Casea Aquila mk2-funkce

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
apostrof
Příspěvky: 10
Registrován: 05 dub 2016 22:52
Kontaktovat uživatele:

Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od apostrof »

Zdravím,potřeboval bych poradit.Jsem starší ročník a nová technika mě trochu uniká.Potřeboval bych objastnit funkci Casea Aquila mk2.Já to chápu,že je to"převod z digitálního spojení na analogové cinche"Jde mě o to,jestli zvuk z Tidalu z PC přes toto zařízení,DAC a zesilovač bude sluchově slyšitelně lepší,než Tidal z TV
přes AVR do zesilovače.Všem moc děkuji za odpověd

Uživatelský avatar
LUK
Příspěvky: 252
Registrován: 20 čer 2013 15:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od LUK »

Casea Aquila není DAC neboli převodník z "digitálu na anologové cinche". Je to převodník jen z USB (jiný vstup nemá) na SPDIF (Sony/Philips Digital InterFace - https://cs.wikipedia.org/wiki/S/PDIF). Z digitálního signálu USB převádí na jiné rozhraní, ale taky digitál a to buď coax SPDIF, nebo optický SPDIF.
V popisu na stránkách várobce je to popsaný:
...Casea Aquila umožňuje převést USB audio stream na digitální SPDIF signál vysoké kvality. Ten je kompatibilní se všemi audio DA převodníky...
...Aquila je robustní vysoce kvalitní transport digitálních dat s ohledem na minimální jitter...
Vstupní USB konektor B-Type
Výstup SPDIF (2xRCA / 1x optika)
odkaz je tady:
http://casea.eu/produkty.php?p=Casea%20Aquila%20mk2

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

Těžko s určitostí říct, jak moc bude slyšitelný rozdíl mezi řetězcem Tidal (TV) -> AVR -> zesilovač a řetězcem Tidal (PC) -> DAC -> zesilovač, protože neznáme Vaši sestavu, nicméně dá se odhadnout, že by to mohlo být poměrně zřetelné. PC aplikace Tidal umí využít ASIO a poslat surová data bez dalších úprav do DAC, což by mělo být slyšet. Záleží ovšem na tom, jaký DAC vlastníte. Pokud žádný a uvažujete o DAC, pak si troufnu tvrdit, že je lepší sáhnout po takovém DAC, který umí přímo asynchronní přenos dat přes USB, a konvertoru z USB na S/PDIF se vyhnout. Jestliže se vám líbí výrobky CASEA, pak je možné uvažovat například nad Casea Cepheus mk3 (http://casea.eu/produkty.php?p=Casea%20Cepheus%20mk3).

apostrof
Příspěvky: 10
Registrován: 05 dub 2016 22:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od apostrof »

Mám AVR MArantz 6008,zes NAD C 370 ,bedny Shan E 520 CDP XB 930,do kterého pan Vrana z Casei zapojil Sirius 3,tak aby přes něho mohl hrát i Tidal.Mě se jedná o to ,že při variantě PC ..Casea Aquila, CDP XB 930(DAC) NAD C 370 Shan E520 bych musel vyčlenit PC ,který by byl v těsné blízkosti ,dále bych musel zakoupi ..Casea Aquila a musel bych fyzicky přehazovat kabely(podle toho ,jestli bych chtěl poslouchat CD nebo Tidal) Při druhém řešení TV ,AVR,NAD nic nemusím přehazovat...Tak pokud by to měl být ve zvuku jen nepatrný rozdíl ,tak bych se na to vykašlal

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

Berte to teď, prosím, čistě jako můj názor, ale slyšet to bude zřejmě poměrně výrazně. Samozřejmě nejlépe by to bylo zkusit.
Nevím, jakou máte TV, ale transport dat z Tidalu v PC do převodníku typu Sirius 3, ať už přes Casea Aquila nebo jinak, a z něj přímo do NADu, by měl být o mnoho přímější a lepší, než z TV, která obvykle resampluje data, do Marantzu a jeho převodníku a z něj následně ještě do NADu. Přijde mi to zkrátka jako příliš složitá cesta a hlavně těžko říct, co se děje s daty už v TV. Ale třeba ostatní na to budou mít jiný názor.

Uživatelský avatar
LUK
Příspěvky: 252
Registrován: 20 čer 2013 15:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od LUK »

Co se týče toho přehazování kabelů, tak jestli je místo v CDP, pak by možná šlo implantovat modul Aquily (http://casea.eu/moduly.php?p=AQUILA%20- ... 0interface) přímo do CDP. S tím bych ale kontaktoval pana Vránu a probral to s ním, ten bude umět jistě zopovědět všechny otázky týkající se jeho výrobků.
Pokud jde o rozdíl ve zvuku, tak mám stejný názor jako philcol. TV by bylo nejlepší z řetězce vynechat úplně a když už máte převodník jako je Sirius 3, tak bych ho rozhodně chtěl využít, pokud je to jen trochu možné a netahal bych signál přes Marantz. Myslím že se dá celkem s jistotou předpokládat, že jeho převodník bude horší než Sirius 3.

