Jak hi-res audio z blu ray přehrávače poslat do externího DACu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
fasolt
Kontaktovat uživatele:

Jak hi-res audio z blu ray přehrávače poslat do externího DACu

Příspěvek od fasolt »

Zdravím,
řeším tento problém. Mám Blu ray přehrávač Sony UBP-X700. Ten má 2 HDMI výstupy (jeden jen pro Audio) a digitální coax. Přehrávač umí přehrávat hi-res audio (24/96 nebo 24/192) z USB nebo ze sítě. Při přehrávání takových souborů (FLAC) je vše v pořádku, přes coax si posílám data do externího DAC Topping E50, který správně detekuje rozlišení hi-res audia. Při přehrávání SACD nebo blu ray pure audio disku, se více než 48 kHz do DACu nedostane. Jak jsem si přečetl, je to z důvodu ochrany. Dále jsem si přečetl, že to lze přes tzv. HDMI extraktory. Tak jsem si dva vyzkoušel, FeinTech VAX00102 a PremiumCord 4K@60Hz (KHCON-45). Zapopjil jsem HDMI (High speed kabel) z audio výstupu do extraktoru a vyvedl audio coax kabelem do DACu. Stále to ukazuje jen 48 kHz. Zkusi jsem i druhý HDMI konektor na blu ray přehrávači a různá nastavení přehrávače a extraktoru. Vždy leze jen 48 kHz. Ani při přehrávání hi-res audia z USB disku se přes extraktor 24/96 nebo vyšší na DACu neobjeví.
Dělám něco špatně? Zřejmě to ty extraktory neumí, i když na stránkách výrobce FeinTech přímo jeden uživatel popisuje to, čeho chci dosáhnout, tedy extrakci hi-res audia z původních dat z blu ray přehrávače. Díky za případné vysvětlení.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak hi-res audio z blu ray přehrávače poslat do externího DACu

Příspěvek od progsociety »

U mňa ide z DVD-audio do DAC cez coax tiež len 48 kHz. Používam UHP-H1. HDMI extraktor, BD-A ani hi-res z USB som neskúšal. Ale je zaujímavé, že ti priamo cez coax ide vyššia vzorkovacia frekvencia než cez HDMI.

MMM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMM »

Ano, je to z důvodu ochrany. Při přehrávání hi-res fyzických médií je vzorkovací frekvence na standardních digi výstupech přehrávače omezena na 48 kHz.

To co zmiňuješ nejsou "pravé" extraktory, ale spíše splittery, které Ti pouze z HDMI signálu vytáhnou zvuk na samostatné digi výstupy, ale ty jsou opět omezeny ochrannou na 48 kHz. Vhodné pro případ, že máš k dispozici pouze HDMI signál a potřebuješ připojit k TV třeba starší receiver bez HDMI vstupu, který má pouze coax, nebo optiku.

Já mezi BD/SACD/DVD-A přehrávačem a DAC používám k naprosté spokojenosti Audiopraise VanityPRO. Je to sice trochu dražší, než jiná levná "krabičková řešení", ale na rozdíl od nich, tohle funguje a ve vynikající kvalitě.

https://audiopraise.com/projects/internal/vanitypro/

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

MMM:
Parádní mašinka. Můžeš prozradit na kolik tě přišla ?
Jinak co jsem četl, tak na extrakci SACD se používá Playstation. Nevím, ale přesně jaká verze...

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

To: MMM
Můžeš prozradit jaký přístroj používáš na SACD ?
Chtěl bych časem taky zakoupit VanityPRO, ale předtím bych chtěl sehnat nějaký SACD přístroj s HDMI. A nechci šlápnout vedle aby mi pak fungovalo propojení SACD - VanityPRO přes HDMI.
Líbí se mi docela Denon DVD-3910, má HDMI, ale nikde jsem nenašel info jestli je funkční propojení přes HDMI.
Díky.

LUK

Příspěvek od LUK »

Denon DVD-3910 při přehrávání SACD deaktivuje všechny digitální výstupy, takže lze SACD přehrávat jen z analogových výstupů. Je to napsaný v manuálu k přístroji.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Dovolím si korekci .

HD formáty lze z playeru skutečně dostat ven digitálně, jen nesmíte lovit a hrabat se ve sběrném dvoře mezi historickými kousky. Všechny " nové " playery cca od 2015 to skutečně umějí přes HDMI, ale podmínkou je kompatibilní zesilovač, či recever. Jdou tak přehrát digitálně všechny současné formáty a ve zvuku je to proti analog. výstupům zásadní rozdíl. Bohužel tento kompatibilní vstup nemají většinou DACky, pouze vyjímečně s programovatelným vstupem I2S.

Funguje to i na Denon DVD-3910, ale má to jistá specifika a nikoliv přes HDMI. Stereo i MCH vyleze digitálně jen přes iLink a nebo Denon Link. Oběma disponuje, jen je zase potřeba kompatibilní zesík, či receiver a patřičným vstupem. iLink je zastaralý a byl doménou SONY aparátů a hlavně pro videokamery, popř. střižny.
Denon Link je dostupný dodnes, snad už ve verzi III., ale také s podmínkou propojení kompatibilnách aparátů Denon. Funguje to skvěle. U DK používám stejné propojení, ale u přístrojů Pioneer už cca 7 let.

LUK

Příspěvek od LUK »

Dovolím si konečnou korekci:
V manálu k Denonu DVD-3910 se na straně 9 píše:
"Digital audio signals cannot be output when playing Super Audio CDs. Use analog connections to record Super Audio CDs."
Ovšem na straně¨20 se píše:
"When the DENON LINK 2nd connection, Super audio CD’s signals are not output from the DENON LINK connector. Please use the analog output terminals or the IEEE1394 connection."

MMM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMM »

Mám OPPO 205. SACD přehrávání funguje přes HDMI bez problémů.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

@LUK: velmi dobry postreh, mam to u sveho Denon A11 stejne, cili jako transport funguje jen v pripade CD, v pripade SACD lze pouzit pouze integrovany prevodnik Burr-Brown (ktery neni k zahozeni).

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Poznámka ke konečné korekci.

Návod jsem nečetl a protože silič s iLinkem ( IEEE1394 ) se asi už nesežene, tak ten "archiv" ponechat ve sběrném dvoře a zakoupit něco současného a bez problému přehrávat SACD nativně po HDMI s kompatibilním siličem, či receiverem.

Ať se daří.

Odpovědět