Gramofon?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
salamio
Kontaktovat uživatele:

Gramofon?

Příspěvek od salamio »

Tohle bude asi trochu nezvyklý „dotaz“, protože řeším dvě otázky:
  • Mám si pořídit gramofon?
  • Pokud ano, jaký?
Nedávno jsem si pořídil sestavu a uvažuji, jestli ji mám rozšířit o gramofon.
Na jednu stranu mě láká možnost analogového poslechu a „vynuceně“ nepřerušovaný poslech, na druhou stranu je provoz a údržba gramofonu náročnější než streameru, a hlavně nevím, jestli ho vůbec potřebuji nebo chci.
Zakoukal jsem se do tohohle, ale vzhledem ke zbytku sestavy mi to přijde jako přestřel. Taky bych raději utratil řekněme max. polovinu ceny tohohle slevněného, klidně i čtvrtinu :)
Mám doma tři vinyly :) a zatím prostě tápu. Určitě ocením jakékoli zkušenosti, rady a tipy…

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gramofon?

Příspěvek od Jarda69 »

Technicky, je gramofon nesmysl. A špatně se na něj shání hudba kterou chceš. Ale pokud už máš uplně všechno a nevíš, co s penězi, tak klidně.
Je s tím víc práce, hraje to hůř, ale proč ne.

Já jedu Pc, inet radia + flacy.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ale, ser na doporučení maturantů, Technics SL1200 to je klasa, ostatní jsou sračky

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Výborně, zdejší osazenstvo nikdy nezklame. Hned dva "rádci" a jedna rada lepší než druhá. *bravo*

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Tak on neví jestli chce nebo nechce gramofon, a ostatní to jako mají za něho vyřešit ? To mi hlava nebere.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Prosimtě vem to z jiné strany....máš tři vinyly, to moc není. Nejdřív si zkus poshanet nějaké desky, bazar, Aukro, musí tě to trochu chytit, ať taky máš představu co a v jakém stavu se dá koupit třeba za 600,- ..... Zeptej se třeba v práci nebo někoho nebo jen zaved rec, mně onehda kolega přinesl z půdy asi dvacet desek, docela zajímavé, i vážnou hudbu...zajdi do antikvariátu , koukni, něco vezmi .....kdyby tě tohle bavilo, tak rozhodně gramofon chceš 🙂

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Gramofon do hifi patří asi tak jako kůň na současnou ulici :D
kun.jpg

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Myslím že je v prvé řadě potřeba si nějaký ten gramofon poslechnout. Ideálně u někoho doma, kdo už má nějaké osobní zkušenosti. A trochu se v tom vyzná.
Analog v ceně 130tisíc není vůbec neposlouchatelný a podobné nesmysli. Právě že z hlediska kvality nahrávek je na tom výrazně lépe než stream samotný.
Pokud budeš mít někdy cestu kolem Bruntálu. Klidně se můžeš stavit. Mám dva gramofony, tři přenosky a dvě phona. Mohu zapojit vše současně. Tak se dá porovnat jednotlivá kvalita přednesu s rostoucí cenou.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Jinak v antikvariátu jsem byl před týdnem, byl jsem si vyzvednout nějaké objednané knížky, musel jsem čekat, byla tam nějaká ženská asi 40 let, Hrabala se tam ve vinylech , a koupila si Rottrovou myslím jestli jsem dobře viděl , zaplatila 150 , poděkovala a šla .........čuměl jsem jak vul , pak jsem přemýšlel jak to má doma, jestli je to nějaká hifistka, fakt prekvapila 🙂. Vypadala úplně normálně , to by člověk neřek ....holt ženské se nezdají někdy 🙂

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Liamee píše:
18 led 2025 16:00
Výborně, zdejší osazenstvo nikdy nezklame. Hned dva "rádci" a jedna rada lepší než druhá. *bravo*
zatímco, ty "rádče", umíš znáš leda toalpapír a kedlubny :lol:

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Nezvyklý nevím, ale zvláštní určitě. Pokud se nejedná rovnou o šoufky.

