Posluch vinylu má svoje čaro a v HI-FI stále miesto. Sú ludia ktorí s tým nesúhlasia, ale to je tak všetko čo s tým môžu robiť.
Tri LPčky nie je vela, ale z druhej ruky sa dajú kúpiť za rozumný peniaz celkom zaujímavé kúsky a keďže sa zdá, že nemáš problém z financiami, tak si môžeš zrejme dovoliť aj kadejaké nové "audiofilské" vydania. Je tu kopa diskusií okolo toho. Myslím že mne najlepšie hrajú staršie platne z jazzom. To že tam občas niečo zapuká, tomu len dodáva tú správnu atmosféru.
Lahko sa môže stať že za chvílu budeš rozmýšlať kam to množstvo LPčiek vlastne uložiť.
No a k samotnému gramcu.
Vždy píšem to isté - je viac druhov gramofónov. Líšia sa napríklad pohonom - direkt drive vs. "gumička", ovládaním - manuál, poloautomat (koncové vypínanie, koncové vypínanie s návratom ramienka), plný automat. Že majú niektoré aj zabudovaný predzosilovač , bletooth a neviem ešte čo všetko, asi v tejto kategórii nie je podstatné.
Čiže si rozmysli čo by ti najviac vyhovovalo. Ja mám momentálne poloautomat s návratom ramienka a som velmi spokojný. Vyhovuje mi to ovela viac ako manuálne gramce čo som doteraz mal. Ak sa ešte dostanem niekedy ku kúpe ďalšieho, tak by som zrejme uvítal aj plný automat.
Ďalšia vec je nový/bazár. Niektoré staršie špičkové stroje sa dajú kúpiť za zaujímavé peniaze. A stále majú čo ponúknuť (napr. tento chlapík ponúka krásne renovované gramce:
https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?idm ... jmeno=Andy )
Ten tvoj Naim má v sebe zabudovaný predzosilovač? Ak nie, tak máš zase ďalšiu vec na rozmyslenie - gramofónových predzososilovačov je tiež požehnane. Ale to je na samostatné vlákno a to sa týka aj výberu správnej prenosky.