vhodnější a proč:
1. Zapojení na svorky zesilovače samostatně buď kanál A nebo B. Při provozu pak zapnutý daný kanál tj. A nebo B. Úprava reprokabelu každá z dvou větví: na straně zesilovače 2 výstupy, na straně reprosoustav 4 výstupy

2. Zapojení na svorky zesilovače současně A + B. Při provozu zapnutý současně kanál A + B. Úprava reprokabelu každá z dvou větví: na straně zesilovače 4 výstupy, na straně reprosoustav 4 výstupy

Děkuji za odpovědi a rady

jirka86
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-wiring - zapojení na svorky zesilovače

Příspěvek od jirka86 »

Je to jedno,záleží jaký máš kabel /kabely/,ale asi to nebude mít vliv na zvuk.Je to takové pocitové než slyšitelné.

jirka86
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka86 »

Asi lepších výsledků se docilí zapojením bi -amping.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

To bude líp fungovat když místo bi-ampingu dvěma jakš takš zesíky bude jeden pořádnej a s výkonovou rezervou :-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

RedBaron:
Téma není bi-amping. Jinak C375 v bridged biamp módu dává 2x330 W do 8 Ohm při rated THD+N v pásmu 20-20k Hz. To je malá výkonová rezerva :-)? Jak potom hodnotíš 2x200 W do 8 Ohm při rated THD+N v pásmu 20-20k Hz u tvého SP Audia :-)?

Juri:
Z pohledu propojení v zesilovači je jedno, jakou z těch dvou variant použiješ. Případný (ne)rozdíl udělají připojené kabely.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

Jak je psáno výše, po elektrické stránce je to jedno.
Řekl bych ale, že se reprokabely budou lépe připojovat každý k samostatné svorce, než dva pod jednu.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

Pánové, děkuji za odpovědi.

Ještě mě zajímá, zda zapojení současně A+B při bi-wiring pro 1 pár reprosoustav nějak ovlivňuje impedanci? Wharf Evo 4.4 má impedanci 6 Ohm. V manuálu C375 je uvedeno, že při zapojení A+B (dva páry) by měla být min. impedance reprosoustav 8 Ohm. Při zapojení A nebo B (1 pár) pak min. 4 Ohm. Interpretuji si to tak, že min. 8 Ohm platí pro 2 páry reprosoustav zapojených souběžně A+B a opatření min. impedance 8 Ohm je zde z důvodu, že dochází k vyššímu zatížení zesilovače. Ovšem v případě bi-wiring připojení kanály A+B současně, kdy je připojen 1 pár reprosoustav, resp. zatížení zesilovače je stejné i když jsou použity oba kanály A+B, se domnívám, že je možné uplatnit min. impedanci 4 Ohm.

Můžete mně prosím potvrdit mé předpoklady, případně vysvětlit, jak to je, pokud jsou mé úvahy nepřesné či chybné...

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

@PítrsPraha
děkuji za odpověď, po zapojení A+B poreferuji jak to hraje...

Odpovědět