Je potřeba subsonický filtr?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Je potřeba subsonický filtr?

Příspěvek od PavelN »

Ahoj všichni

Mám gramo Tesla NC 470 a gramo předzes, který tento filtr nemá. Když jsem pozoroval repro při reprodukci z gramo, tak jsem zaznamenal, že se celkem dost klepou, aniž by hrály na záznamu kdovíjaké basy.
U některých LP se to takto děje a některé s repro takto necvičí. Bojím se, abych brzo nezničil závěsy měničů. Někde jsem četl, že je potřeba subsonický filtr.

Když jej nebudu používat může dojít k poškození repro?
Jaká je jeho funkce?
Kde jej lze získat? Proč se o něm moc nemluví a není běžnou součástí všech gramo předzesů?

Moc díky za odpovědi

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Re: Je potřeba subsonický filtr?

Příspěvek od Křeček »

PavelN
Laicky řečeno - ořízne nejnižší frekvence, které stejně většinou nejsou součastí záznamu, ale které vznikají hlavně mechanickou nekvalitou (lehký, špatně odtlumený gramofon) a kročejovým hlukem. Věřím, že NC-470 na něj bude dost náchylná, je to levný, lehký plastový výlisek.

Pokud nemáš peníze na nový preamp s filtrem, pohraj si s umístěním gramofonu (ideálně na zeď, nebo alespoň na stabilní stojan). Pomůže i jeho zatlumení (na VŠ do něj spolužáci cpali modelínu). Já ho míval postavený na klasickém peřiňáku - ideální rezonátor :) . Při hlasité hudbě to občas chytalo až zpětnou vazbu. Ale i tak jsem byl na něj pyšný (a povyšoval se nad vlastníky starých 440-450-tek), tehdy to byla designová špica... Hloupá, ale i tak krásná telecí léta, říká si dnes starý vůl...

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Úplně jsem zapomněl, že (téměř) vše podstatné o gramofonech se už dávno probíralo na starém f-sportu :
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... topic=2506

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Oříznutí na spodku pásma je pro gramo víc než doporučeníhodné, a je velmi často součástí korekčního obvodu gramo předzesilovače. V praxi je to vidět na amplitudové charakteristice jako zlom dolů pod cca 20Hz, viz

Obrázek

Obecná odpověď, zda to má každý předzesilovač, neexistuje.
Pavel Macura Audio

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Tak ode dneška začínám mít zapnutý subsonický filtr na JVC AX-1100 :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Subsonic filtr je celkem běžným doplňkem témež každého integrovného zesiku výkonu, proč nepoužiješ tento ? Jinak jsem názoru že přibližného efektu docílím mírným stažením hloubek na tónových korekcích treble-bass. Absence filtru repra neohrozí pokud nebudeš muziku hulit naplno.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

PMA: Obecná odpověď, zda to má každý předzesilovač, zcela jednoznačně existuje - nemá. Na to mi stačí setkat se s jediným, který to nemá.
lechos: Tak přesně takhle to NEfunguje. Subsonický filtr zabírá až téměř v subakustickém pásmu (obvykle někde kolem 30 Hz) - to je dáno už jeho názvem - a s velkou strmostí. Regulace basů obvykle nasazuje při 50 - 100 Hz.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Správně, profesore...baxandallův korektor je v hloubkách navázán na kmitočet kolem 50-100 Hz (podle konstrukce a zapojení) kdežto subsonic krapet níže. Ale takový jakostní ekvalizér...od 16Hz...

Odpovědět