Jaké repro k Pioneer A30?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Jamess
Příspěvky: 8
Registrován: 14 kvě 2015 21:24
Kontaktovat uživatele:

Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jamess »

Zdravím všechny milovníky hudby.

Mám doma jeden z nejprodávanějších zesilovačů v našich končinách (podle jednoho nejmenovaného serveru) - Pioneer A30.
Zajímalo by mě, a nejspíš mnoho dalších (i budoucích) majitelů tohohle zesilovače, jaké k němu připojit ROVNOCENNÉ repro?

V současnosti k němu mám připojeny bedýnky Tesla 1PF 067 33, které umí pěkně "rozespívat".
Zvažuji ale upgrade těchto “near fieldů“ na něco “více HI-FI“ ;) , co budu poslouchat na 3m v místnosti cca 20m2.

Co se týče typů hudby, jejíž reprodukci si chci na zamýšleném repru opravdu užít, tak poslouchám například: Pink Floyd, Cardigans, Lana Del Rey, něco od Verdiho, soundtrack Aliens, Ozzy Osbourne, Apocalyptica a Prodigy. Nejsem ale vyhraněn, a tak si obvykle pouštím kde co napříč mnoha žánry. Kvalita nahrávek: mp3 320kb/s či flac v CD kvalitě.
Abych nezapomněl na zdroj signálu, zatím to je jen Asus Xonar DX/XD :( . V brzké budoucnosti si plánuji pořídit DAC převodník.

Od plánovaného repra očekávám dobré podání prostoru (v rámci akustiky místnosti), kvalitně zahrané hluboké basy (pokud možno, aby se bedny přiblížily svým rozsahem reprodukce ke 40 Hz :twisted: ) a celkově vyrovnaný přednes, z kterého nic “nevykukuje“. Vzhledem k použití i k TV bych se rád vyhnul “monitorovému zvuku“.

Jaké vhodné repro byste mi poradili?
- Regálovky či sloupky?
- Má smysl vůbec přemýšlet o 3 pásmových reprobednách k A30, a nebo o 2 pásmech s velikým středobasem (průměr cca 17 cm)?
- Jaká cenová hladina repra je adekvátní k A30?

Díky za tipy, rady a názory.

PS: Pokud byste měli náhodou tip na DAC se 2 optickými vstupy (do 10 000Kč) k hledané sestavě, zlobit se určitě nebudu :D .

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3583
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od PítrsPraha »

No, požadavky nemáš právě malé a jednoduché. Aby na 3metrovou poslechovou vzdálenost vše hrálo vyrovnaně bez hrbů a propadů ve frekvenční charakteristice způsobených místností a odrazy, to chce mít opravdu dobře a uvědoměle vyřešenou akustiku. Předpokládám tedy, že to máš.

A najít cenově úměrné, vyrovnaně hrající bedny, které začínají na 40 Hz (-3dB), to je zcela nemožné. Jedna z těhle tří podmínek vždy nebude platit. Pokud budou cenově úměrné a vyrovnaně hrající, nedají plnohodnotně 40 Hz. Pokud budou cenově úměrné a zahrají 40 Hz, budou to nějaký hrombác cinky. A pokud by to měly být vyrovnaně hrající bedny sahající ke 40 Hz, nebudou cenově úměrné.

Tzn. za mě: vykašli se na 40 Hz a podívej se po nějakých dobře hrajících větších regálovkách v bazaru v ceně 8-12 tis. Kč.
Z nových beden bych si být tebou vyzkoušel Tannoy Mercury v4i.

Jamess
Příspěvky: 8
Registrován: 14 kvě 2015 21:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jamess »

To PítrsPraha:
O Tannoy Mercury v4i sem ještě neslyšel. Přitom podle recenzí by mohli být "to pravé" ;) .
A tak Vám děkuji za zajímavý tip na repro a názor.

O těchto Tannoyích budu uvažovat, ale před koupí bych si je ještě chtěl někde poslechnout.
Zároveň bych se chtěl, na základě Vaší rady, podívat po bazarech po nějakých větších a dobře hrajících regálovkách, abych měl možnost výběru.

Jamess
Příspěvky: 8
Registrován: 14 kvě 2015 21:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jamess »

Ohledně repra bych se chtěl ještě zeptat na jednu asi hloupou otázku.

Zhorší se kvalita reprodukce při tišším či středně hlasitém poslechu, připojím-li k repru dymenzovaném na vyšší výstupní výkon RMS (např.: Jamo C 803 - 125W, nebo KEF R300 - 120W) místo zesilovače se 120W stejně kvalitní zesilovač, ale s mými 70W RMS?

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jarda69 »

Menší výkon zesilovače nevadí. Údaje na většině reprobeden jsou stejně velmi přehnané a jedná se většinou o údaj který snesou po dobu několika milisekund a neshoří *2thumbsup*
Pokud si chceš vychutnat kvalitní skladby a jejich prostor v podobné místnosti, tak doporučuji malé dvoupásmové monitory na stojanech a poslouchat z malé vzdálenosti. Trojuhelník se stranou cca 1.5-2m
Basy stačí bohatě kolem 60Hz Každý Hz navíc stojí nehorázně peníze a ve finále se ti to bude v malé místnosti akorát mlátit.
Jako DAC uplně stačí ASUS Xonar Essence STX II
Bedny se mi nechce znovu opisovat, tak mrkni sem
potrebuji-poradit/jake-repro-k-sony-va80es-t14428.html
"Vzhledem k použití i k TV bych se rád vyhnul “monitorovému zvuku“. " téhle větě nerozumím.

