Domácí kino co hraje dobře ze satelitů

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
hampejz
Kontaktovat uživatele:

Domácí kino co hraje dobře ze satelitů

Příspěvek od hampejz »

Ahoj všem. Jsem nový člen, který dosud hraje na 5.1 setu Pure Acoustics Dream 77 poháněný Marantz SR-4400. Hudba z této sestavy mě bavila tak měsíc, pak mě nebavily basy, tak jsem komplet repro zatlumil akustickým rounem a bavilo mě to další rok. Dneska mě trochu baví středy, jinak kvalitu repro nehodnotím zrovna kvalitně. Nicméně když jsem repro kupoval, neměl jsem ženu, dítě a měl jsem čas pro poslech hudby. Dnes mám ženu a dítě a zjistil jsem, že jsem rád, když si pustím aspoň 2-3 CD měsíčně. Zbytek je film a hudba jako kulisa. Budu se stěhovat do bytu, kde obývák bude cca 7x4 m a rozhodl jsem se vyměnit repro. Původně jsem chtěl Canton Chrono SL 590 v setu 5.0, nicméně po vyhodnocení času pro hudbu jsem se rozhodl, že půjdu kompromisem směrem k satelitům, díky kterým nebudu muset přizpůsobovat kompletně nábytek a pokoj zbytečně zasekat (plovoucí podlaha a méně nábytku). A nyní:

Rozhodoval jsem se mezi BOSE Acoustimass 10, Elac Cinema, Mordaunt Shor Alumni a KEF KHT 3005. Bose jsem zavrhl po poslechu pár skladeb (to se fakt nedá), Elac a MS Alumni je absolutně mimo ve středech. Na KEF jsem se těšil (mimo jiné, že na Ebay jsou z Anglie za takřka poloviční peníz, kdyby někdo sháněl). Nicméně špatný. Při CrossOver na 80Hz tomu chybí dynamica a při xOVer na 100Hz a SW mimo přední repro se rozdělí zvuk - předek střed a výšky a bok sw a jeho basy a to v efektu je šílené. Dnes si jdu poslechnout ještě Tannoy Arena, ale bojím se, že to bude dost podobné.

Ale a to je i můj dotaz. Včera jsem slyšel Monitor Audio Radius R250 (použité jako front stereo speakers) a doslova jsem si z toho sedl na zadek. Při poslechu živé nahrávky Armostronga jsem seděl v tom zakouřeném clubu s ním a strkal mi trubku až do tváře. Prostě nádhera. Tuto sadu poté bych doplnil na 5.1 pro domácí kino (a tedy majoritu použití). Máte někdo zkušenost s těmito repro? Je to jen nádherně načančaná hudba, která má ohromit na první poslech, ale poté to nebude ono? Poslouchal jsem na nich hodinu nahrávky špatné kvality z iPhonu (bez korekcí stereo zesíku) a přesto to bylo famózní, ještě teď jsem unešen. Máte někdo podobné zkušenosti nebo doporučíte něco proti? Jinak nejsem ani hifista, ani netopýr :) Jen mám rád kvalitu a pokud něco kupuji, tak chci to nejlepší za své peníze.

A poddotaz. Jakou značku AVR byste doporučili. Časem bude můj AVR na prodej a otázkou je co zvolit.

PS: pokud máte někdo zájem o 5.1 Pure Acoustics Dream 77 (což asi na hifi fóru nečekám), tak bude na prodej.

Děkuji všem a zároveň zdravím. Jsem Tomáš z Prahy a kdyby posléze někdo chtěl vybranou sestavu slyšet, určitě mohu nabídnout případným zájemcům návštěvu.

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí kino co hraje dobře ze satelitů

Příspěvek od Piskot »

Nejlepší možnost je asi vždy reproduktory slyšet a pak teprve kupovat. Což si udělal a to je asi nejlepší možná zkušenost. vybrat malé dobře hrající repro za rozumnou cenu je dost problem. Zmínil jsi snad všechny možné značky které by v našich krajinách byli k sehnání. Jde sice sehnat i jiné, ale mnohem dražší a spíše aktivní studiové repromonitory, např Genelec, ale cena je někde jinde než u komerčních repro. Co se týče AVR zesilovačů, tam ve střední třídě stěží seženeš lepší stroj než Marantz, ještě bych se porozhlédnul po Cambridge Audio. Jiné značky ve střední třídě nových modelů asi nemají cenu řešit. Snad jedině starší bazar lepších kousků a nebo jít jen čistě do sterea. pokud by ses rozhodoval čistě pro stereo, tak zde je spousty jiných dobrých reproduktorů i zesilovačů. Kvalita poslechu na stereo zařízení je vždý o kus na tom lépe, nežli za stejnou cenu mnoho reproduktorů a mnohokanálových zesilovačů pro domácí kino. Ještě bych zmínil zkusit poslechnot malé regálovky Usher S520, dá se sehnat i centrální repro i se subwooferem, tyto repro můžou být vhodné jak na kvalitní poslech, tak na domácí kino a přitom nezaberou tolik prostoru.

hampejz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hampejz »

