Kam dál aneb čím nahradit studiové monitory?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
aki
Kontaktovat uživatele:

Kam dál aneb čím nahradit studiové monitory?

Příspěvek od aki »

Zdravím,

až dosud jsem poslouchal na aktivní studiové monitory, relativně kvalitní dle mého ucha a porovnání, biamp s 8" středobasem (Event). Rád bych se posunul někam dál a tak zvažuji, kterou jít cestou, pořídil jsem Lyru digital a mám pocit, že by to chtělo na ten konec něco lepšího. Nicméně rozpočet mi teď není nakloněn, řekněme 20tis max., samozřejmě druhá ruka.

Důležité faktory:

- poslouchám nablízko u PC (1,5 m od repro)
- složitý tvar místnosti a repro u stěny, tzn ne zadnímu basreflexu (teď je taky vepředu)
- rád bych na tom občas i něco smíchal, požadavek rovné frekvenční charakteristiky
- rád bych na tom ale i poslouchal :)
- i přes to všechno u mě převažuje sluchátkový poslech! :)

Zvažuju několik cest kudy se vydat:

- opět aktivní monitory, např osvědčené Dynaudio BM5A
- pasivní monitory se zesilovačem (tuším že zesilovače v aktivkách jsou pěknej drek)
- regálovky se zesilovačem (dtto)

Otázka:

Většina lepších aktivek jsou deklarovány jako bi-amp. Proč se tam dává biamp? Jak už jsem psal, mám pocit že ty zesilovače nebudou nic moc a tak mě zajímá, v čem se liší 2x drekový biamp od 1x pořádného zesilovače, např třídy NAD C370 či podobné.

Díky všem za příspěvky.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kam dál aneb čím nahradit studiové monitory?

Příspěvek od efičák »

Milý Aki.

Tuhle otázku jsem nedávno řešil.
Ohromení detailním zvukem aktivních monitorů, beroucí signál ze symetrického výstupu Casea Sirius XLR mi vydrželo chvíli.

Efičák poslouchá zvuk a tóny celostně, jako tok energie jež na sebe nesmí strhávat pozornost nějakým rušivým charakterem jedné části přednesu.

Uměleckou disciplínu - zvuk HiFi, vyhledávám spojitou.
Vadí mi slyším-li zvuk měničů jednotlivých pásem, tlačí-li systém přemírně detail vs. celek.

Nezabraňuje-li průchodu pleťové barvě vokálů, na činelový harmonický zvuk s nízko posazeným gongovým základem si potrpím.
Ideál (drahý) je, když ještě poznám , jak se činel houpá a mění harmonii na základě změny polohy k mikrofonu.
Pořád ještě čekám, kdy mi doma začne foukat saxofon. Něco se klube, ještě to bude chtít pár úprav a investic. Přesto se těším a jsu spokojen, vědom si limitů své sestavy, protože úplná univerzalita je drahá, ne-li nemožná.

Je říše Hi-Fi. Pocitáři, nuance, holografický prostor a "celkový dojem".

*sunglases* *sunglases* *sunglases* *sunglases* *sunglases* *sunglases*

A říše Profi. Přesné - rychlé - detailní.
O tom by Ti mohl napsat muzikant či zvukař.
Oba světy mají něco do sebe.

Jediný klíč ?
Zeptej se sám sebe jak to máš. Je to Tvůj čas a peníze.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ono je totiž vůbec otázka, zda tzv. "ideál" dosažitelný "nejlepšími" možnostmi technologie mikrofony - nahrávka - přehrávání - zesilovače - repro se může blížit vjemu při poslechu živé hudby tvořené akustickými nástroji. Osobně jsem skeptik, nevěřím, že cizelování částí technologie to dokáže, spíš vede na úplně jinou disciplínu - tvorbu umělého zvuku.
Pavel Macura Audio

Leny635
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leny635 »

Ahoj, já to zrovna řeším a dospěl jsem k sestavě PC - HiFace USB transport - Cacea Capheus mk2 jako DAC, zesik Denon PMA-980R a repro USHER BE-718 (ale jsou trochu dražší). Jsem zvědavý jak to bude hrát, prípadně bych to doplnil sub. Velodyne 1000.

aki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aki »

Díky všem za tipy, ozkoušel jsem si na vlastní pěst několik kombinací, tak to pro zajímavost sepíšu:

1) Nechal jsem si ještě nějaký čas staré aktivní monitory a k těm jsem na zkoušku přikoupil ty samé v pasivu (opravdu 1:1 identické měniče), abych měl porovnání. K nim jsem zkoušel postupně několik zesilovačů, Denon, DPA, Vincent na relativně dobrých kabelech Audioquest. Šok. Ani jedna krabice nebyla schopna vyrovnat se aktivnímu řešení (!), v kterém jsou na první pohled obyč zesilovače s lacinými OZ a LM3886. Chyběl hlavně předozadní prostor a to opravdu šíleně, bylo přehršel středů (tady bude asi na vině vyhýbka), nebavilo mě to poslouchat oproti aktivu. Nejlépe na tom bylo mimochodem DPA 222, ale i tak slabé.

