Celistvý nebo rozdělený strop?
Celistvý nebo rozdělený strop?
Potřebuji co nejrychleji poradit ohledně stropu v podkroví. Brzy budu dělat stropy do obyváku, kde budu poslouchat. Jedná se hlavně o akustické hledisko.
Jsou dvě možnosti:
Varianta 1:
Stropy přijdou pod kleštiny (to jsou trámy, které půjdou podél místnosti) a čistá výška bude 225 cm. Strop potom obložím palubkami (kolmo na směr poslechu). V místnosti s podobně vysokým stropem poslouchám v současné době a nejsou problémy.
Pozitiva:
strop tvoří celistvou plochu, kde nejsou žádné „kapsy“, takže se zvuk nebude nikde lámat?
lehká montáž (možnost do budoucna vybudovat patýrko, nad kleštinami)
Menší objem na vytápění
Negativa: nevyužije se výška kleštin, tj. 16 cm navíc, ubude vzdušnosti, nebudou vidět dřevěné kleštiny.
Varianta 2:
Stropy přijdou položit na kleštiny. Tím se strop rozdělí na cca 3 plochy, 16 cm hluboké a široké 90 cm (delší strana bude po směru poslechu). Kleštiny budou obloženy palubkami, prostor stropu mezi nimi vzniklý také.
Pozitiva: vyšší světlost, výška stropu 240 cm.
Negativa: pracnost, nevím, zda to bude dobře hrát a vzniklé výklenky ve stropě, byť to bude obložené, zda takto rozdělený strop nebude zvuk přibarvovat a odrážet. Mám špatnou zkušenost s výklenkem ve zdi, kde mám poličky a když chci lepší zvuk bez přibarvení, tak na něj dávám deku.
Prosím o vaše rady, jedná se hlavně o akustické hledisko. Je to vlastně celistvost stropu s nižší výškou versus jeho rozbití na několik prostorů za to výše posazeného.
Jsou dvě možnosti:
Varianta 1:
Stropy přijdou pod kleštiny (to jsou trámy, které půjdou podél místnosti) a čistá výška bude 225 cm. Strop potom obložím palubkami (kolmo na směr poslechu). V místnosti s podobně vysokým stropem poslouchám v současné době a nejsou problémy.
Pozitiva:
strop tvoří celistvou plochu, kde nejsou žádné „kapsy“, takže se zvuk nebude nikde lámat?
lehká montáž (možnost do budoucna vybudovat patýrko, nad kleštinami)
Menší objem na vytápění
Negativa: nevyužije se výška kleštin, tj. 16 cm navíc, ubude vzdušnosti, nebudou vidět dřevěné kleštiny.
Varianta 2:
Stropy přijdou položit na kleštiny. Tím se strop rozdělí na cca 3 plochy, 16 cm hluboké a široké 90 cm (delší strana bude po směru poslechu). Kleštiny budou obloženy palubkami, prostor stropu mezi nimi vzniklý také.
Pozitiva: vyšší světlost, výška stropu 240 cm.
Negativa: pracnost, nevím, zda to bude dobře hrát a vzniklé výklenky ve stropě, byť to bude obložené, zda takto rozdělený strop nebude zvuk přibarvovat a odrážet. Mám špatnou zkušenost s výklenkem ve zdi, kde mám poličky a když chci lepší zvuk bez přibarvení, tak na něj dávám deku.
Prosím o vaše rady, jedná se hlavně o akustické hledisko. Je to vlastně celistvost stropu s nižší výškou versus jeho rozbití na několik prostorů za to výše posazeného.
Re: Celistvý nebo rozdělený strop?
Ani jedna z variant mi nepřipadá špatná.Asi to dost ovlivní i ostatní rozměry místnosti.Intuitivně se mi zamlouvá větší členitost stropu,než rovný.Někdo tady kdysi vyvěsil i různé poměry mezi VxŠxD místnosti,které jsou více či méně problematické a vhodné z akustického hlediska.Možná se tady ozve.Kdysi jsem taky poslouchal v podkrovním pokojíčku s dřevěnými podhledy(něco podobného jako Tvá varianta 2) a dřevěným obložením stěn a nebylo to úplně špatné.Zatlumení se mi na ucho jevilo velké,dozvuk byl asi hodně potlačen,protože mi to polykalo sykavky.V každém případě to bylo mnohem lepší než dnešní moderní skleněná pekla.
Přes řeku do stínu stromů.
Taky bych volil ten rozdělený - je to příležitost udělat právě na stropě akustické úpravy. Do palubek bych ale nešel, osobně bych to obložil některým akustickým materiálem (myslím že snad Zdeny jej popisuje) a přijde finančně nastejno. Máš totiž ideální šanci odrazy od stropu roztříštit a to je k nezaplacení.
Celistvý strop rozhodně NEE.
Největším přínosem při akustických úpravách mé poslechovky 3,9 x 5,1 metru, byla instalace 4 kusů falešných trámů (16x16x390cm) na původní rovný strop. Došlo ke zkrácení dozvuku místnosti, zcela zmizel "ocas" na basech a reprodukovaná hudba teď zní výrazně "věrněji".
Trámy jsou na stropě umístěny nesymetricky - rozteče se liší o 2 až 5 centimetrů.
