Ahoj všichni
Mám gramo Tesla NC 470 a gramo předzes, který tento filtr nemá. Když jsem pozoroval repro při reprodukci z gramo, tak jsem zaznamenal, že se celkem dost klepou, aniž by hrály na záznamu kdovíjaké basy.
U některých LP se to takto děje a některé s repro takto necvičí. Bojím se, abych brzo nezničil závěsy měničů. Někde jsem četl, že je potřeba subsonický filtr.
Když jej nebudu používat může dojít k poškození repro?
Jaká je jeho funkce?
Kde jej lze získat? Proč se o něm moc nemluví a není běžnou součástí všech gramo předzesů?
Moc díky za odpovědi
Je potřeba subsonický filtr?
Re: Je potřeba subsonický filtr?
PavelN
Laicky řečeno - ořízne nejnižší frekvence, které stejně většinou nejsou součastí záznamu, ale které vznikají hlavně mechanickou nekvalitou (lehký, špatně odtlumený gramofon) a kročejovým hlukem. Věřím, že NC-470 na něj bude dost náchylná, je to levný, lehký plastový výlisek.
Pokud nemáš peníze na nový preamp s filtrem, pohraj si s umístěním gramofonu (ideálně na zeď, nebo alespoň na stabilní stojan). Pomůže i jeho zatlumení (na VŠ do něj spolužáci cpali modelínu). Já ho míval postavený na klasickém peřiňáku - ideální rezonátor
. Při hlasité hudbě to občas chytalo až zpětnou vazbu. Ale i tak jsem byl na něj pyšný (a povyšoval se nad vlastníky starých 440-450-tek), tehdy to byla designová špica... Hloupá, ale i tak krásná telecí léta, říká si dnes starý vůl...
Laicky řečeno - ořízne nejnižší frekvence, které stejně většinou nejsou součastí záznamu, ale které vznikají hlavně mechanickou nekvalitou (lehký, špatně odtlumený gramofon) a kročejovým hlukem. Věřím, že NC-470 na něj bude dost náchylná, je to levný, lehký plastový výlisek.
Pokud nemáš peníze na nový preamp s filtrem, pohraj si s umístěním gramofonu (ideálně na zeď, nebo alespoň na stabilní stojan). Pomůže i jeho zatlumení (na VŠ do něj spolužáci cpali modelínu). Já ho míval postavený na klasickém peřiňáku - ideální rezonátor

Úplně jsem zapomněl, že (téměř) vše podstatné o gramofonech se už dávno probíralo na starém f-sportu :
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... topic=2506
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... topic=2506
Oříznutí na spodku pásma je pro gramo víc než doporučeníhodné, a je velmi často součástí korekčního obvodu gramo předzesilovače. V praxi je to vidět na amplitudové charakteristice jako zlom dolů pod cca 20Hz, viz

Obecná odpověď, zda to má každý předzesilovač, neexistuje.

Obecná odpověď, zda to má každý předzesilovač, neexistuje.
Pavel Macura Audio
Tak ode dneška začínám mít zapnutý subsonický filtr na JVC AX-1100 

Subsonic filtr je celkem běžným doplňkem témež každého integrovného zesiku výkonu, proč nepoužiješ tento ? Jinak jsem názoru že přibližného efektu docílím mírným stažením hloubek na tónových korekcích treble-bass. Absence filtru repra neohrozí pokud nebudeš muziku hulit naplno.
PMA: Obecná odpověď, zda to má každý předzesilovač, zcela jednoznačně existuje - nemá. Na to mi stačí setkat se s jediným, který to nemá.
lechos: Tak přesně takhle to NEfunguje. Subsonický filtr zabírá až téměř v subakustickém pásmu (obvykle někde kolem 30 Hz) - to je dáno už jeho názvem - a s velkou strmostí. Regulace basů obvykle nasazuje při 50 - 100 Hz.
lechos: Tak přesně takhle to NEfunguje. Subsonický filtr zabírá až téměř v subakustickém pásmu (obvykle někde kolem 30 Hz) - to je dáno už jeho názvem - a s velkou strmostí. Regulace basů obvykle nasazuje při 50 - 100 Hz.
Správně, profesore...baxandallův korektor je v hloubkách navázán na kmitočet kolem 50-100 Hz (podle konstrukce a zapojení) kdežto subsonic krapet níže. Ale takový jakostní ekvalizér...od 16Hz...