Dolby Pro Logic ještě žije! ?
Dolby Pro Logic ještě žije! ?
Používám stereo receiver Yamaha 590, který s externím DAC hraje docela slušně. Tento receiver zároveň podporuje systém Dolby surround pro logic, který jsem úspěšně vyzkoušel kdysi s VHS. Je to použitelné i dnes? Myslím tím, jestli to podporují současná DVD nebo BD, případně jestli to z nich lze softwareově dostat. Jako zdroj předpokládám notebook. Jde mi o to, jestli se vyplatí koupit další reproduktory nebo raději koupit celé domácí kino.
Re: Dolby Pro Logic ještě žije! ?
Nie je to použiteľné. Dnes sa používajú hlavne AC3, DTS a nové HD formáty DTS HD, Dolby True HD. Ak ale prehrávaš z notebooku, dekódovať to môže software a von to pošleš ako LPCM. Sám to tak robím.
Děkuji. Na to softwareové řešení jsem právě myslel. Ale netuším, který přehrávač (používám win7 x64) něco podobného zvládá.
Dnes asi všetky. Media Player Home Cinema, VLC, ja používam XBMC.
To XBMC je každopádně zajímavé. Děkuji za tip. Takže ještě poslední otázka, abych to celé pochopil i já. Znamená to, že když signál z notebooku (ale i například z BD, kde je obligátní) je LPCM, tak už obsahuje kódování dolby pro logic? Omlouvám se, jsem na tohle úplná lama 

LPCM a Pro Logic sú iné kódovania, ale LPCM zvláda každý DAC /AVR.
Mně ale zajímalo, jestli mohu ze současných DVD nebo BD přehrávaných na počítači vykouzlit signál, který bude fungovat na receiveru zvládajícím dolby pro logic. To, že z něj mohu udělat stereo, je jasné.
Zbytecne to nekomplikuj. Nejde o to, ze z nej muzes udelat stereo, Odar mysli, ze do receiveru musis poslat stereo-signal.
System Dolby Surround Pro Logic potrebuje jen obycejny stereo-signal, “efektove” kanaly (centr, L+R Rear a Sub) si z nej potom uz vypocita sam.
Pokud tedy mas pripojene vsechny potrebne reproduktory a z PC (nebo ext. DACu) do nej posles analogove stereo (jedno z jakeho nosice), tak to urcite normalne pojede. Nejsou v tom zadne velke cary. Pouzitelne to tedy je i dnes.
Kvalita zvuku ale zavisi na kvalite toho ktereho stereo-signalu.
System Dolby Surround Pro Logic potrebuje jen obycejny stereo-signal, “efektove” kanaly (centr, L+R Rear a Sub) si z nej potom uz vypocita sam.
Pokud tedy mas pripojene vsechny potrebne reproduktory a z PC (nebo ext. DACu) do nej posles analogove stereo (jedno z jakeho nosice), tak to urcite normalne pojede. Nejsou v tom zadne velke cary. Pouzitelne to tedy je i dnes.

Kvalita zvuku ale zavisi na kvalite toho ktereho stereo-signalu.