Gramofon pro začátek
Gramofon pro začátek
Tak jsem se konečně rozhoupal k rozhodnutí zkusit pro sebe do sestavy nějaký gramofon. Nedávno jsem pořídil Luxman L-550 a po počátečních obtížích ho slušně rozběhal. Protože má prý skvělé phono a protože jsem nedávno slyšel u kamaráda nějaké desky na jeho poměrně low-endové sestavě a hrálo mu to nádherně, rozhodl jsem se, že nastal "můj čas". Nijak zvlášť tomu nerozumím, nutnost vyvažování raménka a hledání ideální cartridge mě děsí, ale co by člověk neudělal pro kvalitní hudební zážitek. Trochu jsem se rozhlížel a udělal si užší výběr, který bych rád vyzkoušel. Zajímají mě vaše názory na můj výběr a eventuální doporučení, co jiného třeba spíš vyzkoušet a tak. Přemýšlím o PRO-JECT 2.9E, který jsem viděl k prodeji jako second-hand, ale celkem nový, nebo nový Thorens TD 206, event. legendární Technics SL 1210 v některé vyšší verzi - v Německu je jich k prodeji v dobrém stavu spousta.
Re: Gramofon pro začátek
Měl jsem kdysi Pro-Ject 6.9.

Nebyl jsem s ním spokojený, přehrál ho kdejaký průměrný vintage gramofón. Na konec jsem ho prodal a na nějaký čas jej nahradil Pioneer PL-L1000.
Proto bych šel raději do něčeho staršího a osvědčeného. Třeba SL 1200.

Nebyl jsem s ním spokojený, přehrál ho kdejaký průměrný vintage gramofón. Na konec jsem ho prodal a na nějaký čas jej nahradil Pioneer PL-L1000.
Proto bych šel raději do něčeho staršího a osvědčeného. Třeba SL 1200.
Jakože všechny levnější Projecty jsou na nic? Celkem je na ně všude chvála. U těch vintage gramofonů se bojím mechanického opotřebení součástek. Ty Technics 1210 jsou ale údajně stále hodně oblíbené u DJů, tak to by snad mohlo hrát dobře. Díky za názor.
-
- Kontaktovat uživatele:
Vintage gramo sa da zohnat relativne lacno a ponuka vyborny pomer cena/vykon. Stare pioneery, denony, luxmany, marantze su vyborne masiny. Ja som kupil Marlux aka Akai za 125 euro a som spokojny.
Netvrdím, že jsou na nic. Já bych, po svých zkušenostech, volil raději zachovalý vintage gramofon.Martinski píše:Jakože všechny levnější Projecty jsou na nic? Celkem je na ně všude chvála. U těch vintage gramofonů se bojím mechanického opotřebení součástek. Ty Technics 1210 jsou ale údajně stále hodně oblíbené u DJů, tak to by snad mohlo hrát dobře. Díky za názor.
Popozeraj si tie staršie stroje a aj parametre, ak si aj nevyberieš minimálne sa pokocháš nádhernými gramofónmi. Môj názor je taký, že dobre urobený starý je lepší, ako zle urobený nový a to isté platí aj pre pohon dobrý DD je lepší ako zlý BD. Sú tu skúsenejší ľudia v tejto oblasti, možno ti poradia, ale za seba ti odporúčam staršie vyššie modely kenwood, jvc, majú rozumné ceny a ak si všimneš ich konštrukciu, sú do detailu premyslené. Denon si drží cenu o dosť vyššie.
Nesnažím se zbytečně šetřit. Nemám problém dát rozumnou částku za dobrý výkon - řekněme kolem 20tis. Event i víc, pokud to bude stát za to. Potřeboval bych ale konkrétní tipy. Nevěřím, že všechny Denony nebo všechny JVC jsou dobré. Můžete nahodit něco konkrétního? Ale, co znáte, ne co jste někde četli. Díky.
Skús špecifikovať ty, uprednostníš direct drive alebo belt, chceš manuál alebo automatiku. O automatike sa hovorí že nie je dosť hifi, ale sú aj kvalitné automaty.
Chci, aby to co nejlíp hrálo. Všechno ostatní tomu podřídím.
S tím budeš dlouho spokojený. http://elektro.bazos.cz/inzerat/3224725 ... on-VPI.php
Vzhledem k urovni tveho aparatu neni radno setrit na nespravnem miste.
Z tebou vyse uvadenych kandidatu bych ti proto doporucil "Thorens TD 206", na miste te „prebarvene“ AT 95 by ale byla lepsi mirne drazsi, zato ale podstatne "dospelejsi" prenoska „Nagaoka MP 110“, ktera lepe predvede kvalitu ramenka „TP 90".
I s touto kombinaci muzes byt dlouho spokojeny.
Z tebou vyse uvadenych kandidatu bych ti proto doporucil "Thorens TD 206", na miste te „prebarvene“ AT 95 by ale byla lepsi mirne drazsi, zato ale podstatne "dospelejsi" prenoska „Nagaoka MP 110“, ktera lepe predvede kvalitu ramenka „TP 90".
I s touto kombinaci muzes byt dlouho spokojeny.

