Digitální regulace hlasitosti
Digitální regulace hlasitosti
Ahoj. Je z hlediska výsledné kvality zvuku nějaký rozdíl mezi regulací hlasitosti analogově (potenciometrem) a digitálně? Jako konkrétní příklad bych uvedl třeba komponenty od Cambridge Audio. Síťový přehrávač Azur 851N obsahuje DAC i předzesilovač. Nabízí se tedy jeho připojení přímo ke koncovému zesilovači Azur 851W. Hlasitost by se pak zřejmě ovládala tlačítky na dálkovém ovládači. Je to použitelné řešení? A ovlivní to nějak negativně kvalitu zvuku v porovnání s variantou se samostatným předzesilovačem nebo integrovaným zesilovačem? A vyplývají z tohoto i nějaké jiné nevýhody? Díky.
Re: Digitální regulace hlasitosti
Já to tak používal na CXU, slyšel jsem i hrát OPPO přímo na koncáky. Jako dočasné řešení to funguje, ale každý kdo to kdy zkusil tak po čase zase zařadil preamp do sestavy zpět.VladEx píše:.....komponenty od Cambridge Audio. Hlasitost by se pak zřejmě ovládala tlačítky na dálkovém ovládači. Je to použitelné řešení? A ovlivní to nějak negativně kvalitu zvuku v porovnání s variantou se samostatným předzesilovačem nebo integrovaným zesilovačem? A vyplývají z tohoto i nějaké jiné nevýhody? Díky.
Já jsem tedy zatím výjimka. Používám digitálně ovládanou hlasitost z CD. Je fakt, že při tichém poslechu mě to jaksi nebaví, ale to nemusí být absencí předzesilovače. Jelikož poslouchám převážně při vyšším volume nepociťuji žádné omezení v kvalitě reprodukce.
Analogove a ne potenciomentrem, ale relatkama je nejlepsi moznost? 

- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mám teď na nějaký čas vyřazen preamp ze sestavy, jedu z Oppa 105D přímo do koncáku, jsem zvědav, až se mi preamp vrátí, jak to budu vnímat. Při používání dig. regulace na Oppu mám pocit mírného zhoršení na detailech a trochu i zneklidnění, jakéhosi neuspořádání. Nic zásadního, vše bude jasné, až se preamp vrátí. Je fakt, že relátkovou regulaci chváli všichni, akorát to trochu leze do peněz. Těším se na výstavu, tam bude mít Říha svoji relátkovou regulaci, nechám si to pustit proti digitálu z nového Oppa 2xxx řady.
Ja jsem koukal a malem koupil Audio gd maste 1
Full balance, ciste v A, relatkova hlasitost ve 4 rourach. Hodne se resil na tomto nemeckem foru a i cena mi prisla prizniva..
V bazarech se prakticky nevyskytuji, taky dobre znameni
Minimalne jeden uzivatel je pouzival k scm 50A..
Nahrazoval jim nejaky audiolab a byl to skok o "svetelne roky".
http://www.aktives-hoeren.de/viewtopic.php?f=23&t=4623
Full balance, ciste v A, relatkova hlasitost ve 4 rourach. Hodne se resil na tomto nemeckem foru a i cena mi prisla prizniva..
V bazarech se prakticky nevyskytuji, taky dobre znameni
Minimalne jeden uzivatel je pouzival k scm 50A..
Nahrazoval jim nejaky audiolab a byl to skok o "svetelne roky".

http://www.aktives-hoeren.de/viewtopic.php?f=23&t=4623
Díky za příspěvky. Je tady někdo, kdo zná nějaké exaktní důvody, proč by takové řešení mělo hrát hůř? Nebo někdo, kdo má možnost a chuť preamp vyřadit, vyzkoušet a srovnat obě varianty?
Koukám, že přímé připojení síťového přehrávače ke koncovému zesilovači doporučuje i samotné Cambridge Audio:
"Not just a great network player the 851N is also an outstanding digital pre-amp that can be connected directly to dedicated power amplifiers as well traditional integrated amps. Keeping the signal digital to the last moment makes it less susceptible to analogue deterioration, while a 32-bit SHARC DSP controls the volume output; by keeping the entire signal digital the best possible sound is achieved, even at very low volume levels."
