CLO a DPH se zásilky ze Švýcarska

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
jardalukas
Kontaktovat uživatele:

CLO a DPH se zásilky ze Švýcarska

Příspěvek od jardalukas »

Ahoj.
Nevím jestli je to normální a spíše bych se chtěl tady zeptat na názor. Třeba bude mít někdo podobnou zkušenost.
Nechal jsem si poslat neosazený tišťák do zesilovače a to ze Švýcarska. Cena desky 55CHF a doprava 15CHF.
Samozřejmě že to šlo přes celní poštu. Emailem si ještě vyžádali podklady pro stanovení CLA a DPH.
A dnes mi přišlo emailem vyrozumění, že při převzetí budu platit 473,- !!!
Tak nevím jestli si dělají legraci a nebo jestli je to jako fakt dobře spočítané. Mně osobně mi to přijde trochu moc.
Co myslíte, je to OK ?
Přílohy
PoplatkovyListek8.jpg

LUK

Re: CLO a DPH se zásilky ze Švýcarska

Příspěvek od LUK »

Je to spočítaný správně. Clo se do hodnoty zásilky 150€ neplatí a DPH se vypočítává z hodnoty zboží + ceny poštovnýho + poplatku za zastoupení v celním řízení Českou poštou.
Tedy ve tvým případě je kurz CHF na Kč nějakých 24,2 Kč (a "nějaký drobný") a tudíž se DPH vypočítává: (70 x 24,2) + 97 = 1791 x 0,21 = 376,11 Kč, to je to výsledný DPH. K tomu připočti ten poplatek 97 Kč za zastupování Českou poštou v celním řízení a po zaokrouhlení máš těch výsledných 473,00 Kč.
Naposledy upravil(a) LUK dne 27 pro 2021 12:22, celkem upraveno 1 x.

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Super, děkuji za vysvětlení. Tím pádem je to OK.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Já už ze států mimo EU nic nekupuju. Koupil jsem CD z Norska za cca 900,-Kč. DPH jsem platil u obchodníka a doložil platbu VAT. To zřejmě nestačí. Zákazniká linka obsazena a nikdo se s vámi nebaví. Číslo IOOS jsem měl až na faktuře v zásilce. Tady mi připočetli znovu DPH + poplatek za 346,-. To jsem ještě unesl. Pak jsem čekal na CD z Anglie za cca 500,-Kč. Opět doložil platbu VAT a IOOS doložil později než mi ho obchodník poslal. Zřejmě pozdě, jelikož po mě chtěli doplatit dalších 398,-Kč!!! To už jsem nedal a zásilku nepřevzal. Pokud to dojde zpět, tak obchodník mi zřejmě peníze vrátí a když ne, tak ať je má radši on než tenhle náš povedenej úřad. :x

Cipísek
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Cipísek »

LUK píše:
27 pro 2021 12:17
Je to spočítaný správně. Clo se do hodnoty zásilky 150€ neplatí a DPH se vypočítává z hodnoty zboží + ceny poštovnýho + poplatku za zastoupení v celním řízení Českou poštou.
Tedy ve tvým případě je kurz CHF na Kč nějakých 24,2 Kč (a "nějaký drobný") a tudíž se DPH vypočítává: (70 x 24,2) + 97 = 1791 x 0,21 = 376,11 Kč, to je to výsledný DPH. K tomu připočti ten poplatek 97 Kč za zastupování Českou poštou v celním řízení a po zaokrouhlení máš těch výsledných 473,00 Kč.
Na Slovensku je to úplne podobné, hádam len s tým, že si pred akýmkoľvek prvým vyclením musíte online požiadať na FS SR o registrácii EORI, teda o Žiadosť o zápis do APV CReg.-pridelenie registračného identif.čísla(platí potom doživotne) a následne už pri každej ďaľšej očakávanej zásielke mimo EU, pošlete toto číslo(deň-dva-tri pred očakávaným dodaním zásielky) + podklady k vycleniu(napr.faktúra z e-bay a pod.) na email napr. Slov.Pošty, ktorá to bude preclievať v prípade ak dodanie zásielky očakávate od nej.. ak to nestihnete v predstihu, alebo netušíte termín obdržania zásielky, poštový orgán vás písomne vyzve(v zastúpení Fin.Správy-Colného úradu) a pošle vám na domácu adresu presné vyúčtovania. Po jeho zaplatení prepustia zásielku do obehu k doručeniu.
Stane sa však i to, že sa zásielku z mimo EU neotvoria a jej obsah fyzicky neskotrolujú(asi sa to robí-robilo námatkovo), vtedy to všetko pravdepodobne obídete a clo ani DPH neplatíte, mali ste šťastie..
Takto nejako by to zbežne malo fungovať.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