Já bych volil Technics Sl 1200 nebo podobný. Nesmrtelná mechanika, nastavitelná výška ramenka pro různé podložky, vynikající pohon.
Trochu jeste upresnim:
Pokud chces gramo k tve sestave c.1 tak ten Thorens, pokud k sestave c.2, potom nektery ten Technics (1200/1210).

Pokud chces gramo k tve sestave c.1 tak ten Thorens, pokud k sestave c.2, potom nektery ten Technics (1200/1210).

Vítej do Společenství slyšících vinyl !

Luxman L-550 hrál u kámoše s MC LO ClearAudio Sigma Wood expresivně a přesvědčivě!
Gramo byl nádherný kousek Transrotor s pozlaceným SME 3009.
Podotýkám, že to byl zesilovač s malým opotřebením, protože áčka rády vyhřejí součástky , které je potřeba pro plný zvukový fond pravidelně vyměnit a hodnoty dle manuálu seřídit. Píšu to proto, že jsem odložil repasi svého koncáku až shořel a vzal sebou i pár středobasů z mých beden.
Když bude Luxman v pořádku, poskytně ti velké gramofonové párty. Revuální zvuk plný uvěřitelných hlasů špičkových zpěváků a především digitálem nepřenosných hlasů zpěvaček !
Thorens 206 jsem neměl to potěšení vyzkoušet, vypadá velmi dobře. Tu přenosku AT95B jen na rozposlouchání, nebo alespoň lepší hrot na ni jak doporučuje Prospero.
Přenosek MC LO se bát nemusíš, Luxman je dá. A tak už je mé první doporučení.
Domácí PJ s 9" uhlíkovým ramínkem v modelu 2 Xperience, v provedení :
Akryl
Piano black
Mahagon
Oliva
a k k vybranému designu sladěná přenoska od Ortofonu , přímo na uhlíkové ramínko PJ Pick it MC-1.
Gramec už má uložení motoru mimo šasi a praktický protiprachový plexi kryt.
Prodává se bez přenosky tak doporučím vstup do MC LO : Pro-Ject Pick It MC-1.
Za svou velmi atraktivní cenu nabízí ideální sladění s ramínkem PJ což ušetří dlouhé hledání správné kompaktibility s ramínkem a cívku motanou kvalitní japonskou mědí, což dává hladké podání výšek a celkovou jemnost s dobrou dynamikou. Teda alespoň já na to věřím, protože předchozí řada Dance nebyla tak příjemná. Zda je to jen materiálem cívky nevím, píší o tom na stránkách Ortofonu...
Přenosku i gramofon dobře znám, výsledek je velmi pěkný, nebude Tě nic pohánět ke změně, jde o variantu k dlouhému užívání pro poslech rozšiřující se sbírky hudby na vinylu.
Nebo pořádný gramofon vintage, kus nábytku s "duší". Thorense, Duala, japonce s automatem.
DJ gramo ano, s MM přenoskou zahraje příjemně. Ale velký revuální zážitek to není. Jen můj názor.