apostrof
Příspěvky: 10
Registrován: 05 dub 2016 22:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od apostrof »

Já jsem to s p.Vránou konzultoval již při upravování CDP a on navrhl to řešení s Casea Aquila,že tam udělá jednu propojku.Je mě jasné,že nejlépe by to bylo zkusit,ale to je trochu složitější .Musel bych mít Casea Aquila a ještě dle p.Vrány se to musí v PC nastavovat.Televizi mám LG OLED 910

Uživatelský avatar
LUK
Příspěvky: 252
Registrován: 20 čer 2013 15:57
Kontaktovat uživatele:

LUK

Příspěvek od LUK »

No, tak každá zvuková karta má nějaký to nastavení. Mám Aquilu v krabici a stačí nainstalovat ovladače od Casey, nějaký to nastavení tam je, ale není toho moc. A ve Foobaru 2000 používám ASIO ovladače. Ale nevím jestli k Tidalu vůbec něco takovýho existuje, Tidal a podobný "vymoženosti" mě naprosto nezajímaj.
Nějakýho nastavení bych se ale nebál.

apostrof
Příspěvky: 10
Registrován: 05 dub 2016 22:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od apostrof »

Nejde jen o nastavení ale i koupení Casea Aquila abych to mohl porovnat.Mě Tidal ještě nedávno taky nic neříkal ale nadchl mě výběr muziky .Ne každe CD nebo LP bych si naslepo koupil.Je spousta dobré muziky ,které neznám a u Tidalu ji můžu poznat .Samozřejmě CD,LP a dokonce i magnetofonové pásky nevyhodím,beru to spíše rozšíření obzorů :D

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

LUK: Jak jsem psal, Tidal umí de facto využít ASIO a Exclusive mode. Jeho nastavení je vcelku jednoduché.
Marně přemýšlím, jak elegantně to vyřešit, ale přiznám se, že mě napadají spíše blbosti. Nicméně, alespoň podle podpisu, musel podobný problém řešit uživatel PítrsPraha. Zkuste mu napsat zprávu, třeba Vám poradí. Najdete ho hned v sousedním tématu (potrebuji-poradit/audyssey-multeq-xt-vy ... 16790.html).

Uživatelský avatar
LUK
Příspěvky: 252
Registrován: 20 čer 2013 15:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od LUK »

philcol: Ale ten podle toho podpisu nemá Aquilu.
Jestli i pan Vrána řekl, že je možné implementovat Aquilu do toho CDP, tak se pak prostě připojí CDP přes USB k počítači a je to. Jen nevím jak by to bylo s přepínáním vstupů na Siriu v případě přivedení signálu z CDP i USB zároveň, pokud ale pan Vrána říká, že je možné tam tu Aquilu dát, tak předpokládám že to bude mít nějak vyřešené, jako že třeba CD bude mít vyšší prioritu, nebo tak nějak. Ale to opravdu bude nejlepší řešit přímo s ním.
Rozdílu ve zvuku s Aquilou a bez ní půjde bez vyzkoušení těžko posoudit. Dá se předpokládat, že to nejspíš bude lepší, ale jestli se ti to pak bude zdát tak výrazný aby ti to státlo za ty prachy, to za tebe nikdo nerozhodne.

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

Já tím myslel, že i on má CD přehrávač (NAD C525 BEE) osazený Siriusem, do kterého streamuje data z PC (foobar a Tidal), čili i on musel nějak řešit přepínání. Třeba má nějaký elegantní způsob.

apostrof
Příspěvky: 10
Registrován: 05 dub 2016 22:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od apostrof »

Pánové s dovolením se vám vmísím do debaty.Jestli jsem to správně pochopil,tak pan Vrána mě na dotaz jak elegantně dostat Tidal do NADu vymyslel toto řešení.Do CDP dal Sirius ,zároveň přidal fyzicky 2 cinche .které jsou ted proklemovány a tím pádem hraje CD pokud bych chtěl hrát tidal,tak bych přes Aquilu do těchto cinchu tidal a hrál bych.Doufám ,že jsem pana Vránu správně pochopil

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

To spíš my jsme se vmísili do Vaší debaty :-). Nicméně, jestli správně chápu, tak v rámci úprav už Vám pan Vrána osadil do CDP vstupy S/PDIF(které vypadají jako 2 cinche)? Jestli ano, pak mi ale není jasné, proč, respektive jaké kabely byste musel přehazovat?

philcol
Příspěvky: 83
Registrován: 26 bře 2015 09:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Casea Aquila mk2-funkce

Příspěvek od philcol »

Mimochodem, když jsem dnes koukal do rubriky bazar, naskýtá se ještě jedna možnost. Jeden uživatel tam prodává síťový streamer Auralis s Tidalem. Sice by se v tu chvíli nevyužíval Sirius, ale tohle by mělo tu výhodu, že by to bylo v jedné krabici bez nutnosti instalovat počítač. Z Auralisu by šel signál rovnou do NADu. Kvalitu převodníku v Auralisu vs Sirius si nedovolím porovnávat, ale řekl bych, že by ten rozdíl nemusel být až tak markantní.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host