jako druhou sestavu do budoucího obýváku jsem z druhé ruky pořídil NAD T775 + Focal Chorus v konfiguraci 3.1 (sloupy, centr, subwoofer). Dnes jsem si zkoušel pohrát s kalibrací Audyssey a z výsledku jsem dost rozpačitý. Po kalibraci (pečlivé a několikrát opakované) je výsledný zvuk děs běs hrůza neštovice

Nastavení proběhlo korektně, systém poznal připojené reprosoustavy (3.1), správně nastavil jejich velikost (přední na Large), správně nastavil jejich vzdálenost (kromě subu, který nastavil na cca 1.7násobek skutečné vzdálenosti, zřejmě kvůli správné fázi).
Zvuk s aktivovaným DSP a bez jsem porovnával na dobře naposlouchaných stereo nahrávkách a na známých scénách z filmů z BD přehrávače. Po kalibraci jsou neúměrně zdůrazněny basy kolem 40 Hz, potlačené nižší výšky, vyšší výšky se zostřily. Středy jsou plnější v jejich nižší části, zvuk je tím teplejší. Hlavně se ale rozpadla lokalizace a tranzienty typu činely, perkuse apod. jsou výrazně tupější, zaoblené. Celkově je zvuk dunivý, teplejší s ostrými výškami a zamlžený.
Měl jsem za to, že by kalibrace měla srovnat frekvenční nevyváženost místnosti za pomocí ekvalizace a úpravy fáze na potřebných frekvencích. Ale zdá se, že se snaží nastavit spíš efektní dunivo břinkací zvuk než vyrovnaný.
Jaké máte zkušenosti vy?