DUAL 1209 netočí motor

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

DUAL 1209 netočí motor

Příspěvek od vonvichousch »

Zdravím všechny. Dostal se mi do ruky poměrně dosti (pohledově) zachovalý Gramofon DUAL 1209. Všechno chodí volně (po pročištění), ale! Po zapnutí se neroztočí motor, pouze jemně bzučí. Proměřil jsem jednotlivá vinutí a jedno má odpor 0 Ω a to druhé, kde je připojený i kondenzátor, má odpor 520Ω. Nevíte, co by to mohlo být? Spálený motor?

Díky za možné rady.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Re: DUAL 1209 netočí motor

Příspěvek od kumbu »

Ahoj
tady je servisní manual:

https://www.vinylengine.com/library/dual/1209.shtml

jsou to 2 stejná vinutí, která se mohou vzájemně propojovat pokud je gramo používáno na 120V či 220V

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

kumbu díky.

Ten gramofon, byl součástí zesilovače DUAL KA40, takže tam bylo napájení gramofonu vyvedené přímo na svorkovnici,za vypínačem síťového napájení zesilovače. Nic jsem nepřehazoval, jen jsem nahradil svorkovnici rovnou kabelem do zásuvky. Netuším, jestli předtím, než ten gramofon putoval na půdu, odkuď jsem ho dostal, fungoval. Udivuje mě ten rozdíl odporů. Nevím, jestli taky nemůže být špatný ten kondenzátor a díky tomu, se motor neroztočí.

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

No právě ten rozdíl je divný a nemá být.
zkusil bych odpojit vinutí od svorkovnice a změřit samotná vinutí - mají být opravdu stejná a jejich vzájemným propojováním se určí zda se motor může připojit na 120 či 220V viz: servis manual
Pro stažení manuálu musíš být registrovaný ale to není problem.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Tak jsem se dostal zase na chalupu, tak jsem proměřil znova ten motor, odpojil jsem kablíky od svorkovnice, aby nebylo měření nějak ovlivněno. A kablíky zelený-oranžový a bílý-černý, mají proti sobě odpor 240Ω shodně, všechny ostatní kombinace mají odpor nekonečný.
Obrázek
Zkusmo jsem ještě zkusil protočit ručně motorkem a skoro to nešlo, tak jsem ho rozebral a ložisko (v červené elipse) je hodně zatuhlé, skoro nejde statorem otočit. Ale ložisko není rozebiratelné, domek je snýtovaný. Prostříknutí WD40 nemělo žádný vliv...
Obrázek Obrázek

Odpovědět