NIN

Asi v tom lítáš, tak dovol trochu edukace, alespoň obecně. Především, pokud nakupuješ v zahraničí ( EU ) pro sebe, např. CD, jako soukromá osoba ( nikoliv do firmy, která je plátce DPH ), tak DPH vůbec neřešíš a nemůžeš s ním udělat nic jiného, než ho zaplatit jako součást ceny prodejce v zahraničí. Nemůžeš si ho odečíst.

Pokud nakupuješ v zahraničí ( EU ) jako firma a do firmy, či jako živnostník a jsi plátce DPH, tak to při nákupu v zahraničí musíš uvést, doložit k ověření Tvoje Dič a pak Ti to ten prodejce ( který samozřejmě musí být také plátce DPH ) prodá tzv. bez DPH. Musí to tak probíhat i v účetnictví. Papírově Ti to pak úřady v ČR zdaní DPH a Ty pak to DPH musíš zaplatit v ČR, ale zároveň si jej v účetnictví hned odečteš. Takže 0 od 0 a máš to bez DPH.
Podotýkám, že vše je evidované a dohledatelné, kdyby někoho napadly nějaké ty primitivní vyčůránkoviny.

LUK

Příspěvek od LUK »

Cipísek:
Jenže to jak to máte u vás na Slovensku je pro jardalukas naprosto bezpředmětný. On se ptal jak je to s jedním jeho konkrétním případem tady u nás v ČR, jestli mu pošta nevyměřila moc vysoký DPH/poplatky, neptal se jak je to s proclíváním zásilek na Slovensku.

Oldear:
Lítáš v tom ty, takže ten povýšeneckej tón by si pro příště být tebou odpustil. Tady nikdo nemluví o tom, že by se chtěl vyhýbat placení DPH, ani o nákupu ze zemí EU, tady jde o to, že od 1. července 2021 platí v EU nový pravidla ohledně proclívání zásilek přicházejících ze zemí mimo EU, o tom NIN mluví, UK ani Norsko, který zmiňuje, nejsou členy EU.
Ono je to totiž ponovu tak, že když si něco koupíš v zemi, která není součástí EU, tak v první řadě normálně zaplatíš cenu, kterou účtuje ten danej prodejce/eshop a to je v drtivej většině případů cena už obsahující DPH v tom daným státě, který se odvede tomu danýmu státu. Jenže z toho EU nic nemá a tak nově zavedla povinnost platit DPH ze zásilek všech hodnot, už nejsou žádný bezcelní limity atp. jako tomu bylo před 1. červencem 2021. Takže ty zaplatíš DPH v daným státě odkud něco objednáváš, ale z tý celkový částky s už jednou započítaným DPH danýho státu ze kterýho nakupuješ, musíš podle novýho nařízení EU zaplatit ještě druhý DPH (u nás ve výši 21%), který se odvede ČR. No a pak ti přijde balík, ty doložíš, že už jsi DPH zaplatil při nákupu, jen prodejce zásilku neproclil, když jí odesílal, ale Česká pošta ti v podstatě řekne "nas.r si blbe.ku" a i přesto, že jsi jim doložil, že už jsi DPH zaplatil jak jsi měl, ti vyměří ti DPH podruhý (tedy vlastně potřetí).
O tom NIN mluví, o to v tom jeho příspěvku jde, že pošta v některých případech ignoruje, že už jsi DPH zaplatil, i jim jeho zaplacení v pořádku doložil, a naúčtuje ti DPH znovu.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

LUK napsal
nejsou žádný bezcelní limity
To je blbost,clo se v EU platí až od 150 €

LUK

Příspěvek od LUK »

Já vím, chodí mi ze zahraničí kolem 100 zásilek ročně. Nevím proč jsem napsal "bezcelní limit," mluvím o DPH a napíšu "bezcelní." Měl jsem na mysli to, že už není ten limit pro odpuštění DPH, kterej do toho 1.7.2021 platil. Napsal jsem to blbě, moje chyba.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Není třeba se popichovat. Jde jen o prachy (i když ten princip rozdejchávám hůř) a mám pocit, že jednou "v tom" budem lítat všichni ;)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

LUK
Ty musíš mít smutný a nenaplněný život, že takto konáš.

