Jak odstranit stopy po řemínku z talíře gramofonu?
Jak odstranit stopy po řemínku z talíře gramofonu?
Mám nový gramofon Pro-Ject Perspex. Již po krátké době se na obvodu talíře vytvořila výrazná stopa s částečkami gumy od řemínku. Nedaří se mi to odstranit a bojím se použít agresivnější čistidla. Poradí někdo? Zdá se, že řemínek není příliš kvalitní - dost se lepí na řemenici motoru. Prý se má řemínek ošetřit drceným mastkem - kde ho sehnat? U svého bývalého gramofonu Michell jsem žádné problémy s řemínkem nikdy neměl.
Re: Jak odstranit stopy po řemínku z talíře gramofonu?
nebál bych se pomocí trochy jaru a jemné houbičky.
Na své 9.2 jsem čistil černý proužek takto a bez problémů, teď mám bilý silikonový a je to ok
takek mastek klouzek tady :
http://www.fima-brno.cz/cz/index.php/page/35.html
Na své 9.2 jsem čistil černý proužek takto a bez problémů, teď mám bilý silikonový a je to ok
takek mastek klouzek tady :
http://www.fima-brno.cz/cz/index.php/page/35.html
Pánové, vběhli jste mi přímo do rány. Řeším teď řemínek pro DIY gramofon, takže mě praktické zkušenosti s těmito dvěma typy řemínků velmi zajímají.
Mohu požádat o nějaké informace ?
Gumový řemínek čtvercový průřez ? Jaký je rozměr X krát X ? Řemínek je vcelku, nebo lepený ?
Gumový řemínek je pružný (bezproblémové protažení na dvojnásobek délky), nebo takový ten tvrdý tuhý, který moc nepovolí ?
Sílikonový řemínek kruhový průřez? Jaký je Průměr ? Řemínek je vcelku, nebo lepený ?
A otázka zásadní: Kde se dá silikonový řemínek koupit ? ( Cena ? )
Abych taky něčím přispěl, na čištění od všeho možného se mi nejlépe osvědčil izopropylalkohol (případně smísený s čistou vodou).
Ale pro lakované nebo jinak citlivé povrchy je třeba odzkoušet nezávadnost na skrytém místě.
Mohu požádat o nějaké informace ?
Gumový řemínek čtvercový průřez ? Jaký je rozměr X krát X ? Řemínek je vcelku, nebo lepený ?
Gumový řemínek je pružný (bezproblémové protažení na dvojnásobek délky), nebo takový ten tvrdý tuhý, který moc nepovolí ?
Sílikonový řemínek kruhový průřez? Jaký je Průměr ? Řemínek je vcelku, nebo lepený ?
A otázka zásadní: Kde se dá silikonový řemínek koupit ? ( Cena ? )
Abych taky něčím přispěl, na čištění od všeho možného se mi nejlépe osvědčil izopropylalkohol (případně smísený s čistou vodou).
Ale pro lakované nebo jinak citlivé povrchy je třeba odzkoušet nezávadnost na skrytém místě.
čtvercový 2x2mm nelepený, tvrdý nedá se natáhnout na dounásobek
silikonový 2mm lepený, z RPM1.3
jinak doporučuji debatu na slovanetu
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=11782
silikonový 2mm lepený, z RPM1.3
jinak doporučuji debatu na slovanetu
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=11782
Tak jsem nakonec zjistil, že ten dost nehezky vyhlížející pruh na obvodu talíře nelze prostě odstranit - evidentně jde o vyleptanou stopu, vzniklou chemickou reakcí mezi gumovým řemínkem a použitým lakem již po několika týdnech. To bych u gramofonu za 35.000,- nečekal (Pro-Ject 6 PerspeX).
Guma je sviňa, kdo nechal někdy stát kolo s černými gumami tři dny na světlém linoleu, ví o tom svoje...
Z čeho je ten talíř, že se musí lakovat ?

Z čeho je ten talíř, že se musí lakovat ?
Talíř má být sandwichová konstrukce z MDF a vinylu. Zase někdo něco ve výrobě nedomyslel. Chápu, že řemínek po delší době používání zanechá nějaké stopy, ale toto je vyloženě vyleptaný, nepěkně vyhlížející pruh na obvodu talíře po pár týdnech provozu. Je to škoda, protože tento model Pro-Ject 6 PerspeX by byl jinak docela dobrý gramofon.
Výrobce je znám svou vstřícností k zákazníkům.
Co takhle poslat talíř do fabriky, aby ho přestříkli a na zpáteční cestu přibalili za to trápení pár silikonových řemínků ?
Co takhle poslat talíř do fabriky, aby ho přestříkli a na zpáteční cestu přibalili za to trápení pár silikonových řemínků ?
Teď mě něco trklo, to je dobrý tip na výrobu DIY talíře! Stačí koupit v bazaru pár hitů Helenky Vondráčkové, pod vodou odbrousit etiketu a slepit s MDF.tujatuja píše:Talíř má být sandwichová konstrukce z MDF a vinylu....
Za ty drážky bude lepidlo zvlášť dobře držet, lepší přípravu povrchu doma neudělám.

Obávám se, že přestříkáním talíře stejným lakem se problém nevyřeší, protože výrobce jiný řemínek nemá/nedodává, jak jsem se dozvěděl od distributora. Kde se dá popřípadě sehnat silikonový řemínek potřebného průřezu a délky se mi nepodařilo zjistit.
Dnes jsem se dozvěděl, že problém se stopami po řemínku na obvodu talíře již výrobce vyřešil používáním vhodnějšího laku.
Takže ta moje rada poslat to do fabriky nakonec nebyla tak mimo ?
Jestiže museli změnit lak, zdá se, že závada trápila více lidí.
Takže by to mohli vzít i jako oprávněnou reklamaci.
Jestiže museli změnit lak, zdá se, že závada trápila více lidí.
Takže by to mohli vzít i jako oprávněnou reklamaci.