Blue-ray vs multi

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
tomolson
Kontaktovat uživatele:

Blue-ray vs multi

Příspěvek od tomolson »

Zdravím. Před lety, když jsem si sestavoval domácí kino byla situace jasná. Vládl formát DVD. Nyní hodlám zakoupit novou TV a receiver (Onkyo 838) a k tomu samozřejmě periferii. A zde si Vás dovolím požádat o radu, neboť váhám mezi Blue-ray přehrávačem a multimediálním centrem. Mám staré dvd disky, které ovšem není problém uložit na externí disk. Blue-ray disky nemám žádné a "obávám" se, že v budoucnu se všechny tituly budou kupovat na internetu stažením, jako třeba hry na steamu. Na druhou stranu většina lepších blue-ray přehrávačů má možnost připojení externího úložiště a navíc vůbec netuším jak kvalitně jsou schopny multi centra ve srovnání s blue-ray zpracovávat obraz a zvuk. Mohli byste prosím poradit, resp. zhodnotit klady a zápory jednotlivých řešení? Děkuji.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Blue-ray vs multi

Příspěvek od lachim »

Tomolson
můj názor z osobní zkušenosti:
A. pokud příliš nehledíš na kvalitu zvuku a nemáš veliký obraz, kde vyniknou chybné "kostičky", pak rozhodně "ripované" filmy na úložiště a multimediální počítač.
je to jednoduché a filmů v ripech je kopice. nač platit 20.000 - 100.000 za player a ještě 400 za placky!
B. pokud jsi hifista, z bluray chceš poslouchat nahrávky vážné hudby a jde ti o zásadní kvalitu zvuku
( hodláš poslouchat z drahé sestavy s vyřešeným napájením) pak rozhodně, pouze a jen bluray player.
osobně znám Denon 4010, Arcam DP 411, Primare BD32, oppo 103 +105.
zkoušel jsem i ripové filmy z pc....

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Pokud hraješ přes receiver, tak kvalita je daná kvalitou receiveru a ne BDP/MMC. Do něj to jde přes digitální HDMI v obou případech.

Takže bych pro začátek jednoznačně doporučil levné mmc za pár kaček, já si třeba pořídil o vánocích malou bezhlučnou krabičku s Intel Celeronem Hasswell 2x1.4MHz, 4GB RAM, s SSD diskem 128 GB, 4x USB3, 2xUSB2, LAN, optickým a hdmi výstupem a spotřebou 10-11W (celkem asi 6000 Kč), bezdrátovou klávesnici a myš už jsem doma měl, do toho Linux Ubuntu a KODI s užitečnými pluginy, to proto, že jsem ji začal používat i k mnoha dalším věcem místo hlavního PC, které žere už 250 W. Jinak bych tam nainstaloval již hotovou distribuci Openelec (Linux+KODI v jednom balíku), která je možná vhodnější pro laiky. Já ale ten Linuxový systém používám i pro další činnosti. Zvládá to videa s jakýmkoliv bitratem, já zkoušel až 120 Mbit/s a procesor se dloubal v nose. Kupodivu ta krabka zvládá mnohem víc než jsem čekal.
Koukat můžeš na ledacos, od mnoha různých českých i zahraničních TV archivů (ivysílání v HD720p), zahraničních TV stanic (v nízké kvalitě), přes youtube a vše co máš na připojených lokálních USB či síťových discích, až po online streamování filmů bez stahování k sobě. Ovládání bezdrátovou myší nebo tabletem či smartfonem, mi mnohem víc vyhovuje myš.
Místo Linuxu zdarma lze koupit samozřejmě i Windows 8.1, některé tyhle krabičky je mají už v ceně.
Jsou i levnější varianty HW (Raspberry Pi), ale je to risk, na některé věci už nemusí stačit, třeba kvalitnější video 1080/50p s vysokým bitrate ze současných amatérských videokamer apod.

