Hlučný motorek u Pro-Ject 2 Xperience

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Bunik
Kontaktovat uživatele:

Hlučný motorek u Pro-Ject 2 Xperience

Příspěvek od Bunik »

No on zas tak hlučný není, ale při tišších pasážích a na zaváděcí stopě jde slyšet. Zajímavé je, když ho přidržím nebo přimáčknu ke konstrukci, hlučení ůplně zmizí. Myslíte, že by bylo ok, kdybych ho prostě přišrouboval aretačními šroubky, které tam byly původně? Měl jsem za to, že gumičky na kterých motorek visí, jsou od toho, aby se vibrace nepřenášely na přenosku... :|

Ha! Hledal jsem nějaký ilustrační obrázek se záběrem na motorek a zašel jsem i na oficiálná stránky:
http://www.project-audio.com/main.php?p ... es&lang=en
Vypadá to, že na gramci upgradovali raménko a hlavně jsem si všiml něčeho kovového kolem motorku. Vypadá to jako závaží!
Pro srovnání zde je to co mám já:
http://www.needles-and-spins.co.uk/prod ... ience1.jpg

tom
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlučný motorek u Pro-Ject 2 Xperience

Příspěvek od tom »

"Myslíte, že by bylo ok, kdybych ho prostě přišrouboval aretačními šroubky, které tam byly původně? "

Tak to ani náhodou, ty šrouby jsou pouze pro transport. Nemáš už ty gumičky prověšené, nebo nemá motorek už své za sebou ( jak máš starý
gramofon ) ?
Možná by dočasně pomohlo vložit mezi motorek a základnu kousky pěnové gumy, pro zabránění vibrací.

Všechny řady gramofonů Pro-Ject byly podle mne upgradované( bohužel i cenově), to by ale musel potvrdit Renown.

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

tom píše: Tak to ani náhodou, ty šrouby jsou pouze pro transport. Nemáš už ty gumičky prověšené, nebo nemá motorek už své za sebou ( jak máš starý
gramofon ) ?
Možná by dočasně pomohlo vložit mezi motorek a základnu kousky pěnové gumy, pro zabránění vibrací.
Ahoj Tome,
Motorek to zasebou určintě nemá. Mám ho teprv půl roku.
Tady je foto přímo toho mého gramce:
Obrázek
Omluvte ten prach, v reálu vůbec nejde vidět. To ten blesk odhalil, že bych to mohl zase jednou obetřít. :P
Gumičky se mi nezdají být příliš prověšené. Byly takhle od novoty.
Jinak dík za radu. Jestli seženu tu gumu, něco zkusím. *thumbs up*

Ahoj Efičáku,

No, snad se kolega osmělí a aspoň naznačí wo co go. :)

Takže ne jenom gumička rovnou nový motor? Tak moc se mi do toho vrtat nechce. Teda dokud nevyprši záruka. ;)
Ale kdybych přilepil stávající motor a ješte upevnil těmi šrouby...
Co mě ale udivuje, ta konstrukce je dost robustní na to, aby pohltila vibrace i kdyby ten motorek byl napevno. Právě to zavěšení dává motorku volnost pro vibrace, no ni?

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

jen podle fotky, nedotýkájí se se gumičky základny ?
Možná by pomohlo, jen pro kontrolu, kousky pěnové gumy pod ty plošky ( kolmo ke gumičce ), někde musí docházet ke přenosu vibrací :)
na základnu

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

tom píše:jen podle fotky, nedotýkájí se se gumičky základny ?
Možná by pomohlo, jen pro kontrolu, kousky pěnové gumy pod ty plošky ( kolmo ke gumičce ), někde musí docházet ke přenosu vibrací :)
na základnu
Jo, máš pravdu. A už sem zjistil kde. Vibrace se přenášeli přesně na té straně kterou jsem vyfotil. Obě místa kde se gumička dotýká šasi jsem zatím podložil kouském papírového kapesníku. A voila, je klid!
Když ale podložím i ty dvě na druhé straně, vibrace se znovu ozvou. Je to divné, ale aspoň mám dočasně řešení. Časem příjdu na elegantnější způsob.
Třeba posmrkaný kapesník... :lol:

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ještě zkus promazat ložisko talíře. Také se někde můžou o šasi klepat dráty k motorku.

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

petrL píše:Ještě zkus promazat ložisko talíře. Také se někde můžou o šasi klepat dráty k motorku.
Pokud se nepletu, tak ložisko tam je samomazací. Klepání drátků by znělo asi trochu jinak, ale je docela možné, že na přenosu vibrací taky měli určitý podíl. Podrobněji se na ně podívám až dneska. Včera jsem to pozdě večer nechtěl odpojovat.

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

Vím, že odepisuju na rok staré vlákno, ale problém mě až tak moc neobtěžoval než jsem se rozhod nahrát desky na pásek. Hold chci mít zvuk co nejčistší.

Takže jsem nakonec šel cestou, kterou naznačil Efičák.
Odmontoval jsem spodní kryt motorku a podložil ho zatím knížkou a kolečkem zbylé elektrykářské pásky. :P
No jde o to, že se tím motorek pěkně uzemnil a vibrace do zvuku už vůbec nezasahují.
Strašně to jde poznat na Orcestral Tubular Bells kde je spousta tichých pasáží.

Teď to jen vyřešit nějak elegantněji. Nemáte někdo nápad na nějakou vkusnou podložku?
Pokud možno kruhovou s dutinou uvnitř, o výšce 4cm? :)

turbo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo »

ahoj, som tu novy na tom fore . Chcem sa len opytat prave som si kupil gramofon pro ject Experience vsetko je super :) len dost ma znepokojuje neviem ci je to normalne,ze ked pri zapnuti a aj vypnuti mi presmykne trochu hlucne remen...(pri vypnuti az zavrzga) ja len ,ze ked som mal pro ject debut 3 tak to nebolo vobec pocut...dakujem za kazdu odpoved.

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

Je to proti všem pravidlům ale prý to funguje :o
takto odstrňují brum na
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=135537

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Na tom slovanetu nakonec vyšlo najevo, že motor klepal o základnu... Já nevím, já nad tou úpravou pořád přemýšlím, ale můj Pro-ject běžící, ale nehrající, je tichý stejně jako DAC, a to mám reprobedny s citlivostí 99 dB. Zatím poslední úprava bylo navinutí zemnicích drátků na malý feritový toroid, což gramo dál ztišilo. Stejnou tlumivku mám i na dvojlince napájející motorek.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Možná už to není aktuální, ale něco jsem našel.
http://www.theapplechap.com/TheAppleCha ... umble.html

Podstatný je obrázek ve spodní části stránky ukazující měření před a po úpravě.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Už je to zbytečné, protože vlákno je dost staré ale i tak si dovolím říci, že ze strany Tesla - Litovel -Pro-ject je to furiantská práce... Dobře umístit motorek je snad základ.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

TAB píše:Už je to zbytečné, protože vlákno je dost staré ....
Pravda, pravda, ale mezitím se určitě zas pár gramofonů prodalo, takže se to mnoha lidem bude hodit.
Odpružený motorek měla už stařičká SG 60 od svazarmovců. Tohle je nepochopitelná sabotáž, nebo motivace
"jít do vyššího modelu", který nevrčí. Vím, je to absurdní, a napadá někoho jiné vysvětlení, které by mělo logiku ?

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Až bude čas tak napíšu pár řádek o mé RPM 9. Článek se bude jmenovat ´´Dražší model není vždy řešení´´ :D

Odpovědět