"Not just a great network player the 851N is also an outstanding digital pre-amp that can be connected directly to dedicated power amplifiers as well traditional integrated amps. Keeping the signal digital to the last moment makes it less susceptible to analogue deterioration, while a 32-bit SHARC DSP controls the volume output; by keeping the entire signal digital the best possible sound is achieved, even at very low volume levels."
Pokud to mas blizko do Brna, tak ti toto srovnani mohu aktualne nabidnout.VladEx píše:Díky za příspěvky. Je tady někdo, kdo zná nějaké exaktní důvody, proč by takové řešení mělo hrát hůř? Nebo někdo, kdo má možnost a chuť preamp vyřadit, vyzkoušet a srovnat obě varianty?
Díky za nabídku. Úplně blízko to nemám ale občas tím směrem jezdím.
Píšeš, že jsi to tak používal a jako dočasné řešení to funguje ale každý kdo to kdy zkusil tak po čase zase zařadil preamp do sestavy zpět. Proč jsi to konkrétně ty přestal používat? Protože to hrálo hůř, nebo to byly jiné důvody?
Píšeš, že jsi to tak používal a jako dočasné řešení to funguje ale každý kdo to kdy zkusil tak po čase zase zařadil preamp do sestavy zpět. Proč jsi to konkrétně ty přestal používat? Protože to hrálo hůř, nebo to byly jiné důvody?
Než si o tom psát je opravdu lepší se zastavit a slyšet na vlastní uši. Ty rozdíly jsou identifikovatelné hned a jednoznačně. Pokud dorazíš brzo, můžeš dokonce slyšet tyto tři varianty:VladEx píše: Proč jsi to konkrétně ty přestal používat? Protože to hrálo hůř, nebo to byly jiné důvody?
- CXU napřímo
- lampový předzes JADIS
- tranzistorový předzes PRIMARE
Pokud bych se měl přesto pokusit vyjádřit rozdíl slovy, zkusil bych to přirovnal k fotografii nebo malířskému portrétu:
- bez předzesu - amatérská fotografie/malba, vše syrové, neutěšené a málo detailu a prostoru. Pokud ale nemáš srovnání/nebo naposloucháno, může se to zdát OK. Ale jak jsem říkal - jen jako dočasné řešení dokud neuslyšíš, jak to hraje s předzesem.
- s lampáčem - to bych přirovnal asi k fotkám Saudka, nebo k barokním obrazům. Oproti "bez" je to hodně barevné, tělnaté, plné, dá se velmi dlouhodobě poslouchat. U akustických věcí/komorních těles jsou slyšet krásně detaily, nástroje mají tělo i duši a vůbec - moc příjemně se to poslouchá... Ale podle zbytku řetězce a dle použitých lamp mohou být tělnatostí zamaskovány některé jemné detaily nebo zvuky/dozvuky v pozadí, což může dělat problém u velkých těles a orchestrů.
- a s tranzistorovým zesákem - je to taková profesionální realistická fotografie/malba - vylezou všechny detaily a to i u komplikované hudby. Ale nemusí se to všem líbit, protože občas vyleze i to, co nám není příjemné (zde bych možná ještě rozdíl mezi "bez" a "s" přirovnal k rozdílu mezi PAL a HD vysíláním TV. Dokud jsme neznali HD, přišel nám obraz naprosto v pořádku a dostatečný. S nástupem HD nechápeme, jak jsme se na PAL mohli dívat. Ale občas si říkám, že k hercům byl PAL milosrdnější, protože na HD vyleze úplně každý detail jejich tváře i nedostatky na kůži atd. A to nemusí být vždy hezký pohled. I proto herci říkají, že HD znamená Hnusný Detail...
Ještě prosím - neber víše uvedené jako "univerzální a absolutní pravdu". Jsou to jen mé dojmy, získané v mých podmínkách na sestavě viz podpis. Je docela možné, že u někoho toto platit nemusí - např. viz NIN se svým CD AYON, který je ale z jiné kategorie, než CXU.
Děkuji. Když to jen trochu půjde, ozvu se a přijedu.zabiny007 píše: Než si o tom psát je opravdu lepší se zastavit a slyšet na vlastní uši. Ty rozdíly jsou identifikovatelné hned a jednoznačně. Pokud dorazíš brzo, můžeš dokonce slyšet tyto tři varianty...