Největším přínosem při akustických úpravách mé poslechovky 3,9 x 5,1 metru, byla instalace 4 kusů falešných trámů (16x16x390cm) na původní rovný strop. Došlo ke zkrácení dozvuku místnosti, zcela zmizel "ocas" na basech a reprodukovaná hudba teď zní výrazně "věrněji".
Trámy jsou na stropě umístěny nesymetricky - rozteče se liší o 2 až 5 centimetrů.
Já bych místo nafotil, přidal pár rozměrů a poprosil Velkého Boba na slovanetu o rámcovou konzultaci. Sofistikovaně to stejně nepůjde udělat bez jeho odborného měření a posouzení. Byly by to dobře investované peníze.
Moc díky všem za názory. Nakonec jsem zkusil vše nasimulovat pomocí kartonových krabic přidělaných na strop v mé současné poslechové místnosti, která má stejnou výšku, jako budoucí poslechovka v případě stropu zavěšeného pod kleštiny. Testoval jsem to na nahrávce s dobrým prostorem Clapton Unplugged - skladba Tears In Heaven.
Po navěšení těchto falešných trámů se zvuk sice zpřesnil, ale znělo to divně. Rozpadl se prostor i triangl zněl neposlouchatelně (chyběly dozvuky - ambienty, ne odrazy). Vše mělo jakousi pachuť, vůbec mě to nebavilo poslouchat.
Pak jsem to strhnul a objevil se prostor - vše se spojilo. Ještě jsem na několik míst přilepil kartony, kolmo na směr zvuku, které měly představovat palubky v budoucí poslechovce a ztratilo se zadunění vyšších basů a zlepšila se lokalizace. Prostě to bylo ono.
Ještě by mě zajímal, jaký akustický materiál by ste mi doporučili na strop. Chtělo by to nějakou 1 cm tlustou na lepení vhodnou desku.
Nevýhodou je, že ten prostor bude taky sloužit jako obyvák a tak nakonec uhádám asi jenom palubky
Po navěšení těchto falešných trámů se zvuk sice zpřesnil, ale znělo to divně. Rozpadl se prostor i triangl zněl neposlouchatelně (chyběly dozvuky - ambienty, ne odrazy). Vše mělo jakousi pachuť, vůbec mě to nebavilo poslouchat.
Pak jsem to strhnul a objevil se prostor - vše se spojilo. Ještě jsem na několik míst přilepil kartony, kolmo na směr zvuku, které měly představovat palubky v budoucí poslechovce a ztratilo se zadunění vyšších basů a zlepšila se lokalizace. Prostě to bylo ono.
Ještě by mě zajímal, jaký akustický materiál by ste mi doporučili na strop. Chtělo by to nějakou 1 cm tlustou na lepení vhodnou desku.
Nevýhodou je, že ten prostor bude taky sloužit jako obyvák a tak nakonec uhádám asi jenom palubky

Tak delat nejakou v podstate nevratnou upravu bez mereni neni opravdu spravna cesta. Pekne zatlumeno ma Matrix a ma to i slusnej WAF.
http://www.machalik.ic.cz/pics/hifi/matrix/001.jpg
http://www.machalik.ic.cz/pics/hifi/matrix/001.jpg
Šedivá je realita simulace, zelený je strom měření v reálu a poslechové zkušenostiPavelN píše:Moc díky všem za názory. Nakonec jsem zkusil vše nasimulovat pomocí kartonových krabic přidělaných na strop v mé současné poslechové místnosti, která má stejnou výšku, jako budoucí poslechovka v případě stropu zavěšeného pod kleštiny.

To je pěkně zatlumené. Zajímalo by mě, jestli Matrix obývá byt sám nebo musí jít cestou kompromisu, protože tam chce žít s drahou polovičkou.
Nejproblematičtější bude asi strop a já jsem vyhádal aspoň toto:
http://www.mpl-ostrava.cz/UserFiles/Fil ... ochtcz.pdf
Mohl bych to dát i na šikminu nad repro a na stěnu za repro, kde bych to vycpal zezadu vatou.
Měření mám v plánu. Problém je,že místnost ještě nestojí, takže jsem ve fázi dohadování.
Dolaďovat to budu až po měření. Musím jít do kompromisu. Hifi je fajn, ale je to pouze jednostranné - zvuk jde z repro ven a nereaguje na vaše pocity. Navíc nač by mi byla perfektně reprodukovaná Diana Krall nebo jiné krásky, když si na ni nemůžu sáhnout. Jo přítelkyně má taky svá pozitiva
Nejproblematičtější bude asi strop a já jsem vyhádal aspoň toto:
http://www.mpl-ostrava.cz/UserFiles/Fil ... ochtcz.pdf
Mohl bych to dát i na šikminu nad repro a na stěnu za repro, kde bych to vycpal zezadu vatou.
Měření mám v plánu. Problém je,že místnost ještě nestojí, takže jsem ve fázi dohadování.
Dolaďovat to budu až po měření. Musím jít do kompromisu. Hifi je fajn, ale je to pouze jednostranné - zvuk jde z repro ven a nereaguje na vaše pocity. Navíc nač by mi byla perfektně reprodukovaná Diana Krall nebo jiné krásky, když si na ni nemůžu sáhnout. Jo přítelkyně má taky svá pozitiva