Čím si to vysvětlit? Špatná vyhýbka v pasivech? Nebo je to tím, že aktivní řešení (napájení každého měniče vlastním zesilovačem s předchozím rozdělením signálu vyhýbkou na nevýkonové části) je daleko větší výhodou než samotná kvalita zesilovače?

2) K zesilovačům jsem měl možnost vyzkoušet ještě Usher 601, jiný charakter zvuku, zdálo se mi i více prostoru, i když už jsem neměl přímou možnost porovnání. Bylo to celkem dobré, ale žádný výrazný krok kupředu z kterýho bych si sedl na zadek a to při rozpočtu 35 000 +.

3) Riskl jsem nákup aktivek Dynaudio BM5A Mk II, stejně už jsem po nich pokukoval a nimral se celý měsíce v recenzích. Po pár dnech můžu říct, že jejich zvuk mě ohromuje, to je to co jsem hledal, ideální pro blízký poslech, vyrovnané, rovné, klidné na výškách a s prostorem. Basů dost, tahle MKII má podle toho co jsem našel porovnání na netu více basů oproti MK I (větší woofer). Naopak nemile mě překvapila jejich velikost (docela prcci) a drobný šum z tweeteru - ten je ale slyšet jen když k němu dám ucho - bylo to tak i u těch předchozích aktivních Eventů - kdepak asi soudruzi šetří při konstrukci?! Zatím u nich tedy zůstávám http://dynaudioprofessional.com/bm-seri ... bm5a-mkii/

Ale ten aktiv vs. pasiv mi stále vrtá hlavou..

sinclair
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair »

Vyser se na všelijaké exoty a kup si slišné modely od Alesisu. Alesis M1 Active Mk.II jsou výborné bedny, má je ve studiu i můj kolega z Aldaxu, Pierre.
Anebo jestli chceš nearfield monitory, které jsou světovým standardem a ani nejsou drahé, kup si Yamahy NS-10M. Sice nejsou aktivní, ale jsou dost citlivé, takže zesilovač kolem 2x50W jim bude bohatě stačit. A budeš king :-)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Yamahy NS-10M.
To snáď nie, to sú riadne šunty.. Sú to tzv. syntetické monitory, pre predstavu zvukára ako bude "hrať" nahrávka na normálnej spotrebke za 50EUR za pár..

KAYKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KAYKO »

Yamahy NS10 sa pouzivaju uz dlhe roky v studiach hlavne na kontrolu vokalnych partov v nahravkach.

Inak ku compu mozem odporucit studiove aktivy KRK VXT4. Za malo penazi dokazu potesit narocne ucho a v pripade rovnakeho vkusu aj oko.
V tejto cenovej kategorii maju pravdepodobne bezkonkurencne podanie predozadneho priestoru.

http://www.on-board.sk/{0}vxt4-products ... thegory=47

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

BVa píše:
Yamahy NS-10M.
To snáď nie, to sú riadne šunty.. Sú to tzv. syntetické monitory, pre predstavu zvukára ako bude "hrať" nahrávka na normálnej spotrebke za 50EUR za pár..
Neřek bych že to jsou vyloženě šunty, ale pro normální poslech jsou absolutně nevhodné. Jsou určeny pro kontrolní poslech středních pásem ve studiu a taky se používají k účelu o kterým psal BVa. Aby měl zvukař představu jak bude hrát nahrávka doma normálním lidem.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

http://www.soundonsound.com/sos/sep08/a ... hans10.htm
Sú tam aj nejaké merania (NS10-M), staršia verzia bola ešte horšia. Bez basov , vystrčené agresívne stredy. Domov len pre audiomasochistu :) .

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Když občas poslouchám některé nahrávky, tak kroutím hlavou nad hluchotou zvukařů, "jak dokázali udělat tak špatný zvuk"? Pokud pracovali jen s monitory jako NS10, tak se nedivím... NS10 mají lidi ve studiu vždy jen jako "alternativu", pokud ne, tak jsou to blázni :)

Odpovědět