Ještě jednou zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Ještě jednou zesilovač

Příspěvek od fb_jiří8 »

Ahoj všem, po několika letech jsem se rozhodl postupně upgradovat techniku. Starý 7-mi kanálový AVR HK bych rád nahradil nějakým integrovaným stereo zesilovačem a sestavu bych časem doplnil o nějaký rozumný streamer.
CD Vincent S 1.1, DVD 22 HK a Pro-ject bych si určitě nechal. JAMO D570 (4Ohmy/150W) chci v dohledné době nahradit KEF Q750 (jinými slovy - ještě nějakou dobu budou muset sloužit).

No a tak bych potřeboval "poradit".
Vyhlédl jsem si tyhle varianty
1) Arcam A15 + Arcam ST15
2) ARCAM HDA SA20 +ST60
3) Cambridge Audio CXA81 + Cambridge Audio CXN V2

vůbec se nebráním jiným variantám - třeba NAD, Musical Fidelity... (nebo levnější verze Arcam A5, Cambridge Audio AXR 100D, Cambridge Audio CXA61, MarantzPM6007,...)

p79avt
Kontaktovat uživatele:

Re: Ještě jednou zesilovač

Příspěvek od p79avt »

Dobrý den

šel bych do AudioLab 8300A + Eversolo DMP-A6 a ty repráky KEF bych si ještě rozmyslel, určitě bych se jim více pověnoval
zašel někam pak s tím zesíkem a vyzkoušel více variant :)

PK

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

...s opovržením, nad mým výběrem a balíkem peněz, který jsem ochoten "investovat", mi byl doporučen ještě - Musical Fidelity M3si.
Od té doby jsem přečetl všechny možné recenze, zkouknul testovací videa a tak nějak se nejvíce kloním k variantě CA CXA81.
Teď ještě vymyslet k němu nějaké sloupy kolem 30 - 35 tis. Nepotřebuji si honit triko a vím, že existují i lepší... *sunglases*
Našel jsem třeba tohle https://www.sbazar.cz/kalabis.tomas/de ... produktory

Zatím to tak nějak vidím na varianty:
- Acoustic Energy AE309
- Wharfedale Evo 4.3
- Monitor Audio Bronze 500 (6G)
- B&W 602 S3

rád si nechám poradit :x

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

Výběr zesilovače a repro přece není o "honění trika". :lol: Je to vzájemné symbióze přístrojů s tvým poslechem a také o ochotě určit si strop investice. Jaký zesilovač zvolíš je pouze na tobě, těžko radit když neznáme další proměnné (poslechové místo, preference a především to, jak vnímáš hudbu ty), navíc přístroje jež jsi porovnával jsou zvukově natolik odlišné, a to včetně druhů repro, že podle mě nejlepší co můžeš udělat, zkusit si poslechnout u někoho z kolegů či známých podobnou kombinaci, abys měl alespoň rámcovou představu. Řeší se to tady neustále, zkus mrknout do starších vláken a hlavně si poslechni, než něco koupíš. *palec* Protože srovnávat od klávesnice např. Musical Fidelity a Cambridge Audio by mohlo být zvukové fiasko... ;)

Kofim
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kofim »

Dobrý den,
v uvedené relaci vřele doporučuji poslech Indiana line DIVA660, případně Fyne Audio F501 a uvidíte...

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

Po návštěvě jednoho nejmenovaného hifi studia jsem nabyl dojmu, že to právě není o ničem jiném, než "honění trika". Musím říct, že mě to dost otrávilo. V okamžiku, kdy pan majitel zjistil, že nemířím k cenové kategorii 100+ přestal komunikovat a v podstatě mě poslal do...
Jinak myslím, že po studiu všech možných recenzí mám docela dobrou představu o rozdílech jednotlivých repro. Co bych ale určitě ocenil je, když by mi někdo napsal:
- Jo tenhle CA X81 mám taky, k němu tyhle bedny a jsem s tím velmi spokojen(nebo nespokojen).
- Nejlépe si CA rozumí s...
- Tak s tímto zesilovačem si tyhle bedny moc nerozumí...

Nejsem pitomec, abych nevěděl, že to nemusí nic znamenat, ale na druhou stranu, je to pro mě vodítko, co vyzkoušet. Variant, kombinací a možností je tolik, že nějaký tip uvítám (a vždy to bude kompromis).

Booker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Booker »

Jiří, vezměte to technicky. Reprosoustava má nějaké parametry, které v zásadě znamenají ohraničení skupiny zesilovačů, za kterých můžete vybírat. Mezi další požadavky si přidejte vzhled, který Vám vyhovuje a funkcionality, které potřebujete.

Není to o nějaké mysteriózní symbióze, ale kompatibilitě požadavků reprosoustavy s technickými parametry zesilovače. Na nějaké hledání super páru se vykašlete. Pokud jsou oba komponenty parametricky kompatibilní, je hotovo.

