Gramofón s predzosilovačom a aktívne repro by som vyhodil z možností.
Takže jedna vec vyriešená.
Na repro by som šetril momentálne asi najviac, keďže by som ich neskôr rád vymenil za lepšie. Umiestnené budú v obývačke v mieste telky ktorú nemám. Stojany žiadne nemám, to by som poriešil až neskôr podľa toho, aký druh repro by som vlastne kúpil.
Pokial by si išiel dočasne do tých AQ, tak nejaké stojany v pohode kúpiš z druhej ruky za relatívne malý peniaz. Napríklad:
https://elektro.bazos.sk/inzerat/150195 ... duktor.php . Ja mám také isté a sú v pohode.
Ten zosilovač neviem, pozeral som pár zahraničných recenzií a v tejto cene mi to príde všetko na jedno kopyto. Jednoznačne sa treba iba vyhnúť tým najlacnejším radám od všetkých výrobcov kde je už príliš veľa kompromisov. Neskôr by som možno napojil aj nejaký CD prehrávač, prípadne CD z počítača cez digitál.
Tiež si myslím že v tej triede je to všetko zhruba podobná kvalita, ale predsa len jednotlivé značky mávajú istú charakteristiku - niektoré trochu prikrášlujú zvuk - môžu mať napr. "teplejší" charakter (asi vhodnejšie na jazz a pod.), niektoré sú nabasovanejšie, prípadne energickejšie (fajn na rock), niektoré sú pomerne neutrálne a tým pádom univerzálnejšie (ale na prvé počutie možno nie až také atraktívne). Takže sa skús zamyslieť aj nad preferovaným žánrom pri výbere zosilovača. Tá Yamaha by mala patriť k tým neutrálnejším. Onkyo, Rotel a Pioneer bývajú trochu "našlapanejšie", Marantz a Denon moc nepoznám, ale niečo sa mi marí že by mohli byť trochu "teplejšie". Neviem - popozeraj nejaké recenzie, prípadne sa ti tu k tomu vyjadria majitelia týchto značiek.
Ale často sú to iba drobné nuansy a aj tak
budú mať na zvuk rozhodujúci vplyv bedne a prostredie v ktorom budú hrať. A samozrejme aj zdroj hudby.
No a gramofón, pozdávajú sa mi tie od Pro-ject, príde mi, že je v nich najmenej zbytočnej elektroniky. Len zasa ma troška odráza, že sú manuálne. Chcelo by to aspoň vypínanie na konci.
Dá sa v pohode fungovať aj bez koncového vypínania, hlavne pokial si človek čo nezvykne pri posluchu často zaspávať.
Ja som roky fungoval so základným Pro-jectom (pred tým Sony a nejaké Tesly). Na 50tku som si urobil radosť a nahradil som ho za poloautomat (s návratom ramienka) z druhej ruky (rok výroby niekedy okolo narodenia mojej manželky) a je to proste iná liga.
Každopádne tá ponuka Alzy je aká je. Škoda že nemáš trochu viac peňazí - v ponuke tam majú Pro-ject carbon + 2MRed, to by si mal už aj celkom slušnú prenosku.
A teraz som zistil že majú dokonca aj automat (s predzosilovačom) - vyzerá to ako nejaký derivát Dualu:
https://www.alza.sk/pro-ject-a1-d7254139.htm