""Mám tři desky a ještě nevím zda chci gramec, ale hned si vyberu ten za čtvrt mega"". Za mně chválihodné, Naim Tě určitě nezklame. Do mailu jsem obdržel nabídku a je tam ještě malinko úspora ( demo ), ale v kontextu celkové ceny bezvýznamná.
Pokud tedy chceš: https://www.fono.de/naim-audio-solstice ... demo?c=293

Za mně, provozuji dva gramce - jednu historii z 80. a druhý aktuální ( koupeno před 8 roky ) - viz popiska, za celkovou cenu se zvukovkou za 50 litrů. Dnes bych více za gramec nedal. Vrátil jsem se k němu jen se skřípěním zubů po cca 30 leté pauze a to jen kvůli přznění DA formou současných nahrávek v rámci LW.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Posluch vinylu má svoje čaro a v HI-FI stále miesto. Sú ludia ktorí s tým nesúhlasia, ale to je tak všetko čo s tým môžu robiť.
Tri LPčky nie je vela, ale z druhej ruky sa dajú kúpiť za rozumný peniaz celkom zaujímavé kúsky a keďže sa zdá, že nemáš problém z financiami, tak si môžeš zrejme dovoliť aj kadejaké nové "audiofilské" vydania. Je tu kopa diskusií okolo toho. Myslím že mne najlepšie hrajú staršie platne z jazzom. To že tam občas niečo zapuká, tomu len dodáva tú správnu atmosféru.
Lahko sa môže stať že za chvílu budeš rozmýšlať kam to množstvo LPčiek vlastne uložiť. :lol:

No a k samotnému gramcu.
Vždy píšem to isté - je viac druhov gramofónov. Líšia sa napríklad pohonom - direkt drive vs. "gumička", ovládaním - manuál, poloautomat (koncové vypínanie, koncové vypínanie s návratom ramienka), plný automat. Že majú niektoré aj zabudovaný predzosilovač , bletooth a neviem ešte čo všetko, asi v tejto kategórii nie je podstatné.
Čiže si rozmysli čo by ti najviac vyhovovalo. Ja mám momentálne poloautomat s návratom ramienka a som velmi spokojný. Vyhovuje mi to ovela viac ako manuálne gramce čo som doteraz mal. Ak sa ešte dostanem niekedy ku kúpe ďalšieho, tak by som zrejme uvítal aj plný automat.
Ďalšia vec je nový/bazár. Niektoré staršie špičkové stroje sa dajú kúpiť za zaujímavé peniaze. A stále majú čo ponúknuť (napr. tento chlapík ponúka krásne renovované gramce: https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?idm ... jmeno=Andy )

Ten tvoj Naim má v sebe zabudovaný predzosilovač? Ak nie, tak máš zase ďalšiu vec na rozmyslenie - gramofónových predzososilovačov je tiež požehnane. Ale to je na samostatné vlákno a to sa týka aj výberu správnej prenosky.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

JV

Když chceš radit, nebylo by od věci si přečíst ty popisy uváděných přístrojů, aby ses tady neopakoval a nemystifikoval. Česky to snad přelouskáš: https://www-fono-de.translate.goog/naim ... _tr_pto=sc

BTW: ta edice "Slunovratu" to je kompletní super přístroj a né, že né.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nejak nechápem v čom mystifikujem.

A to že opakujem základné rozdelenie gramofónov pre ludí ktorí sa rozhodujú a zrejme nemajú celkom naštudovanú tematiku je hádam plus. Či som niečo dôležité vynechal?

salamio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salamio »

Díky všem (skoro) za příspěvky, zkusím to vzít popořadě:
  • Ano, nejsem si jistý, jestli gramofon chci. Nevidím na tom nic divného, pár let jsem byl admin na jiném „populárně-odborném“ fóru, a tam se běžně radilo lidem, kteří zpočátku nevěděli, co chtějí. Ostatně něčím vzdáleně podobným se i živím.
  • Děkuji za nabídku poslechu, je to sice trochu z ruky, ale občas se tím směrem vyskytnu.
  • Sedmnáctiletému synovi jsem loni gramofon koupil (má ho u své maminky), ale je to nějaký Sony s Bluetooth apod. za 6 t. Je z něj ovšem nadšený – částečně ze zvuku, ale hlavně z toho, že je to úplně jiný styl poslechu, než přeskakovat skladby na telefonu.
  • Ten Naim Solstice je fakt blbost, hlavně vzhledem ke zbytku sestavy. Jen poznámka, je to gramec+phono pre+zdroj.
  • Můj zesík Naim má phono MM vstup.
  • Ty tři vinyly jsou nové, koupil jsem je lehce nalitý ginem na jednom koncertu. Už jsem se i díval, co za hudbu se dá koupit.
  • Hlavně děkuji jednomu členovi za velmi podnětnou a fundovanou diskusi v SZ.

Odpovědět