Kombinace AV receiver a stereo zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Vohrada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kombinace AV receiver a stereo zesilovač

Příspěvek od Vohrada »

Ahoj, potřeboval bych poradit ohledně vylepšení stereo poslechu.
Mám AV receiver Onkyo TX-RZ720 a k němu připojený set 5.0 repro. Chtěl bych vylepšit poslech přes přední sloupové Dynavoice DF-6 a jediné, co mě napadá (kromě koupě lepšího receiveru) je poslouchat stereo přes intergrovaný stereo zesilovač (uvažuji o Onkyu A-9150). Je možné zapojit AVR a stereo zesilovač tak, abych nemusel pro každý druh poslechu fyzicky přendávat reprokabely z AVR do sterea a obráceně, ale aby to bylo zapojené jako jeden celek, kde by u filmů hrálo všech 5 reproduktorů a při stereu pouze přední sloupy přes výstup ze stereo zesilovače?
Díky za radu.
P.S. Pokud někomu připadají moje otázky neodborné, tak se neplete -jsem laik, tak mě tak, prosím, berte. :)

komar
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace AV receiver a stereo zesilovač

Příspěvek od komar »

Lze to vyřešit takto:https://www.hifionline.cz/hifi-prisluse ... ac-vstupu/

Nebo zakoupit k receiveru koncový zesilovač na posílení sterea.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

To co poslal komar, tak to je na něco jiného je to na rozšíření cinch vstupů. Ty potřebuješ toto: https://www.avcenter.cz/Dynavox-AMP-S-S ... gIs_PD_BwE . Samozřejmě se dá koupit i levnější, ale s horší kvalitou. A nebo si to vyrobit. Já si to budu vyrábět pro HIFI z 80 let. Mám jedny repra a potřebuji zapojit 3 zesilovače.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Přepojovat není nutné nic, integrovaný zesilovač také není nutný, stačí pouze samostatný externí koncový zesilovač (bez předzesilovače).
Hlavní přední sloupy (L + R) se připojí do repro výstupů koncového zesilovače, ostatní repro zůstanou zapojeny do příslušných repro výstupů AVR.
AVR se zesilovačem propojí pomocí výstupu Pre-Out L + R.
Při kalibraci se na koncovém externím zesilovači nastaví pomocí testovacího signálu základní hlasitost (ručně nebo pomocí softwaru) tak, aby odpovídala hlasitosti ostatních reproduktorů.
Dále již vše řídí předzesilovač v AVR, včetně přepínání multi-kanál / stereo, přepínání vstupů CD, BR, TV a samozřejmě včetně hlasitosti.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jenom upřesňuji, že v případě koncového zesilovače se žádná základní hlasitost nenastavuje (koncák žádnou regulaci hlasitosti nemá), to se týká případu, kdy by byl použitý integrovaný zesilovač, což ovšem není optimální.
V případě použití integrovaného zesilovače by bylo asi lepší integrovaný zesilovač používat samostatně na stereo a AVR na multikanál a použít ten přepínač reproduktorů zmiňovaný v příspěvku od daliborr. Ale to je takové polovičaté řešení.

zahradnick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zahradnick »

Onkyo A-9150 je sice integrovaný zesilovač, ale má Main In.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jasně, pokud má Main In vstup, který obchází předzesilovač a umožňuje propojení přímo na koncové stupně, pak bude spolupráce s AVR bez problému stejně jako s čistým koncovým zesilovačem.
Z hlediska cena/výkon to ale moc smyslu nedává, proč zbytečně platit za předzesilovač v integráči, když stejně nebude použitý. Navíc je zde otázka, jestli jakýkoliv integrovaný zesilovač v této cenové kategorii nějak významně pozvedne kvalitu reprodukce oproti tomu AVR.
Zatímco nějaký solidní koncák, klidně i z druhé ruky (poruchovost této kategorie výrobků je velmi nízká) by mohl.
Ale to už není předmětem této diskuze.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

Onkyo TX-RZ720 má pre-out pouze pro 2. zónu, soudím tak, že přídavný zesilovač (ať už koncový nebo integrovaný) nepůjde připojit namísto interních koncových stupňů AVR.
Pre-out pro main zónu má až Onkyo TX-RZ740.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

technicky možné to je, počítej však neproduktivní spotřebu energie druhé mašiny, to je (aspoň pro mě, samoplátce) podstatný kontraargument, postavil bych si bezeztrátový přepínač repráků nebo něco na ten způsob

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No a co na to všechno říká původní tazatel?
Nějaká reakce z jeho strany?
Takže až se příště bude zase na něco ptát ....

Vohrada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Vohrada »

Tazatel čte a zvažuje, která varianta je pro něho reálná.
Koncový zesilovač zní jako logická varianta, ale problém je právě ve zmiňovaném Pre-out pouze pro 2. zónu (navíc mám problém i v tom, že při některých zdrojích zvuku mi do cinchů pro 2. zónu nejde žádný signál - typicky při vstupu z televize, pokud je zdroj zvuku externí HDD, takže bych sice vyřešil stereo, ale přišel bych o multikanál u filmů).
Takže se přikláním (chtě-nechtě) k variantě, kterou zmiňuje daliborr - přepínač vstupů pro repro.
BTW - trochu mě vyděsilo, co psal DSOTM, že integrovaný stereo zesík v této cenové hladině (cca do 20 tis.) kvalitu stereo poslechu nijak zásadně nevylepší. Trochu jsem očekával, že při vyšším částce, která "připadá na kanál" by to mělo být znát... :(

Vohrada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Vohrada »

Dark side of the moon píše:
06 pro 2020 18:18
No a co na to všechno říká původní tazatel?
Nějaká reakce z jeho strany?
Takže až se příště bude zase na něco ptát ....
Tazatel má s reakcí zpoždění, protože od pátku řeší výrazně upravenou přední část auta po nečekaném rendez-vous se srnou... :x :(

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

OK, OK, tak to je smůla. Snad se nikomu nic nestalo, tedy kromě té srny?
Chybějící Pre-Out pro hlavní zóny je bohužel zásadní limitace.
Přepínaní repro fungovat bude, ale komfortní to moc nebude - který komponent bude zapojený do AVR, který do zesilovače, dvě dálková ovládání, ...
Ohledně toho integráče - on asi trochu lepší bude, ale vzhledem k tomu, že je u něho nutné zaplatit i předsezilovač, tak ten rozdíl nemusí být nijak zásadní. Tady bych rozhodně doporučil před koupí zapůjčení a poslech, aby očekávání nebyla moc vysoká a nevyústilo to ve zklamání.

Vohrada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Vohrada »

Zkusím něco zapůjčit a uvidíme, jestli to bude takový rozdíl, aby to dávalo smysl.
P.S. Újmu utrpěla pouze srna (ta menší, protože zvládla i zmizet zpátky v lese) a auto (to větší, ale už je u "doktora"). *2thumbsup*

Odpovědět