Digitální propojení- toslink vs. coax
Digitální propojení- toslink vs. coax
Co je lepší propojení?Jak se tak dívám na forum,tak se tu bavíte spíše o klasickém coaxu.Samozřejmě nemám na mysli coax a toslink za 300 Kč,ale nejlepší možné řešení z obou táborů.Světlo vypadá "atraktivněji".Není v tom nějaký háček?
Re: Digitální propojení- toslink vs. coax
Toť otázka. Teoreticky by měla být výhodnější optika, protože dochází ke galvanickému oddělení obou přístrojů. Zkoušel jsem obojí (krátce) a nepoznám rozdíl ve zvuku. Pro klid duše ale používám optiku - zeptej se některého IT na kvalitu těchto výstupů (z hlediska audia) a bude na tebe koukat dost vyjeveně, co vlastně chceš slyšet. Osobně si myslím, že nechuť k optice vznikla v době začátků optického přenosu, kdy ten převod skutečně nemusel být kvalitní. Je to ale pouze moje osobní zkušenost a názor,možná že se dočkáš fundované technické odpovědi z řad techniků, ale nejlepší bude - vyzkoušej.
Právě,že rozdíl už jsem zkoušel.Výsledek byl podobný,jako u tebe -nerozpoznatelné.Test proběhl tak,že jsem vedl signál z cd přehrávače objema cestami do recieveru a přepínal vstupy dálkou.Jde spíš o klid na duši.Něco jako mít špičkové audio připojené na "lepší" prodlužovák z tesca.Téměř bez rozdílu,ale nějaké rozdíly tam jsou-může to být o chlup lepší,při použití pořádné šňůry s filtry.Nevím,jestli jsem můj problém vysvětlil pochopitelně.
Důležité je použít kabel s opravdu přesnou impedancí. Také kvalita stínění je rozhodující a také dielektrikum. Tyto parametry se vztahují k digi koaxu. Já osobně v optiku moc nevěřím používal jsem jí z DACu Audio Alchemy při porovnání s koaxem byl slyšet malý rozdíl ve prospěch koaxu. Ale to mohlo být také způsobeno kvalitou optického kabelu protože koax mám profesionální. Možná je dobré se zamyslet proč řady výrobců nedává do svých CD playerů optický digitální výstup
třeba ROTEL do svých CD přehrávačů(stejně jako Vincent) nedává optiku vůbec a asi vědí proč. Když se vezme kvalitní koaxiální kabel tak ani délka přez 10 metrů není problém. A na vzdálenosti jednoho metru bych to asi neřešil.
Zdraví Michal
třeba ROTEL do svých CD přehrávačů(stejně jako Vincent) nedává optiku vůbec a asi vědí proč. Když se vezme kvalitní koaxiální kabel tak ani délka přez 10 metrů není problém. A na vzdálenosti jednoho metru bych to asi neřešil.
Zdraví Michal
Ty rozdily by pri kvalitnim propojeni prave nemely byt patrne. Rozdil je opravdu jen v tom, ze pri spojeni pres optiku jsou pristroje galvanicky oddelene. To ma hlavne smysl na delsi vzdalenost nebo tehdy kdyz by mohlo pri spojeni komponentu dojit k rozdilu potencialu (napr. nevhodne vyreseny zdroj, pripadne jina faze atd.) Jsou-li pristroje napajene z jednoho zdroje (spolecna faze) a nemaji zmrseny zdroj pak je koax bezproblemovy.
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
Vinci, pokud uvažuješ o nejlepším možném řešení, tak zkus tento aktivní digitální kabel Acoustic Revive:vince píše:Co je lepší propojení?Jak se tak dívám na forum,tak se tu bavíte spíše o klasickém coaxu.Samozřejmě nemám na mysli coax a toslink za 300 Kč,ale nejlepší možné řešení z obou táborů.Světlo vypadá "atraktivněji".Není v tom nějaký háček?

Osobně nemám praktické zkušenosti s tímto kabelem, ale má ho doma Peer a Pasul tady z fora a od nich vím, že je to opravdu vynikající káblík. Snad tady taky něco napíšou nebo se na ně obrať přes SZ. Bližší informace můžeš získat na této adrese: http://panskydvur.unas.cz/dovoz/acousti ... revive.htm
Pokud jsou oba kabely kvalitní, je to buřt. Jak někdo zmínil výše, hlavní roli u koaxu hraje hlavně stálá impedance 75 Ohmů a stínění. to ale to platí i o RCA konektorech!!! Ideální je samozřejmě BNC.
Kvalitní koaxiál by měl být kvůli přenosu hodně vysokých kmitočtů stříbřený.
U optiky záleží rovněž na kvalitě konektorů / měly by být kvalitní kovové nebo spec vulkánfíbr /. U optiky záleží velice na kvalitě řezu skleněného vlákna a s jakou pečlivostí je tento řez napasován ke konektoru.
Kvalitní koaxiál by měl být kvůli přenosu hodně vysokých kmitočtů stříbřený.
U optiky záleží rovněž na kvalitě konektorů / měly by být kvalitní kovové nebo spec vulkánfíbr /. U optiky záleží velice na kvalitě řezu skleněného vlákna a s jakou pečlivostí je tento řez napasován ke konektoru.
Nakonec jsem zvolil toslink.Zesilovač mám totiž v jiné zásuvce,než přístroje,ze kterých signál přijímám,takže se asi to galvanické oddělení vyplatí.Děkuji všem za rady.