Cistenie klavirneho laku
Cistenie klavirneho laku
Ako cistit klavirny lak?( odtlacky prstov,prach a taky uz zazraty prach,co ide tazko na sucho). Suche cistenie alebo da sa pouzit aj mokre? Ake pripravky? Vdaka 

Re: Cistenie klavirneho laku
Na suché čistenie odporúčam mikrovláknové utierky určené na optiku. Dajú sa kúpiť v optikách a foto-shopoch. Určite neodporúčam servítky, toaleťák ani obyčajné utierky, pretože môžu zanechať mikro škrabance. Mikrovlákno má výhodu v tom, že rôzne malé nečistoty sa zachytia vo vrchnej vrstve a neostávajú na povrchu utierky. U obyčajných servítok/utierok je to práve samotný prach, ktorý pri utieraní môže spôsobiť škrabance.
Na "špinu zažratú" skús vlhčené utierky a dočistiť mikrovláknovou. Mne sa docela osvedčili vlhčené utierky určené na plastové čočky, perfektne odstraňujú mastnotu a otlačky prstov.
Náchylnosť na poškriabanie bude záležať od kvality a tvrdosti povrchového laku, mám skúsenosť len s menšími regálovkami s pomerne tenkou vrstvou laku (plus x rokov s okuliarmi
)
Na "špinu zažratú" skús vlhčené utierky a dočistiť mikrovláknovou. Mne sa docela osvedčili vlhčené utierky určené na plastové čočky, perfektne odstraňujú mastnotu a otlačky prstov.
Náchylnosť na poškriabanie bude záležať od kvality a tvrdosti povrchového laku, mám skúsenosť len s menšími regálovkami s pomerne tenkou vrstvou laku (plus x rokov s okuliarmi

Ja používam leštidlo MacBRITE (as seen on TV, bordovo-hnedá fľaša 0,5l), ktoré čistí, leští a chráni lak tým, že navrchu zostane vraj teflónová vrstva. V reklame Ján preleští prednú kapotu auta, počmára asfaltom a zotrie týmto leštidlom. Potom horákom odspodu zohreje kapotu a upraží volské oká.
Ale naozaj to funguje v tom zmysle, že tá vrstva na povrchu dodá laku hĺbku, následný prach a odtlačky zmiznú po utretí rukávom trička.
Veľakrát mi toto leštidlo pomohlo spojazdniť aj doškriabané DVD disky z požičovne tým, že zalialo škrabance.

Ale naozaj to funguje v tom zmysle, že tá vrstva na povrchu dodá laku hĺbku, následný prach a odtlačky zmiznú po utretí rukávom trička.

Veľakrát mi toto leštidlo pomohlo spojazdniť aj doškriabané DVD disky z požičovne tým, že zalialo škrabance.
Vdaka za tipy
Pouzil som nakoniec na mokre cistenie sadu od Mofi na CD a na suche tu utierku na optiku
vyzera to byt okay

Pouzil som nakoniec na mokre cistenie sadu od Mofi na CD a na suche tu utierku na optiku