Co za bedny z amp. SONY TA-F550ES

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Co za bedny z amp. SONY TA-F550ES

Příspěvek od kangaroo92 »

Zdravím,

Začal jsem tu nedávno vlákno o upgradu gramo sestavy. (odkaz zde: potrebuji-poradit/novacek-v-gramofonech ... 22862.html). Bylo mi doporučeno pro začátek zakoupit zesík sony ta-f530ES. Díval jsem se i po ostatních modelech této řady a potřeboval bych poradit, jestli s nimi má někdo osobní zkušenost. Především by mě zajímalo, nakolik rozdílné jsou jednotlivé modely řady ESPIRIT (díval jsem se na zmíněnou 530, jako střed se mi jevila 550, pak jsem viděl i 570 a obdobně pak 630, 650, 670, 730 ... atd.) Rád bych koupil zesík cenou do 6000,-. Mám raději koupit právě například 550ku, která se za podobné peníze sehnat dá poměrně bez problému, nebo čekat a lovit jestli se mi nenaskytne něco lepšího ? Půjde zde vůbec poznat rozdíl?

Dále bych rád věděl, jestli odsud někdo zesáky řady ESPIRIT nevlastníte, či jste s nimi neměli co dočinění. Jaké bedny k tomu koupit? I když jsem si toho od původního topicu již hodně studoval, vůbec si nejsem jistý, po čem jít. Spousta známých mi také říkalo, že ne každý zesík si rozumí s každýma bednama. Poradil byste někdo, prosím? :)

Samozřejmě jsem si všiml že nějaké bedny už mi byly doporučeny v prvním příspěvku, spíš by mě ale zajímalo, jestli někdo nemá osobní zkušenosti právě s tímto zesíkem. Cenově bych se s bednama chtěl vlézt do 10 000 korun. Díky za odpovědi!

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Co za bedny z amp. SONY TA-F550ES

Příspěvek od Dinosaurjr »

No rozdíly mezi nimi jsou, právě zde se láme typ konstrukce a generace tranzistorů... Některé jsou trochu, některé hodně podobné a některé trochu a některé dost "jiné". Bedny do 10 tKč (nebo to myslíš i s bednam ?) No a jaké máš předvybrané a jaké v hledáčku ? A jaké "nedostižné"? A c o máš za zdroj ?

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Já provozoval TA-F 505 ES s Dali 350 a 450. Pro mě ideální spojení poté co jsem vyzkoušel řadu dalších repro.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,

Promiň, ale bohužel opět pociťuji, že mi docházejí znalosti. Jak je to se zde se zdrojem, co je to za "součást" sestavy? Jak se cenově pohybuje? Opravdu se omlouvám za své nedostatky ve znalostech, ale teprve se vše učím.

Co se týče ceny, 10k mám vyčleněno pouze na bedny samotné. Zesik pak kolem 5-6k, dohromady bych do toho chtěl momentálně nasypat max 15 tisíc.

Co se týče beden v hledáčku tak mi byly doporučeny například canton karat 60, ty už jsou ale cenově na hraně a navíc pořád nevím, jestli budou se zesíky této řady hrát. Díky za odpověď 🙂

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Zdravím.
Podle mě mají všechny zesilovače od Sony velmi podobný zvuk. Měl jsem možnost je porovnat mezi sebou i s levnější řadou, mám doma Ta- F545R, nedávno jsem opravoval kamarádovi f650esd, předtím nějakej f435r a v podstatě je to zvukově stejné. Na moje uši to není, nechá se však poladit. Někomu se ale původní zvukový projev líbí.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

to lidumil:
Díky za tip, hledal jsem bedny po bazarech, ale nikde jsem je prozatím nenašel. Budu zkoušet hledat dál :)
Když jsem je zadal do vyhledávání, vyskočily na mě údajně s podobnými parametry i Shan Aztec 300. Nevíte někdo něco o této řadě této české značky? Našel jsem tu ke značce Shan nějakou starší diskuzi, ale konkrétně k tomuto modelu opět nic

to mesky:
Taky děkuji za zprávu, to je poměrně dobré vědět. Jen bych se dovolil zeptat, co přesně se ti na zvukovém projevu nezamlouvalo?

Abych ještě obecně doplnil pro případné dotazy. Poslouchám hlavně alternative rock, indie, jazz, rock'n'roll..