Luxman L-550 hrál u kámoše s MC LO ClearAudio Sigma Wood expresivně a přesvědčivě!
Gramo byl nádherný kousek Transrotor s pozlaceným SME 3009.
Podotýkám, že to byl zesilovač s malým opotřebením, protože áčka rády vyhřejí součástky , které je potřeba pro plný zvukový fond pravidelně vyměnit a hodnoty dle manuálu seřídit. Píšu to proto, že jsem odložil repasi svého koncáku až shořel a vzal sebou i pár středobasů z mých beden.

Když bude Luxman v pořádku, poskytně ti velké gramofonové párty. Revuální zvuk plný uvěřitelných hlasů špičkových zpěváků a především digitálem nepřenosných hlasů zpěvaček !

Thorens 206 jsem neměl to potěšení vyzkoušet, vypadá velmi dobře. Tu přenosku AT95B jen na rozposlouchání, nebo alespoň lepší hrot na ni jak doporučuje Prospero.
Přenosek MC LO se bát nemusíš, Luxman je dá. A tak už je mé první doporučení.
Domácí PJ s 9" uhlíkovým ramínkem v modelu 2 Xperience, v provedení :
Akryl
Piano black
Mahagon
Oliva
a k k vybranému designu sladěná přenoska od Ortofonu , přímo na uhlíkové ramínko PJ Pick it MC-1.
Gramec už má uložení motoru mimo šasi a praktický protiprachový plexi kryt.
Prodává se bez přenosky tak doporučím vstup do MC LO : Pro-Ject Pick It MC-1.
Za svou velmi atraktivní cenu nabízí ideální sladění s ramínkem PJ což ušetří dlouhé hledání správné kompaktibility s ramínkem a cívku motanou kvalitní japonskou mědí, což dává hladké podání výšek a celkovou jemnost s dobrou dynamikou. Teda alespoň já na to věřím, protože předchozí řada Dance nebyla tak příjemná. Zda je to jen materiálem cívky nevím, píší o tom na stránkách Ortofonu...
Přenosku i gramofon dobře znám, výsledek je velmi pěkný, nebude Tě nic pohánět ke změně, jde o variantu k dlouhému užívání pro poslech rozšiřující se sbírky hudby na vinylu.
Nebo pořádný gramofon vintage, kus nábytku s "duší". Thorense, Duala, japonce s automatem.
DJ gramo ano, s MM přenoskou zahraje příjemně. Ale velký revuální zážitek to není. Jen můj názor.
Doporučuji něco si o gramofonech a nastavování předem prostudovat, bez základních znalostí budeš ztracen ......Martinski píše:Tak jsem se konečně rozhoupal k rozhodnutí zkusit pro sebe do sestavy nějaký gramofon. Nedávno jsem pořídil Luxman L-550 a po počátečních obtížích ho slušně rozběhal. Protože má prý skvělé phono a protože jsem nedávno slyšel u kamaráda nějaké desky na jeho poměrně low-endové sestavě a hrálo mu to nádherně, rozhodl jsem se, že nastal "můj čas". Nijak zvlášť tomu nerozumím, nutnost vyvažování raménka a hledání ideální cartridge mě děsí, ale co by člověk neudělal pro kvalitní hudební zážitek. Trochu jsem se rozhlížel a udělal si užší výběr, který bych rád vyzkoušel. Zajímají mě vaše názory na můj výběr a eventuální doporučení, co jiného třeba spíš vyzkoušet a tak. Přemýšlím o PRO-JECT 2.9E, který jsem viděl k prodeji jako second-hand, ale celkem nový, nebo nový Thorens TD 206, event. legendární Technics SL 1210 v některé vyšší verzi - v Německu je jich k prodeji v dobrém stavu spousta.