jsem zde nový a tak bych Vás rád pozdravil. Zároveň bych však poprosil o radu. V oblasti gramofonu jsem úplný začátečník nedávno jsem zatoužil po jedním z nich. Zesilovač a bedny bych měl zařízené. Jde mi čistě jen o gramofon do 4000kč. Preferuji vintage stroje a výhradně bazarové věci.
Jako první mi padnul do oka Lenco L75, jen se bojím jestli by ho v případě poruchy byl někdo schopný seřídit popřípadě opravit. Podle recenzí je kvalitní, hraje dobře, je spolehlivý, tichý. Jen se bojím Idler drive systému. Přece jen to není tak časté u gramofonu (alespoň se mi zdá že je řemínkový sytém preferovanější a na opravy by mohl být snazší).
Dalším je Dual 511, ale příliš chvály jsem se na něj nedočetl. Vím, že je to low end Dualu... zase co za ty prachy čekat

Také mne zaujal Thorens TD 180, ale tam jsem se zase dočetl, že je poruchový motorek. Také byl vyráběn v Polsku oproti jiným, kteří se vyráběli v Německu. Proto se více obávám ceny.
Zaujal mě také Technics SL3, ale moc jsem se o něm nedozvěděl. Stejně tak Sharp RP-30.
Všechny výše zmíněné gramofony jsou k dostání. Nejvíce (jak jsem psal) mě zaujal Lenco L75. Pokud máte jiné nápady, návrhy, zkušenosti s uvedenými přístroji, dejte prosím vědět. Děkuji.