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Pro mě zní neuvolněne , rádoby přesně ale přibrzděne, nerozbali se do jemných detailů, jako umělý zvuk nepřirozený. Ono se to těžko popisuje a hlavně to otravuje při delším poslechu. No ale na tom mém co mám doma, jsem to odstranil a je to v klidu a pohodě.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Je to vždy záležitost osobního vkusu. Měl jsem několik zesilovačů Sony z ES řady. Pokoušel jsem se několikrát k espritovým CD přehrávačům (moje srdcovka) doplnit parťáka z této řady. Ale zesilovače od Sony se mi nikdy nelíbily. Krásně postavené, ale takové neslané, nemastné, nezábavné, ospalé. Asi jak popisuje mesky. A to i nejvyšší modely. Ve srovnání se starými Yamahami, Kenwoody,Pioneery, Rotely, angličany a to i nesrovnatelně levnějšími modely Sony nevyšel nikdy dobře. Několikrát jsem prošel stejně hloupou zkušeností. Ale je to věc osobního vkusu, spousta vlastníků je spokojená... Osobně bych doporučil třeba A60 od Pioneeru co je třeba na Bazoši... Sony hrát určitě bude, ale není to žádná výhra, podobně jako Technics

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Jak píše Borek 2 roky jsem měl 780 ES ( nej model ) potemnělý a nezáživný, bez dynamiky. za ty peníze jsou určitě lépe hrající zesilovače.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Tu jsem měl také, ale myslím, že to byla TA F 870ES. Postupně jsem se v řadě ES dopracoval k nejvyšším modelům, myslel jsem, že ještě vyšší bude lepší... pak jsem si půjčil nějakou A400 Pioneer nebo Rotel, nesrovnatelně levnější a bez korekcí, bylo vymalováno. Ale na druhou stranu je tady určitě spousta lidí se Sony spokojených. Za mne byl Sony jako ospalý, tlustý kapr v rybníce oproti štice v proudící řece...

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Mám tu na stole Pioneera sa 8800, před týdnem sa 8500 MK2, oba zvukově úžasný ale trochu jiný, 8500 vyniká prostorem do šířky, a barvou nástrojů, nic neotravuje, vše je jasné a přehledné, po výměně za sa8800 byl v muzice patrný rozdíl v nejhlubším kmitočtu a přitom i vysoké kmitočty se zdály že šly výš, barva nástrojů bez problémů. Přeladený sonak f 545R spíš podobný 8800 a lehce dojem pevnějšího zvuku, vše bez korekcí samozřejmě a při běžné pokojové panelákové hlasitosti. Takže za mě dost dobrý při porovnání cen přístrojů.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Známý měl tu 870 taky, ale nějak upravenou, srovnával ji s nějakým nejvyšším integrovaným Accuphasem z té doby, hrály srovnatelnè. Po úpravě s ní byl spokojen. Já šel k jiným značkám, kde byl zvuk lepší za nižší cenu. Ale udělané byly hezky.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Pánové, všem vám děkuji za rady. Asi jste mě tedy on sonáče odradili, jelikož řadu 8xx opravdu kupovat nebudu, ta už je cenově trochu mimo všechny moje finanční meze 😀 kdybychom se tedy měli držet trochu užšího výběru, abych odsud neodchazel místo se 4 variantami jednoho produktu s 5 variantama 15 produktů...

Díval jsem se například na toho pioneera a400, jestli tedy je pravda, co Borek říká, tak za ty peníze to vypadá jako velice dobrý kup. Ještě mi nedávno známý nabízel pioneera A-616, mohla by to být dobrá alternativa k zmiňované a400?

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Z toho co jsem tak zběžně zahlédl v nabídce z druhé ruky bych šel do té A60 od Pioneera. Starší Pioneery hrály většinou lépe než novější řady. Ta A400 byl sice jeden ze základních modelů, ale audiofilsky postavený pro anglický trh. Tam byl hodně oblíbený, dostal i nějaká ocenění. Často kombinovaný s dvoupásmovkami Tannoy, Mission s vyšší citlivostí. Ale těch možností je určitě více. Staré Yamahy z 80. let, staré Kenwoody, Luxman, Rotel, Marantz,
anglické značky...

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Ano byla to 870 ES, spletl jsem to. *headbang*

Odpovědět