O clu jsem nepsal ani písmenko, Ty borče. Nikoho jsem nepranýřoval za snahy vyhnout se platbě DHP ze zahraničí, ale poukázal jsem na snahy o nákup bez DPH ze zahraničí pro svoji soukromou potřebu s parametry na firmu a snahou využít to, že je někdo plátce DPH, tady byly. Stačí hledat. Ale je to jedno, byla to pouze snaha o osvětlení těchto postupů, což bourá jakýsi LUK a plete jablka s hruškami. Existuje nákup ze zahraničí do soukromí a postupy s tímto spojené a pak nákup na firmu ( plátce DPH ) a to má jiné postupy.
Jestli moje reakce někoho pohoršila, tak sorry.

Individuum pod nickem LUK, prosím aby na mé příspěvky nereagoval a já totéž jemu rád oplatím. Řadím Tě mezi klasické třicetivteřinové a teď už to vím.

LUK

Příspěvek od LUK »

Tak zaprvé, snaha dehonestovat protistranu jen proto, že tě upozornila na tvou vlastní chybu a k tomu ti vytkla neslušný a povýšenecký chování, je trapná a dětinská. Ale nic jinýho tu od tebe nikdo ani nečekal, na to jsi tu už dost dlouho a všichni tě tu už známe.

Zadruhé, Já o clu taky neřekl ani slovo. Celou dobu píšu o DPH, jen v jednom případě jsem se nechtěně upsal, což jsem dovysvětlil (i jsem přuznal chybu) v dalším příspěvku potom co jsem byl na svou chybu upozorněn. Že ovšem reaguješ jen na to co se ti zrovna hodí do krámu, ignoruješ x dalších věcí a na základě jednoho slova se ihned povyšuješ, je ale opět tak nějak příznačný tvýmu dlouhodobýmu vystupování tady na fóru.

Zatřetí, Já žádný jablka a hrušky dohromady nemotám, naopak, ten kdo je v tejhle diskusi úplně mimo mísu, jsi ty. Že si to ani teď neuvědomuješ je ale opravdu smutný. Zkusím tedy ještě jednou vysvětlit - vpadnul jsi do diskuse o tom jak probíhá proclívání zásilek při nákupu ze zemí mimo EU a hned začal krajně neurvalým a povýšeneckým tónem (ve stylu: "lítáš v tom" a "kdyby někoho napadly nějaké ty primitivní vyčůránkoviny") rádoby "edukovat" ostatní, že musí platit DPH při nákupu ze zemí EU na firmu a na soukromou osobu, i když to s tématem vůbec nijak nesouvisí.
To ale značí jen dvě věci, neboli buď to, že ten kdo v tom lítá jsi právě ty a ne ostatní v tejhle diskusi, protože jsi zcela evidentně vůbec nepochopil, že v debatě jde o proclívání zásilek při nákupu ze zemí mimo EU a ne o to, že by se snad někdo chtěl vyhýbat placení DPH, o tom tu nikdo nemluvil a o ničem takovým se tu ani nikdo nezmiňuje. Anebo ta druhá možnost je, že jsi svůj příspěvek napsal jen proto, že ses chtěl povyšovat a poučovat ostatní, protože sis asi z nějakýho důvodu potřeboval namasíroval ego, či co. Já tě jen na oboje upozornil způsobem napodobující styl tobě vlastní, neboli stylem, kdy jsem způsobu tvýho vyjadřování tak trochu nastavil zrcadlo, což byl evidentně zásah přesně na kuří oko, podle tvojí následný reakce.

A nakonec, ty "borče," jestli na něčí příspěvky budu nebo nebudu ragovat si určuju já sám, ňákej Oldear, kterýho už tu celý fórum má léta zařazenýho mezi klasické namyšlené, mi to určovat nebude *taktone*.

fb_aleš1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_aleš1 »

Nedavno jsem se setkal s tim, ze se cena z nemeckeho eshopu pri objednavce zmenila. Pricinou je nejaky novy zakon, ktery prodejcum s prodejem myslim vice nez 10 000 Euro rocne uklada povinnost uctovat DPH cilove zeme (Nemecko ma 19, my 21, proto doslo k mirnemu navyseni ceny) a nasledne toto vybrane DPH odvest nasi republice.

Odpovědět