FM rádio vs. stream

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
dvader
Kontaktovat uživatele:

FM rádio vs. stream

Příspěvek od dvader »

Ahoj,

oživuji téma tuneru...
Mám Rotel RT940 AX a více či méně jako kulisu nebo poslech na něm hraju Radio Beat, Oldies apod.

Chystám se pořídit streamer (asi CA CXN v2) a tak se ptám:
Bude kvalita českých streamovaných rádií (obvykle 128 kbps) srovnatelná s FM rádiem a nebo si mám toho Rotela nechat?
Trošku řeším počty vstupů na zesiku...

Díky

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: FM rádio vs. stream

Příspěvek od blesk666 »

neviem ci je na tom z hladiska stremingu radii lepsie CXN, ale ked som mal (2013-2015) CA Strem Magic 6, tak som bol doslova zdeseny z prisernej nekvality stremovanych radii. Rozdiel bol proti vtedajsiemu Sony ST SA3ES priepastny v prospech FM tuneru.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

128 kbps je málo. Poslouchám pár stanic, co vysílají 320 kbps a to je v pohodě, pro ne-kritický poslech. Výjimkou je moje oblíbené Rádio 1, které má relativně nízký datový tok 192 kbps, ale nějakým kouzlem dokázali, že to nezní špatně. FM jsem neposlouchal léta, ale od boku bych si dovolil říct, že od 256 kbps už stream bude podobný a pro běžný poslech snesitelný. Do Rádia Beat jsem psal email, že mi jejich 128 kbps jaksi nestačí a že je proto nemohu poslouchat jinde než v autě, ale nenamáhali se odpovědět *thumbs down*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jako kulisa stačí FM

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ono se to jeste pred vypustenim do eteru upravuje. Pouzivaji se limitery. Cim hlasitěji , tim lépe....
Jinak dobre provedena 128 se od 320 pozna velice tezce, viz pár testu na podobnych forech.
Nekdo tvrdi, ze ano. Pak uz to neni člověk , ale osciloskop.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Buď rád, že zatím můžeš naladit FM, je o dvě - tři levely lepší než ten digitální hnus a je jedno, zda je to DAB+, či digitální internetová rádia. Nakonec to vypadá, že je to všechno ze stejného zdroje a je to neposlouchatelný hnus. Luxus je pak poslech takového rádia v autě, kde Tě to systém přepíná na vždy silnější vysílač a přepíná to i mezi FM a DAB+. Vzhledem k tomu, že ten DAB+ "jde" o cca deset vtěřin později, je to super, že Ti ta zpěvačka zopakuje znovu posledních deset vtěřin a že pokaždé v jiné hlasitosti je jen bonus navíc.

Šťastný výběr.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Tak jsem pčed několika dny ze zvědavosti z půdy vytáhl svůj stařičký tuner, základní Sony ST-SE520, a zapojil jej. Anténa je originální obužírkovaný drát cca 4 metry dlouhý.

Dům mám v signálovém stínu pražských vysílačů, tak byl celkem problém vychytat si pozici antény tak, aby byl příjem stereo a bez nějak extra rušivýho šumu. U ČRo Plus a Classic Praha to bylo v pohodě, Radio1 dalo trochu víc práce, přeci jen jsem už na hranici dosahu vysílače.

Kvalita hudby z obého (FM a dig.) vhodná tak max na podkres. Zvuk FM má méně výšek, tichý šum v pozadí (v běžné hudbě neslyšitelný, v mluveném slově až při nadrealistické hlasitosti), se silně komprimovanou dynamikou, ale je tonálně a témbrem přirozený. Na klasické hudbě to vyznělo nejvíc, na lidském hlase taktéž. Mluvené slovo při nízké hlasitosti příjemný přirozený zvuk, jakoby někdo skutečně v místnosti potichu mluvil.

Na zvuku digitálních rádií mi vadí to samé, co na zvuku levných (čínských) DACů, přestože na papíře mají parametry jak víno: sterilnost, tonální chudoba, hranatost zvuku. Konkrétně ta dig. rádia jsou frekvenčně vyrovnanější než FM (ty výšky), nešumí, dynamiku mají stejně komprimovanou, ale zvuku úplně chybí témbr, barevnost tónů. Klasická hudba je pro mě v takovém podání neposlouchatelná. Jakoby nehrály reálné housle, ale jejich sampl z digitálních kláves. Stejný dojem je z lidského hlasu.

Ale největší a pro mě překvapivý rozdíl je v lokalizaci zvuku. Z FM je zvuk poměrně dobře rozložený v rovině mezi reprosoustavami s náznaky hlouby vystupující za repro. Z dig. rádií zvuk vystupuje zřetelně před rovinu repro, do hloubky je úplně plochý a to je dost nepříjemný.

