Zdravim , stal jsem se majitelem zesilovace Leben 300 F , je to ta posledni verze.Je osazen lampama predek 17EW8 (hi-fi) a koncove JAN 6197 (GE)
Jen se chci zeptat,cim by sli nahradit tyto lampy,jaky ekvivalent.Protoze jsem pred Lebenem mel taky lampovy zesilovace,tak mam doma ruzne lampy,ale nevim zda jdou pouzit i zde.Predtim jsem se o ruzne vymeny moc nezajimal. Takze ,ted mam doma:Tesla EZ 81-ty jsou asi usmernovaci,takze asi nic...dale Sovtek EL 84/6BQ5 - mam ale jen 2 Ks , Sovtek 12 AX 7LPS-2ks , Electroharmonix 12 AU7A/ECC82 EH - 2ks , Tungsol 12AX7/ECC803S Russia , gold pin - 5 ks. Ten Leben ma autobias , takze si to nastavi sam,ale nevim,zda je mozne a vubec vhodne kombinovat ruzne lampy (vzhledem k mym poctum Ks lamp) Budu rad za radu. Pokud by ty moje lampy nesli pouzit ci kombinovat ,tak se chci zeptat,ktere se mam snazit sehnat,aby byly zvukove hoodne dobry.Ten zvuk,co leze z tech originalnich v Lebenu je super,ale ta moznost zmen me laka a stejne chci kupovat nahradni lampy,abych je doma mel,kdyby neco...A ptam se i proto,ze tomu technicky nerozumim,a nechci Lebenkovi ublizit,nebo nedej buh odpalit....
jake lampy
Re: jake lampy
Jiné bych tam nedával. Musíš použít lampy se stejným označením.
Starší třistovky používají ECC83 (E83CC, ECC803) a EL84. Ty tam dát nemůžeš.
Jsem rád, že mám starší verzi, protože můžu kombinovat elektronky od různých výrobců ( Tesla, Mullard, NOS ruské vojenské ...)
Starší třistovky používají ECC83 (E83CC, ECC803) a EL84. Ty tam dát nemůžeš.
Jsem rád, že mám starší verzi, protože můžu kombinovat elektronky od různých výrobců ( Tesla, Mullard, NOS ruské vojenské ...)
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
17EW8 je 17V verzia nasej ECC85, a 6197 je zhruba nasa 6L43. Dost cudne lampy, namiesto 85 sa priam nuka ECC81 a na koniec prave spominana EL84.
Zdravím , nikdy nepochopím použití takových podivných elektronek, které ani nejsou původně určeny pro nf zesilovač . Ale asi firma levně nakoupila nějaký sklad elektronek za pár babek a když to trochu jde , tak je použila . Vydělávat se musí a to přesto . že zesilovače Leben jsou dost předražený . Trochu mě to připomíná ty nejrůznější šílence , co někde vyhrabou elektronky původně určené pro vysílače , radiolokátory , čb. televizory , elektroniku stíhačky MIG , atd. A začnou z toho stavět nějaký ten zesilovač . Staří inženýři nebyli žádní blbci a když vyvinuli elektronku pro daný účel , tak jiné použití je naprosto zcestné . A přátelé asi bude hůř , protože po celém světě jsou takových skladů elektronek stovky . Jak se stále zdražuje nová výroba klasických nf elektronek , tak asi bude snaha uplatnit i ty levné skladové. Leben 300 F jest toho příkladem . Dík , Tomáš.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Podla mna to neplati az tak vseobecne. Kolko elektroniek ktore sa neskor pouzivali pre nf boli povodne navrhnute a vyvinute uplne pre nieco ine.
Výhodou ale je, že ECC83 a EL84 byly skoro v každém radiu a dodnes jsou v kytarových zesilovačích. Stačí zjistit, která kombinace nejlépe danému zesilovači sedí a trochu se předzásobit. A je na dlouhou dobu vystaráno.