Dělicí frekvence nastavení (Zakopany pes)

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
achylees
Kontaktovat uživatele:

Dělicí frekvence nastavení (Zakopany pes)

Příspěvek od achylees »

Ahoj lidi potřebuju konečně prolomit ledy a pořádně pochopit nastavení dělíci frekvence pro av receiver a reproduktory. Poraďte prosim mam i automatickou kalibraci, nic mene to chci pochopit.

Moje sestava: Onkyo tx-nr646 jakou mam nastavit frekvenci na receiveru pro prední sloupy Klipsch R-28F, dále frekvenci pro centralni reproduktor Klipsch r-25c, zadní suround Klipsch R-15M, a poslední subwoofer Klipsch R-10SW místnost cca25 m/2

Jak byste to nastavili? Všechny nazory napady postřehy beru.

Chci pochopit jak to presne funguje :-)

Díky předem všem.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dělicí frekvence nastavení (Zakopany pes)

Příspěvek od PítrsPraha »

Nastavování dělící frekvence je v AVR k tomu, abys receiveru řekl, jak veliké reprosoustavy (L, P, C, SL, SR) jsou k němu připojené. On podle toho pro každou konkrétní reprosoustavu buď uřízne signál high pass filtrem na nějaké frekvenci (třeba 80 Hz) nebo pro tu reprosoustavu nechá plný signál. Stejně tak zase low pass filtrem upraví signál pro subwoofer.

Mě se jak ve stereu (kde mám na stereozesilovači vcelku slušný analogový bass management) tak u domácího kina osvědčilo nechat repro hrát plnorozsahově a podle jejich rozsahu, akustiky místnosti a požadavků pak doladit low pass filtr, fázi a hlasitost na subu ručně podle poslechu.

Ve tvém případě bych jako výchozí stav viděl nastavit pro L, P a C plnohodnotný signál. Efektové repro bych nastavil na small s filtrem na 70 Hz. Do subu bych z AVR pouštěl plný signál a low pass filtr nastavil na subu na 50 Hz.

Pak si hraj s umístěním L a P repro a umístěním subu. Poslouchej, nastavuj... Nejvhodnější je pomalý sinus sweep 20 - 200 Hz, vygeneruješ si online. Cílem je, aby celý sweep zněl stejně hlasitě (ideální ale téměř nedosažitelný stav).

achylees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od achylees »

Předem ahoj PítrsPraha a dekuji za reakci.
Jak to tedy mám chapat co tim presne myslis jak si psal nastavit ( L, P a C plnohodnotný signál) a to druhe myslis teda na AVR do subu je max 120hz takze tak? a na knofliku vzadu dam 50hz?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ano, tím bych začal jako výchozíma hodnotama.

achylees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od achylees »

u toho L,P,C plnohodnotny signal je jaka hodnota? Predem se omlouvam ucim se :-)

Odpovědět