Pokud se někde píše, že tento zesilovač si sedne s těmito a jiný zase s jinými a nikde nejsou přiloženy další technické specifikace, tak tuto informaci klidně odfiltrujte. Proč? Protože se pak může klidně jednat o subjektivní pocit, platný pro konkrétního posluchače (případně i prodavače), který je nepřenositelný a neopakovatelný. Tohle párování beru jako tzv. urban legend.

Hledá se tedy zesilovač k reprosoustavě, která ma citlivost 88 dB, impedanci 8 Ohmů a doporučený výkon zesilovače 15 - 150 W. Ještě to bude chtít vědět vzdálenost posluchače od reprosoustavy a maximální hlasitost, při které bude posluchač poslouchat a velikost poslechové místnosti.

Věřím, že takto definované vstupy pro výběr zesilovače jsou mnohem relevantnější než hledání poslechem vhodného páru nebo studováním subjetivním recenzím.
Naposledy upravil(a) Booker dne 20 úno 2024 15:13, celkem upraveno 2 x.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Tie KEFy si celkom odpísal len na základe jednej pripomienky, alebo je za tým aj niečo iné?

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Booker to napsal tak jak to je. Vše je o vkusu posluchače, a hlavně vlivu místnosti.

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

JV píše:
20 úno 2024 15:00
Tie KEFy si celkom odpísal len na základe jednej pripomienky, alebo je za tým aj niečo iné?
ne, ne. Asi mi spíše vypadly (jak se snažím redukovat). Díky za poznámku. Znovu je na seznam přidám. ;)

Jak jsem psal výše, v téhle cenové kategorii je opravdu našlapáno a chápu, že výkony budou +- podobné. Přesto bych řekl, že pokud se na dobrém hodnocení shodne několik testujících z celého světa, je to vodítko. Dokonce bych řekl, že ač se to nezdá, je i poslech zvukového srovnávacího testu na YT zajímavým vstupem.
A stejně zajímavým vstupem je zkušenost někoho, kdo preferovanou techniku používá.
Zkrátka jestli je v dané cenové hladině 15 - 20 zajímavých kousků, tak bych se rád osobně pověnoval těm, o kterých mám nejvíce kladných informací. Třeba tak přijdu o úžasný zážitek z poslechu beden z dílny Brouk Pytlík s.r.o. a skončím u naprosto fádních komerčních kousků, ale:
1) to je důvod, proč se tady ptám
2) pokud nevím, že Brouk Pytlík něco zajímavého vyrábí, tak se zkrátka spokojím s komercí

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

Booker píše:
20 úno 2024 14:58
Jiří, vezměte to technicky. Reprosoustava má nějaké parametry, které v zásadě znamenají ohraničení skupiny zesilovačů, za kterých můžete vybírat. Mezi další požadavky si přidejte vzhled, který Vám vyhovuje a funkcionality, které potřebujete.

Není to o nějaké mysteriózní symbióze, ale kompatibilitě požadavků reprosoustavy s technickými parametry zesilovače. Na nějaké hledání super páru se vykašlete. Pokud jsou oba komponenty parametricky kompatibilní, je hotovo.

Pokud se někde píše, že tento zesilovač si sedne s těmito a jiný zase s jinými a nikde nejsou přiloženy další technické specifikace, tak tuto informaci klidně odfiltrujte. Proč? Protože se pak může klidně jednat o subjektivní pocit, platný pro konkrétního posluchače (případně i prodavače), který je nepřenositelný a neopakovatelný. Tohle párování beru jako tzv. urban legend.

Hledá se tedy zesilovač k reprosoustavě, která ma citlivost 88 dB, impedanci 8 Ohmů a doporučený výkon zesilovače 15 - 150 W. Ještě to bude chtít vědět vzdálenost posluchače od reprosoustavy a maximální hlasitost, při které bude posluchač poslouchat a velikost poslechové místnosti.

Věřím, že takto definované vstupy pro výběr zesilovače jsou mnohem relevantnější než hledání poslechem vhodného páru nebo studováním subjetivním recenzím.
Naprosto souhlasím a přesto, že mi jeden hifi studionista doporučil MusicalFidelity, tak jsem se přiklonil ke Cambridge Audio.
A k němu bych rád vybral nevelkou skupinu sloupových repro, které stojí za otestování.
Chystám se sice utratit balík v součtu docela velký, ale přiznejme si, že kvůli poslechu beden za 35tkč neutratím dalších pět litrů cestováním za poslechem, že... *sunglases*

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

Nakonec tedy vyhrála varianta ARCAM HDA SA20 +ST60 a Monitor Audio Silver 300 7G. Vzhledem k nástupu nových modelů Arcam 5/15, byly poslední kusy "výběhového" modelu za hodně rozumnou cenu. *jupi*

Odpovědět