Jamess
Příspěvky: 8
Registrován: 14 kvě 2015 21:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jamess »

To Jarda69:
Děkuji za tipy, rady a postřehy.

Jak tak sleduji narážky na akustiku místnosti versus nízké frekvence nejen od Vás, tak si zkusím tabletem "proměřit" šíření těchto frekvencí v místnosti, jestli to po technické stránce půjde. Podle výsledků "měření" pak možná budu přehodnocovat své požadavky ohledně nízkých frekvencí.

Co ale s velkou pravděpodobností nezměním je větší poslechová vzdálenost - trojůhelník se stranou 3m. Jelikož se jedná o obývací pokoj, tak v něm chci zachovat alespoň nějaký prostor, a né mít repro uprostřed místnosti, kde o něj budou ostatní členové domásnosti "zakopávat" ;)

Vámi doporučovaná, a jistě kvalitní, zvuková karta do počítače mi bohužel není moc platná.
Rád bych si k zesilovači připojil i televizi s optickým výstupem, a pak bych také chtěl zlepšit kvalitu přenosu zvuku z PC na vzdálenost cca 4m do zesilovače - opět přes optiku a externí DA převodník. Mým přáním bohužel ani "Váš", ani můj ASUS XONAR samostatně nevyhový.

štětináč
Příspěvky: 125
Registrován: 16 lis 2014 09:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od štětináč »

Existují regálovky, které ti doporučí každý hifiprodejce jako dobrý zvuk za malé peníze. A jsou to Heco Victa Prime 302. Taky jsem se nechal přesvědčit a zakoupil je. Myslím, že zahrají s každým zesilovačem, že se moc zvukově ovlivnit nenechají. Na můj vkus mají basů až dost,ale někomu to tak může vyhovovat. Já vyznávám pohodovou hudbu a ten basový důraz mi nevyhovoval, tak jsem je tak dlouho ladil, až se mi povedlo z nich udělat příjemné bedýnky. To se jednoduše ucpe bassreflexový otvor a bedna se v celém svém objemu vytlumí. Takže si pak můžeš zvolit,jakou variantu upřednostníš. A mluvím tady o zvuku při nastavení zesilovače na direct,tedy bez korekcí.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 5975
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od dadaft »

já bych k Pioneer A-30 vybral třeba tohle,

propojil bych to zkrouceným solid-core

k tomu od Pioneer nějaký multikombajn, půjčit si a vyzkoušet ze pět signálových kabelů,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a příštích 20 let bych měl se stereem vystaráno.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 5975
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od dadaft »

P.S. - nechal bych si ještě uvnitř A-30 přepájet vodiče mezi deskou a reprosvorkami výše uvedeným solid-core drátem, místo těch "věcí", co tam jsou.

možná to zní až trochu úchylně nebo šíleně (i když, u hifistů se ta hranice dost stírá, to je známá věc :lol: ) a neumím vysvětlit, čím to je,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale z A-30 to udělá opravdu skvělý zesilovač, za to ručím.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jarda69 »

Se zkrouceným lakovaným drátem bych byl hodně opatrný, než bych ho někomu poradil. Poměrně snadno se může lak prodřít a zkrat je na světě.
Co přesně bys nechal přepájet ?
Obrázek

Jamess
Příspěvky: 8
Registrován: 14 kvě 2015 21:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jamess »

Tak mi to nedalo, a oprášil sem fotku s konektory na repro.
Ty lyžiny by možná mohli ovlivnit vyšší frekvence kvůli své elektrické kapacitě. Když ale za konektory připojím (rozumně) kvalitní reprokabel, tak vliv ližin na kvalitu signálu bude ve srovnání s kabelem velmi malý. Na přenos větších výkonů ale jsou určitě OK. Věřím, že inženýři Pioneeru vědí, co dělají, když tam takové "monstr" želízka dávají, místo aby ušetřily pár desítek centů a použili jednodušší drát ;) . Očekával bych že výsledek "upgradu" by mohl být slyšitelný až na více "kvalitních" repro, jako zmíněné Xavian Perla a lepší.
Takové repro ale nebudu v dohledné době mít *fnuk* , takže nepovažuji za rozumné se pouštět do takového upgradu.
Obrázek

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od Jarda69 »

v akustickém pásmu toho moc neovlivní. takto fakt nemá cenu měnit

Uživatelský avatar
cvrcek69
Příspěvky: 124
Registrován: 10 črc 2014 11:21
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaké repro k Pioneer A30?

Příspěvek od cvrcek69 »

Ještě A30 máš ? Nezačal ti chrastit volume knob ? Není to žádná hitparáda ale s tím zesilovačem jsem spokojenej, jen mi těsně po záruce začal chrastit poták volume, není to pořád, spíš když je déle vypnuto a více při použití dálky, takový praskání jako když je zapráskanej potenciometr, dělá to při prvním otočení pak už ne ale jsem punťa a sere mně to... Jinak jak říkám, jsem zvyklej z mládí na šumící kazety a tak se mi zvuk líbí a stačí mi, jen myslím že za nějakých 7500 by to mohlo vydržet dýl než jen záruku.... Co jsi k němu nakonec pořídil za bedýnky ?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host