filtr pro TV?
filtr pro TV?
tak jsem zase jednou zavítal k rodičům do domu na předměstí. mají lcd televize samsung a já si všiml, že zatímco přes den se obraz často místy jakoby rozpadá na takové nesouvislé tekuté plošky, v noci se zklidní a přestane to. napadlo mě, jestli to nesouvisí s problémy v síti. v tv se absolutně nevyznám. pomohl by našim síťový filtr? jaký? nebo o co jde?
Re: filtr pro TV?
Síťový filtr tuším nepomůže, pulzní zdroj TV je "imunní" proti rušení.
Rozpadání obrazu je na vině VF (anténního) signálu.
Rozpadání obrazu je na vině VF (anténního) signálu.
no jo, ale jaktože to dělá jen přes den?
doplním, že jde o příjem přes satelit a nějaké set-top-boxy nebo co.
doplním, že jde o příjem přes satelit a nějaké set-top-boxy nebo co.
a co teda s tím?
Pravděpodobně jde o rušení signálu ve "vzduchu" díky větší aktivitě elektrických spotřebičů přes den. To se týká settop boxu. Tam by pomohla anténa s větším ziskem, doufejme.
U satelitu by to mohl způsobovat nižší datový tok paketu ve snaze provozovatele sat. tv nacpat na vysílač na družici co nejvíc kanálů. Ale to by byl celodenní problém.
U satelitu by to mohl způsobovat nižší datový tok paketu ve snaze provozovatele sat. tv nacpat na vysílač na družici co nejvíc kanálů. Ale to by byl celodenní problém.
větším ziskem se myslí výkonější?
Ano, větší zisk je výkonější. Je to také první věc, která se doporučuje než to zesílit zesilovačem.
Zkrátka nejlepším zesilovačem je anténa.
Zkrátka nejlepším zesilovačem je anténa.
díky. doporučím.
tenhle jev znám z domácí instalace digiSAT (Czech link). Domnívám se, že jde o kombinaci dvou problémů? na straně vysílací nízky datový tok (silná redukce a ropzad obrazu do čtverečků) a na straně přijímcí jde o pokles ziksu v případě pšatného šíření signálu ( u mě např. silný déště), což může souviset s ne zcela optimáoním vyladěním polohy antény a konvertotů atd. Zkus se podívat, jaká je síla signálu a kvalita signálu, najdeš to v menu sat. přijímače. Někdy se opravdu snižuje výrazně.
Jo a ješt jsem si pročetl znovu původní přípsěvek a myslím, že to bude souviset s příjmovými podmínkami - obecně v noci se signál šíří lépe.
Zřejmě se podle popisu problému jedná spíš o příjem pozemní, tam by odpovídalo, že přes den je to horší než v noci. No a jestli je to pozemní, platí to, co napsal Zdeny, u nás se nechutně šetří na datovém toku a na LCD a plazmách je to pak přímo k blití, samé mozaikování a kostky...
Ze satelitu je obraz České televize několikanásobně lepší, od doby co mám sat, pozemní digitál nezapínám. Nová má obraz hnusný všude, a na Primu jsem se dost dlouho vůbec nekoukal.
Problém může být taky v nekvalitním přijímači, co mají konkrétně za typ toho STB? U pozemního příjmu pak může hrát roli i rušení od CDMA, WIFI a podobných srágor, které se rozlézají po naší krajině a nikdo nekontroluje kvalitu instalace...

Ze satelitu je obraz České televize několikanásobně lepší, od doby co mám sat, pozemní digitál nezapínám. Nová má obraz hnusný všude, a na Primu jsem se dost dlouho vůbec nekoukal.
Problém může být taky v nekvalitním přijímači, co mají konkrétně za typ toho STB? U pozemního příjmu pak může hrát roli i rušení od CDMA, WIFI a podobných srágor, které se rozlézají po naší krajině a nikdo nekontroluje kvalitu instalace...

šlo o příjem ze satelitu -konkrétně stanice Eurosport. z jakého nevím, a STB mi taky nic neříká. už jsem pryč. můžu se zeptat.
mozaiky a kostky - to je úplně přesně. zajímavé, že to nedělalo ani v neděli. jen v pátek a v sobotu přes den - proto mě napadl ten filtr sítě...
mozaiky a kostky - to je úplně přesně. zajímavé, že to nedělalo ani v neděli. jen v pátek a v sobotu přes den - proto mě napadl ten filtr sítě...
Tak jestli to byl (předpokládám) německý Eurosport, tak tam to bude datovým tokem, který je dost nízký. Celý problém je v tom, že Eurosport je normálně placený kanál. Ale německá verze vysílala léta volně na analogovém satelitu a lidi by řvali, kdyby jim to v digitále zakódovali. Proto, jako takový kompromis, vysílá Eurosport na Astře v němčině volně, ale s hnusným obrazem, a kdo chce lepší, holt si musí připlatit a koupit si kartu.
Eurosport mají naši v češtině - placený. asi to bude ta anténa...
Jeden můj známý si pořídil síťový filtr k LCD a obraz se mu uklidnil...
Tím jsem nechtěl říci, že ostatní názory nejsou pravdivé. Sám tomu nerozumím...
Tím jsem nechtěl říci, že ostatní názory nejsou pravdivé. Sám tomu nerozumím...