A časem, až našetříš, přikoupit bd přehrávač dle požadavků, které se mezitím vytříbí. Nebo zjistíš, že jej vlastně nepotřebuješ.
Ale nečekej, že bluray bude jen tak nahrazeno nějakým placeným downloadem a ve stejné kvalitě. Ne každý má či bude mít možnost si rychle stáhnout 50GB dat. Tam nezbývá než fyzické medium. Navíc bluray není jen vlastní hlavní film/audio, je to trochu i rituál, s pěknými menu, bonusy, výběrem titulků a zvukových stop v plné kvalitě apod.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Určitě je přehrávání různých verzí downloadů levnější, rychlejší a pro začátek nepochybně praktičtější. Něco mám taky "nakoukáno" a to i ve standardním rozlišení, tak i v HD.
Pokud chceš filmy vidět v dobré kvalitě na kvalitní televizi s kvalitním zvukem, jsou i BDripy obvykle nedostačující. Zvuk ještě vcelku OK, ale obraz ne. Alespoň mně ta rozmazanost obrazu prostě vadí. Není to tedy zásadně ani tak o kvalitě přehrávače (přehrávám BD rip z PC i z BD playeru, obojí kvalita tak 5-8/10), jako těch dat co do něj jdou. Ta komprese je tam prostě vždycky znát. Blu ray disc zatím nemá konkurenci. ;)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Provozují obojí. Mám jak media server, tak i BR přehrávač.
Media server je pohotovější a praktičtější. Ripy si lze pustit na smart TV připojené k síti, nebo na iPadu, ale i BR player může být připojen do sítě a přehrávat data z media serveru do projektoru nebo TV. Media server dokáže snadno streamovat i zálohu BR disku, kdy velikost dat je 30 a více GB na jeden film.
BR placka je taky ok a vzhledem k tomu, že je docela problém stáhnout v rozumném čase takový objem dat z internetu, tak asi ještě nějakou dobu bude existovat jako prostředek na němž lze snadno takový objem dat přenést z obchodu domů. Jestli je rozdíl v ripnutém BR a originálním BR si netroufám tvrdit, nikdy jsem takový test nedělal.
Moje BR přehrávače (všechny jsem vlastnil, nebo stále vlastním)
Primare BD-32
Cambridge Audio 651BD
Panasonic DMT-BDP 500
Arcam FMJ BDP-300
Arcam UDP-411

Odar

Příspěvek od Odar »

Malá technická - do BD ripov sa vkladá vždy originálna zvuková stopa z BluRay bez akejkoľvek konverzie. Teda áno, prasce to môžu skonvertovať do hocičoho, ale v 95% prípadoch je tam originál stream. Obraz samozrejme encodovaný - to je už o bitrate atď.

Rozdiel medzi originál BD a 1:1 kópiou nie je žiadny. Akurát je tam preč copy protection. Nazýva sa to "remux".

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Odar : jde spíše o to jestli je rozdíl mezi obrazem a zvukem hraným z BR placky a obrazem a zvukem z BR ripnutého do .mkv a streamovaného z media serveru

Odar

Příspěvek od Odar »

Je. Ale v závislosti od prevodníkov zvuku, obrazu. Nie v závislosti od toho, či prehrávam z placky / HDD. Ja len aby zas v tom niekto nehľadal niečo, čo tam nie je 8-)

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Já jsem samozřejmě nemluvil o remux, ale o komprimovanějších verzích. Tam je situace jasná ve prospěch BD. Nicméně remux ripnutý do mkv velmi často nemá DTS HDMA stopu, ale jen DTS, takže tím je i zvuk degradovaný.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ale já spíše mluvím o záloze BR disku, kterou si vytvořím sám z fyzického BR a tedy mám možnost tam dát jakýkoliv zvukový doprovod nebo titulky. Pak si mohu vybrat zda si to pustím přímo z placky, nebo si na BR playeru pustím stream mkv souboru z media serveru.

Odar

Příspěvek od Odar »

To je na súdruhovi, ktorý rip robí. V zásade ale platí, že ak je k dispozícii lossless zvuková stopa, použije sa tá. Nie všetky filmy ju ale majú. A najlepší sú aj tak maníci, ktorým ide o zvuk, ale pozerajú to s CZ/SK dabingom :mrgreen:

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To ne, zvuk původní a k tomu anglické nebo CZ titulky

tomolson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomolson »

Moc díky za postřehy. Takže to vidím takto. V první řadě pořídím nějaký lepší BD přehrávač. Vzhledem k tomu, že mi přece jen jde hlavně o kvalitu (i když těch filmů, které opravdu stojí za to není až tak moc - zejména v poslední době) a nebude se mi chtít hledat opravdu dobře udělané kopie, vsadím na jistotu placek. A "obyčejné" filmy, kde nějakých 5.1 a FullHD, nejsou nutné, bez problémů přehraje z externího disku i TV samotná. Ještě jednou dík pánové :-)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Tomolson : kup si Arcam UDP-411

tomolson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomolson »

Renown píše:To Tomolson : kup si Arcam UDP-411
:-) zcela mimo rozpočet