Děkuji za odpověď. O usherech jsem přemýšlel, nicméně jejich hloubka je prakticky 3 x více než Monitor Audio Radius (stejně tak jsem přemýšlel o Bronz sérii od Monitor Audio). Ty Tannoy uslyším teprve zítra a pak se asi definitivně rozhodnu. MA Radius byl pro mě opravdovým zážitkem (nečekal jsem, že design repro - i když osazené měniči z bronz série - bude hrát zásadně lépe než moje levné, ale sloupové repro). Až uslyším chyby této sestavy, začnu budovat Stereo v pracovně :)

AVR nakonec asi vyměním a to z důvodu HDMI přepínače. Zjistil jsem, že 5.1 se dneska prakticky nedělá, většina je 7.1 nebo 7.2, přesto že většina lidí zbylé dva kanály nevyužívá (až na bi-amp). Podle všech recenzích mám v merku Onkyo 608 (na Alze za necelých 12tis). Kde ho slyšeli, tam ho chválili. Marantz a jeho současná nabídka mě neoslovila (přesto, že můj starší AVR je perfektní) a Cambridge Audio je mimo cenový rámec i použité.

Má někdo nějakou zásadní radu, proč se tomuto AVR Onkyo vyhnout, nebo pro mé účely bude plně dostačující? (to že si s nějakým reprem sedne ta či ona značka beru spíše za PR daného prodejce, či osobní preference toho kterého posluchače).

A jinak děkuji za všechny rady a doporučení, protože jsem si vědom, že většina lidí zde preferuje audiofilské pojetí, které bude většinou analog a stereo. Tudíž sem si skoro říkal, že tento thread měl být v sekci Žumpa, kterou jsem zde našel :)). Ale věřím, že je tu spousty lidí co se sem dostali postupnou selekcí právě z 5.1 systémů :)

Miky-Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miky-Liberec »

Ahojda, mám ještě jeden tip co mám doma na DK a to jsou Mirage Omnipolar. Jsou to malinký satelity, ale hrajou překvapivě dobře a nemusíš se starat o umístění díky své konstrukci hrajou pořád stejně ať je dáš dva metry nad zem nebo metr (mám to odskoušené). Jsem naprosto spokojen a neměnil bych. Na stereo mám jinou sestavu... poněkud v jiné cenové hranici.
S pozdravem Michal

hampejz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hampejz »

Díky Miky za tip, zkusím najít, kde se dají v Praze poslechnout.

Už sem slyšel i Tannoy Arena, která hraje velmi pěkně a hlavně je mohu mít za 25tis, což je i super cena. Nicméně Sub musí jet i při stereo a proti Monitor Audio Radius R250 mi tam přišlo přece jen míň detailů a horší výšky...

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Používám na DK -- KEF 3005 v komfiguraci 7.1 a plná spokojenost už 5. let -- chce to dobré krmení a kvalitní kabeláž, a to jsem dlouho vybíral ozvučení ze satelitu s subem. Samozřejmě na kvalitní stereo poslech to není, ale kvalitní koncertní DVD a Blue Ray -- hodně dobré.

Miky-Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miky-Liberec »

Ahojda,
ty repro Mirage Nanosat jsem bral v hifi studiu v Otrokovicích 5 satelitů stálo asi 25t a sub mám Xavian. Jo na Audiodromu je test na Mirage na starší typ a celkem je tam chválej jsou s bassreflexem, Nanosaty jsou bez bassreflexu. Myslím si, že nejsou nějak náročný na výběr AVR, mám k tomu AVR od Denonu a jsem spokojen. Předtím jsem měl kino postavený od Xavianu a to jsem tak spokojen nebyl, na mou místnost 4x4 těch 5 beden (Suona Gran Colona, Suona center, vzadu Suona Mia a sub taky Xavian) bylo moc (a to nemluvím o 7.1 to bych se tam asi zbláznil). Teď co mám malinký satelity bach už neměnil. Tímto je DK pro mne zatím uzavřený... Vlastně až přejdu na BD tak doplním ještě dva satelity a bude to hotovo.
Samozřejmě na stereo to nemám to mám jiný bedýnky a jiný železo.

hampejz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hampejz »

jj, na fórech jsem našel, že v Otrokovicích jsou. Budu muset prohledat Prahu :) Jinak já bych právě chtěl aby to zahrálo i stereo a pokud možno bez podpory sw. Ale je to opravdu velký kompromis, ale zase si říkám, že kvůli 2-3 CD opravdového poslechu (tedy, kdy nedělám nic jiného) nemá cenu vše podřizovat audiu.

hampejz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hampejz »

Tak definitivně vyhráli MA Radius. Moc se mi líbí podání středů a výšek a hlavně hrají od nižších frekvencích a tudíž pro hudbu není třeba doplňovat sw, čehož nejsem fanda. Pro filmy samozřejmě sw bude. Plus asi onkyo 708. Kdyby měl někdo v merku stejnou sestavu není problém si u mě poslechnout (cca za 2-3týdny).

Tímto budou na prodej pure acoustics dream 77 v sestavě 5.1 (vytlumené speciálním akustickým rounem) a AVR Marantz SR 4400.

Děkuji všem za pomoc, nápady a rady.

Odpovědět