Impedance reprosoustav vs. zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Mike
Kontaktovat uživatele:

Impedance reprosoustav vs. zesilovač

Příspěvek od Mike »

Mám zesilovač Marantz PM-75 má impedanci 8ohm a zajímá mě jak se bude zesilovač chovat když se k němu připojí repro s impedancí 6ohm ovšem nevím jestli hodnota impedance (6ohm) je nominální nebo minimální hodnota. Bojím se toho aby se zesilovač neodporoučel. Mám to chápat tak že každá reprosestava nemá přesně udávanou impedanci v celém kmitočtovém pásmu, skutečná impedance je na některých frekvencích mnohem nižší?? A hodnotu impedance zesilovače by připojené reprosoustavy neměly překračovat směrem dolů, takže jde tedy bez problémů připojit 6 ohmové bedny na 8 ohm zesilovač? ale na 4ohm zesilovači by to bylo nebezpečné že?.
Zdraví Michal

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Re: Impedance reprosoustav vs. zesilovač

Příspěvek od Dismembered »

Já jsem se ze specifikací postnutých na fóru ecoustics.com (http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/1/171730.html) dočetl, že 4 Ohmové bedny by měl
tvůj Marantz bez problémů zvládat, takže bych se toho nebál. Jinak to máš trošku pomotané, čím nižší impedance reproduktorů, tim vyšší
zátěž pro zesilovač. Tzn se 4-Ohmovými bednami zesík zahřeješ více než s 8-Ohmovými. Samozřejmě těm 4Ohmovým dokáže dodat vyšší výkon, ale
to je ti asi jasné.

Abych to upřesnil - pokud je zesilovač stavěný na 8Ohm repro, pak 4Ohm repro by mu mohlo odpálit koncové stupně při vyšších hlasitostech. Záleží na konstrukci.
Jinak máš pravdu s tím, že hodnota impedance beden je nominální, tzn. je proměnná a při určitých frekvencích může výrazně klesnout - vše záleží na konstrukci určitých beden, k tomu ti řeknou více konstruktéři.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Já tomu rozumím, jen se ptám zda lze připojit 6 ohmové bedny na 8 ohmový zesilovač a podle toho co jsem se dočel tak ano. Jen to chci od někoho potvrdit nic víc ;)
Zdraví Michal

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dismembered »

Pak jsi to ale napsal v prvním příspěvku opačně :)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jde nejen o riziko odpálení zesáku, ale v méně extrémním případě i o kontrolu beden zesilovačem. zaroveň je třeba k tomuto připočíst účinek kabelů. vcelku srozumitelně o tom hovoří např. W. Fuchs.
viz. vlákno http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=9&t=1340

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

V zásadě platí, že nominální impedence beden nesmí být nižší než impedance zesilovače (vždy rovna nebo vyžší).
Ale existuje mnoho "ale"
- zesilovač uváděný jako 8 ohmový zvládne zátěž i 3 ohmovou apod.
- bedny uváděné jako 6 ohmové zase mohou padat i na 3 ohmy a to může být pro zesilovač kritické :!:
- proto nelze radit obecně, ale musíš tyto parametry zjistit, jinak platí první věta-to nemůžeš nic zkazit

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Jednoduše řečeno, čím nižší impedance připojované zátěže(beden),tím víc přibližuješ zesilovač na výstupu ke zkratu.
Není,ale třeba se toho přehnaně děsit :mrgreen: .
Přes řeku do stínu stromů.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Pokud výrobce uvedl u výstupních svorek, nebo v manuálu nejnižší použitelnou impedanci 8ohmů, musel k tomu mít důvod(malé proudové dimenzování zdroje a hlavně výstupních tranzistorů) protože většina beden na trhu je nominálně 4ohmových, a i u beden deklarovaných jako 8 ohmové je nebezpečí, protože často jejich impedance klesá i k 3 ohmům!! což je od výrobce dost prasárna.To že někdo postaví zesilovač proudově tak poddimenzovaný, že z bezpečnostních důvodů k němu zakáže připojovat bedny z nejčastější, tedy 4 ohmovou impedancí je podle mě taky prasárnička, i když o ní alespoň spotřebitele informuje. V tomto případě by bylo dobré zjistit impedanční průběh beden co k té PM75 chceš připojit. Každopádně by bylo dobré, aby byly hodně citlivé, nebo nehrát příliš hlasitě aby se nemuselo se zesilovače mnoho ždímat, v takovém případě by to mohl proudově ustát. Také jsem tento problém, a také se zesilovačem MARANTZ řešil, ale to byl rok 1994, tehdy jsem k němu dal 4 ohmové bedny. Byly dost citlivé a nedělal jsem doma koncerty, tak to ustál, ale dost možná už zanášel zkreslení díky proudové limitaci, což jsem tenkrát u Ozzyho, AC/DC a spol nepoznal :lol:
Noble Audio - výroba a prodej

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

NA

No já mám právě Ozzyho a AC/DC rád a koncerty dělám doma ještě raději :-)
Ale nevidím v tom problém zesilovač vyhořet nemůže jsou tam teplotní ochrany a nebudu hrát více jak na 12 hodin na volume. Repro je má citlivost 88dB
Výrobcem uváděná impedance je 6 ohm. Ano asi se bude trošku víc hřát (protože bude dávat víc proudu) a asi i malinko zkreslovat ale myslím že to bude tak v řádech takových že to ani uchem nepoznám.
Zdraví Michal

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

NA

To že se toho není potřeba obávat je psáno i v manuálu který k němu dává výrobce viz tech paramentry

Rated output (20Hz - 20kHz and both ch drive) 100W + 100W (8 Omega)
120W + 120W (6 Omega)
Dynamic power 220W + 220W (2 Omega)
180W + 180W (4 Omega)
150W + 150W (6 Omega)
Total height harmonic wave distortion factor (20Hz - 20kHz, 8 Omega loads) 0.008?
Cross modulation distortion factor (SMPTE) 0.008?
Output bandwidth (8 Omega loads and THD 0.03%) 10Hz - 50kHz
Frequency characteristic 10Hz - 150kHz, +0 -3dB
Zdraví Michal

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Z mé strany došlo k menšímu nedorozumění a přehlédl jsem příspěvek s odkazem na parametry zesilovače které jsem předtím hledal na google.com a tím pádem je jasné že ty následující příspěvky byly zbytečné moje chyba...
Zdraví Michal

Odpovědět