Docela by mě zajímalo, jak by vypadal zvuk ze špičkového FM tuneru s dobrou anténou... Omezená zvuku daná frekvenční modulací jsou jasná, ale oproti mému obyčejnému Soňákovi by to mohlo být lepší, řekl bych.

Kdybych to měl za sebe kvantifikovat a zvuk dobrého CD z přehrávače by byl 100 bodů, tak FM bych dal 25 b. a dig. rádiu 10 b.
IMG_8278.jpg

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Souhlas, vidím to podobně. Žádné ze současných "radií" provozovaných v ČR a zřejmě i v Evropě žádné super hifi-audio na kvalitní poslech nebude. Vždy je to víceméně na ten podkres, ale také záleží na tom železe. Na mém T-1100 to FM hraje velmi dobře a je to příjemné i na poslech. Pokud bych převzal to hodnocení kvality, tak DAB+ 10 bodů - souhlas a to FM na tom Fejzovi tak 50-60 bodů v závislosti na rozhlasové stanici a jejím studiovém vybavení. Jsou tam velké rozdíly.

BTW: jediným skutečně poslouchatelným radiem bylo svého času tzv. ADR - Astra Digital Radio, které bylo provozováno v dobách analogového satelitu a vysílalo to na podnosné vlně Astry 1 na 19,2 stupně. Přijímal se na to i sesterský systém DMX - také plná digitální kvalita PCM a poslouchalo se to placenou přístupovou kartu. Kvalita byla skutečně PCM, jako CD. Bohužel o sice kvalitní, ale placenou službu příliš zájem nebyl a volné kanály ADR ( většinou z Německa a Anglie ) si na provoz nevydělaly a tak to celé v roce 2012 skončilo.
Tuner Grundig FineArts mám pořád doma v archivní skříni na památku těch skvělých dob a kvalitního radia.
Dnes už máme jen levné a reklamou prošpikované rozhlasované stanice, s hudbou v nevalné kvalitě. Na poslech kvalitní hudby je nutné hledat jiné zdroje.
Ať Vám to hraje.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

dvader píše:
09 kvě 2020 21:54
...Chystám se pořídit streamer (asi CA CXN v2) a tak se ptám:
Bude kvalita českých streamovaných rádií (obvykle 128 kbps) srovnatelná s FM rádiem a nebo si mám toho Rotela nechat?
Pokud se CXN V2 významně po zvukové stránce nezlepšilo od své první verze, potom si jako bývalý majitel CXN dovolím trochu drze poznamenat, že rozdíly mezi FM a streamováním jsou to poslední, co bych u tohoto přístroje považoval za problém. Ten Rotel by musel být opravdu hodně špatný, aby hrál ještě hůře než CXN.

Jenyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenyk »

Už jsem to někde psal. Doporučuji zájemcům si to sami vyzkoušet. Na své sestavě mohu přepínat mezi různými zdroji, včetně všech uvedených, a s těmito kategorickými soudy si dovolím se neztotožnit. Jako téměř vždy, když zájemci pokládají dotazy na internetu, není nad vlastní zkušenost.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Pitrs az prekvapivo velmi dobre popisane a plne sa zhoduje s mojou skusenostou. FM pocuvam Radio FM, Devin a obcas SRO kde je zvuk vyrazne lepsi ako komercne radia typu Funradio (to je pre mna zvukovo aj obsahovo neznesitelne).
Na chalupe vyuzivam skvele DX vlastnosti Onkyo T9990 s APR funkciou (tuner automaticky vybere jednu z troch siriek pasma (narow, super narow alebo wide) plus zaradi kvalitne aplikovany sumovy filter a prepne do mono a dokazem vydolovat absolutne stabilny cisty mono zvuk (aj ked prechadzam okolo bez zmeny bez zachrastenia) a to aj na totalne mizene slabunkom signale na urovni 7-9dB, kde bezny tuner len chrasti a na auto tuning by na stanici ani nezastavil. Doma v BA pocuvam na Sony ST SA5ES, ktory ma trochu zastrenejsi prejav nez mal Accuphase T109, ale proti streamingu (CA Stream Magic 6) je to stale daleko pocuvatelnejsie a prave na to ludskom hlase, vyskach a lokalizacii je to najzretelnejsie

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Oldear smekam ze este niekto ma doma tak spickovy a drahy FM tuner ako je Accu T1100

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jj, mám ho už přes 3 roky a až FM vypnou ( zatím není ani stanoveno datum ) tak skončí v archivační skříni, jako několik dalších špičkových a dosloužilých aparátů, jako vzkaz pro budoucí pokolení. Faktem je, že T-1200 již kupovat nebudu.

Odpovědět