digitální stereo amp - digitální?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Davi
Kontaktovat uživatele:

digitální stereo amp - digitální?

Příspěvek od Davi »

Ahojte, chtěl bych se zeptat co znamená to slůvko "digitální" u tohoto stereo zesilovače http://www.aq.cz/obchod/koncove-zesilov ... p-box-345/
Tady ještě nějaký podrobnosti http://box-designs.com/main.php?prod=am ... er&lang=en

Nějak laicky vysvětlit prosím. Je nějaký rozdíl třeba u běžných komerčních stereo zesilovačů?

Davi
Kontaktovat uživatele:

Re: digitální stereo amp - digitální?

Příspěvek od Davi »

Zjistil jsem že odpověď nemůže být jednoznačná a jednoduchá. Nakonec našel topic "digitální zesilovače". Polovina lidí v tom topicu tvrdí že digitální zesilovač přináší neskousnutelné nevýhody do zvuku, PMA cituji "vstup do low-end" a "vymývání mozků". Jiní zase naopak tvrdí že digitální zesilovač dokáže porazit i násobně dražší zesilovač A/B.

No zkusím ještě najít něco konkrétního k tomuhle P-J. Kdybyste někdo měl konkrétní zkušenost tak budu jenom rád. Díky ;)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je to digitální. Jestli se nepletu, tak používají moduly Flying Mole.

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Aha a co to znamená v praxi?

Mě jde v podstatě o to jestli si můžu dovolit to koupit nebo koupit klasický amp ve třídě B. Potřebuju něco k malým regálům, tak mě zajímalo co z toho můžu dostat.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

.. *thumbs up* klidně kup nebo přímo "létajícího krtka"...bude možná levnější

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Ano opravdu to je asi modul APS-S30 F-M
Ramones: ahoj, máš přímo zkušenost s P-J? Zajímalo by mě aspoň přibližně co a jak to dokáže rozehrát, zkoušel jsem hledat ale nic sem nenašel.

Jen tak namátkou za stejnou cenu jsem našel třeba tohle, teď jde o to co bude asi lepší. U toho P-J mě láká minimalistická velikost, ale když budu vědět že tahle klasika bude hrát líp tak tu velikost přežiju. http://elektro.bazos.cz/inzerat/1478123 ... io-350.php

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

..ahoj, používám k maximální spokojenosti konce Nuforce, ale v jiných cenových hladinách.
najdi si na netu reference na F.M. Některé prvky budou podobné:rychlost detailnost,přesnost.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Davi píše:...

Mě jde v podstatě o to jestli si můžu dovolit to koupit nebo koupit klasický amp ve třídě B. Potřebuju něco k malým regálům, tak mě zajímalo co z toho můžu dostat.
Nejseš v zajetí omylu? K jakým regálům to chceš? Některé regály potřebují kvalitnější zesilovač než kdejaký sloupek.

Létající krtek se mi i přes svou digitální koncepci líbil, v pevnosti, rychlosti i detailu přehrál patnáctistovku od DENONu jako nic.
A přesto, že mám sympatie i ke značce CA, jejich 340 (předchůdce CA 350) byla na stejných bednách těžce dýchavičná a neduživá, hold, je to jejich nejnižší model.
U obou Tebou vybraných kousků se mi ale i tak zdá papírově udávaný výkon malý na slušnější regál.
Přes řeku do stínu stromů.

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Wharfedale Diamond 10.1(2), DALI Zensor 1, P-J Box 5

Něco takovýho, P-J je nejlevnější, Wharfedale dražší ale tak nějak se mi líbí nejvíc asi. 10.2 údajně slušně zvládá i spodky, ale právě jak říkáš tady už se trochu bojím. Nechám si rád poradit ;)

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

No, to je přesně ten problém. Společný jmenovatel všech Tebou vyjmenovaných repro, ať už si vybereš kteroukoliv z nich, je poměrně nízká citlivost (cca 86 dB). Z toho vyplývá nutnost daleko výkonnějšího zesilovače k jejich slušnému vybuzení, než Tebou uvažované kousky s 30W na kanál. Tady bych to tipoval na min. 80-100W při 8ohmech na kanál, aby z toho lezlo už něco poslouchatelnějšího než huhňání.
Méně výkonné zesilovače(ať už entrylevel modely, nebo třeba i kvalitní elektronkové konstrukce,kde ale není možno dosáhnout většího výkonu) potřebují k sobě citlivější bedny. Ty za svou citlivost, ale zase většinou zaplatí daň ve formě méně vyrovnaného průběhu kmitočtové charakteristiky, kterou zase méně citlivé bedny mají většinou lepší.
Jsou tedy dvě cesty. Buď s menším zesilovačem a citlivýma bednama, nebo pořádný výkon k méně citlivým bedýnkám. Obě cesty mohou být dobré, ale třetí cesta - slabý zesilovač a ještě málo citlivé bedny bude průšvih.
Přes řeku do stínu stromů.

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Jasně, tohle chápu, žádný s nějakou vyšší citlivostí který by mi pasovaly jsem bohužel nenašel, takže budu mít s nižší. Vyzkouším digitální P-J a vyzkouším i o dost výkonější B (80W), vedle sebe, uslyším jak markantní bude rozdíl *thumbs up*

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Nějaké počtení ohledně P-J Stereo Box S (ten budu právě zkoušet)

Whathifi (anglicky)
http://www.whathifi.com/review/pro-ject-stereo-box-s

Stereomag (česky)
http://www.golias.cz/index.php?modul=au ... ek&id=3503

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Davi
Jenom jedno upozorneni - P-J Stereo Box S a ten digital AQ je koncovy zesilovac, k nemuz je potreba predzesilovac (coz je dalsi vydaj). Predpokladam, ze to vis, ale vzhledem k tvym otazkam jsem to radsi napsal. Tak pardon, pokud pisu neco, co je jasny :)

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Oba dva jsou P-J, žádný AQ. Samozřejmě to vím, dal jsem ho tam jenom namátkou, prostě že to je digitální amp. Ale jinak jsou stejný, stereo box má navíc funkce preampu, a ta verze S je oproti těm starším ještě nějak vylepšená, hlavně co se týče zkreslení.

Nevím co myslíš tím "vzhledem k tvým otázkám", akorát jsem se ptal co znamená to ono digitální v praxi jelikož sem se s tím nikdy nesetkal ani se o to nikdy nezajímal. Pre-Box od P-J používám už několik let, a že mají zesilovače jsem věděl, ale nevěděl že jsou digitální, toť vše.

Odpovědět