Brum trafa při zapnutí monitoru

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
schali
Příspěvky: 12
Registrován: 06 led 2021 15:56
Kontaktovat uživatele:

Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od schali »

Zjistil jsem nečekaný problém. Po zakoupení nového monitoru začalo dost brumit trafo v zesilovači. Mám Audiolab 6000A. Problém je následovný. Monitor a PC jsou zapojený shodou okolností na jinou zásuvku než zesilovač. Monitor má oddělené napájení vzdálené asi 2,5m od zesilovače. Vzdálenost monitoru od zesilovače je cca 1m. Jakmile zapnu monitor a rozsvítí se obrazovka, tak trafo v zesilovači začne slyšitelně víc brumit a zůstává na vyšší hlasitosti. Pokud monitor vypnu, tak jde okamžitě hlasitost trafa dolů na standardní úroveň(není vůbec slyšet při vzdálenosti nad 1m). Docela mě to štve, je normální, aby měl monitor na zesilovač takový vliv?

Jarda69
Příspěvky: 1859
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od Jarda69 »

A je nějak počítač spojenej se zesilovačem? Hraješ z Pc? Má zesilovač DC filtr? Takový ten bastl z dvou elytů a diodového můstku?
https://www.customworks.cz/dc-filtr
https://www.lcaudio.com/index.php?page=316

schali
Příspěvky: 12
Registrován: 06 led 2021 15:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od schali »

Ano, je spojený optickým kabelem. Ovšem když ho odpojím tak se nic nezmění. Podobné je to když odpojím Display port kabel z monitoru. Teprve až při vypnutí monitoru brum ustane. DC filtr nemám.

Jarda69
Příspěvky: 1859
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od Jarda69 »

Možná monitor svým zdrojem pouští do sítě DC složku. Případně má tak nešikovný odběr, že vytvoří veliké zkreslení. Při DC pomůže ten DC filtr, na zkreslení by pomohl klasický LC filtr. Nic jiného by to být nemělo. DC asi před zesilovač, filtr asi klidně před obě zařízení. Muselo by se to zkusit.
Když odpojíš kabel, tak monitor přejde do nějakého šetřícího stavu? To by bylo divné a minimálně by se projev trafa měl změnit. Odběr monitoru by měl mít vliv na rušení sítě. Píšeš, že to dělá po rozsvícení monitoru, takže předpokládám, že po odpojení kabelu zhasne a mělo by se to uklidnit.
Neznám normy, ale tohle už by skoro mělo být na reklamaci monitoru. Takhle rušit síť by neměl.

Jarda69
Příspěvky: 1859
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od Jarda69 »

Na rušení by mělo stačit něco kolem 4A proudu. Ale pokud nemáš zkušenosti se síťovým napětím, tak to sám neuděláš.
https://www.elektro-hofman.cz/odrusovac ... struktura/

schali
Příspěvky: 12
Registrován: 06 led 2021 15:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od schali »

Odpojeni singaloveho kabelu neprepne monitor to usporneho stavu, odber zustava stejny, taky me to trochu zarazilo, ale nejde o obraz jde o ten odběr. Asi pude monitor z domu, moc se me do toho filtru jit nechce.

Jarda69
Příspěvky: 1859
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od Jarda69 »

Asi nejlepší řešení *palec*

schali
Příspěvky: 12
Registrován: 06 led 2021 15:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od schali »

Ještě jsem zjistil, že to souvisí s nastavením jasu monitoru. Pokud se zapne jas a kontrast na maximum tak brum zmizí. Takže zesik asi ruší něco co reguluje jas monitoru. S tím asi nic neudělám.

Uživatelský avatar
RedBaron
Příspěvky: 814
Registrován: 11 dub 2013 16:08
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Brum trafa při zapnutí monitoru

Příspěvek od RedBaron »

Tak buď si vysvítíš oči nebo budeš poslouchat brum. A nebo to všechno dáš na jeden prodlužovák a bude pokoj :-)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host