Elektronkový zesilovač s ECC83 a EL84

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
jardik16
Kontaktovat uživatele:

Elektronkový zesilovač s ECC83 a EL84

Příspěvek od jardik16 »

Zdravím,
Navazuji na předchozí téma ...
Takže zesilovač je téměř hotový a žhavení prvních triod jakž takž vyřešeno přes vhodný srážecí odpor.
Pravý kanál však stále slyšitelně bručí i když je bez signálu. Ono by asi chtělo i stejnosměrně žhavené vlákno napájet skroucenými vodiči a ne jen tak vedle sebe červený a černý. Pravý kanál je dále od zdroje napětí a levý je první na řadě.Ten je zcela tichý.Jen slabý šum.
Nebo mám vést ke každé lampě dva samostatné skroucené vodiče přímo od zdroje ? Jak to vidíte ?
Dále se ukázalo jako velký problém jak napájet lampy signálem z dnešních přístrojů.
Po připojení cinch konektorů z přehrávače CD stačí nepatrná část dráhy volume a už je to moc nahlas a zkreslený. CD má naštěstí na DO štelování hlasitosti a tam když to stáhnu na minimum, display ukáže -20dB. Pak je možné poslouchat celkem čistě až do 1/4 volume.
Potenciometr mám hned na vstupu a má 100k/G.
Staré 5-ti kolíky kdysi asi měly úplně jinou úroveň signálu než používají dnes a i tak u nich bylo někdy pár pomocných odpůrků,většinou asi kvůli magneťáku. Nemám bohužel už žádný přístroj s 5-ti kolíkovým výstupem na zkoušku.
V odborných článcích zase používají na kontrolu signální generátor 1kHz a osciloskop. Já se musím spolehnout jen na čistotu zvuku ušima. :(

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Elektronkový zesilovač s ECC83 a EL84

Příspěvek od Jarda69 »

Poták bych zkusil sehnat menší. Klidně i 10k. Za něj pak vhodný dělič. Jde u tveho zapojeni nějak měnit zesílení? Dej menší.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Nebo jeden stupeň zesílení vynech (nevím schema). Standard je dneska 47k, 10k už nemusí zdroj signálu utáhnout, bude asi citlivější na kabely. Horší je ten brum - lepší než vstupní dělič by bylo snížit zesílení triody, tím možná zeslábne i ten brum.

jardik16
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardik16 »

Všechny tři triody mají v podstatě schodné zapojení. Ra = 100k na +200V , Rk = 2k2 na zem bez blokovacích elytů , Rg = 1M na zem. Odpory jsou běžné hodnoty udávané v katalogu elektronek a také ze schemata od jednoho pána z časopisu AR. Ten ale použil ECC85 ze starých VKV rádií.
ECC83 prý mají obrovské zesílení, ale já jiné nesehnal a ani jiné moc nemají. Tyto jsou jen přejmenované na 12AX7 a bazarové nechci riskovat.
Také jsem chtěl aby to umělo i dynamickou přenosku gramofonu a ta má jen pár mV.
Nevím jak u elektronky měnit zesílení, celý život jsem dělal jen s tranzistory či IO. Lampy jsem znal jen v mládí kdy jsem většinou vyměňoval vadné v TV či Rádiích u známých či sousedů. Ale vždy jen jako laik radioamatér,který poznával jak to vše uvnitř funguje. Bylo mi tehdy 12 - 17 let.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jseš si doufám vědom že rychlostní přenoska (magnetodynamická) vyžaduje korekci signálu
podle mezinárodní křivky RIAA nejenom tedy řešit citlivost 1-2 mV
gramec hraje i v zásuvce MIKROFON citlivost pasuje ale basy v háji - právě kvůli absenci
toho korekčáku
zdroj měřicího tónu 1 kHz:
(P2 nastaví pracovní bod trandu, P1 výstupní úroveň)
Přílohy
t_t_rc-oscilator_1_khz_107.png

jardik16
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardik16 »

O korekci RIAA jsme tu už asi mluvili, myslím že zrovna vy jste mi říkal že většina dnešních gramofonů je má dnes již v sobě zabudované, ale to jsem ještě v době návrhu zesilovače a jeho výroby nevěděl.Kdybych měl zesilovač jen tak v chasis a mohl hýbat součástkami jak by bylo potřeba, nebyl by problém lecos upravit. Jenže já sesmolil jakž takž schema ze tří různých zdrojů a doufajíc že by to mohlo být OK jsem i navrhl a vyleptal DPS dle toho.
Jak píše nahoře pan petrL, nejhorší problém je teď ten brum. Varianta ubrat jeden stupeň by byla možná, ale to nevysvětluje proč levý kanál nebručí vůbec a pravý tak hodně, při shodném zapojení obou...Ani vzájemné prohození elektronek nic nezměnilo. Musí se holt vše opět rozebrat a zkusit jinak (a možná i jinudy) vést kablíky ke žhavení prvních elektronek. Jinak už nevím.A to jsem si myslel , že když budou žhaveny stejnosměrným proudem ,že to bude brnkačka.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

ECC83 má dvakrát větší zesílení než 85, ale asi 10x menší proud, takže zapojení musíš upravit. Česky je něco o zesílení stupně tady: https://www.misael.cz/clanky/zesileni-elektronky/
Nebo si stáhni knihu Lukeš: Věrný zvuk.
Anglicky s příkladem pro ECC83: https://www.aikenamps.com/index.php/des ... amplifiers
Měl bys snížit anodový odpor, ale pak i anodový napětí, abys měl správně pracovní bod.

Odpovědět