Koncový stereo zesilovač vs. monobloky

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
jkb4
Kontaktovat uživatele:

Re: Koncový stereo zesilovač vs. monobloky

Příspěvek od jkb4 »

Taky bych v případě druhého stejného stereo koncáku preferoval zapojení vertikálního biampu. Časem můžeš přejít z pasivních beden na aktivní řešeni s použitím DSP.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

to jkb4 & dynosaurjr
BiAmp vertical or horizontal ??
Znám rozdíly v zapojení, ale netuším, jaké jsou teoretické výhody/nevýhody jednotlivých řešení.
Horizontal asi u rozdílných zesilovačů, kdy jiný zesík na basy a jiný na výšky může mít přínos, to asi ano. Ale v mém případě u dvou stejných, navíc s dual mono konstrukcí, vnímám vertikal jako přirozené a automatické řešení. Nebo je to jinak?

Pro ty co neví, o čem je řeč, vkládám orientační obrázek.
Obrázek

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Co třeba ty délky kabelů, o kterých si klukům zakázal mluvit? 8-)

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

jkb4 píše:Co třeba ty délky kabelů, o kterých si klukům zakázal mluvit? 8-)
Tak to jsi mne špatně pochopil. Já nechci řešit, jestli kabel "zatřikila" hraje stejně, jako "zatřicetlitů". V tom mám sám jasno a o tom nechci diskutovat. A jestli poznám rozdíl mezi stejným reprokabelem o délce 1,5m a 2,5m? Myslím že ne, ale nechám se překvapit. Každopádně myslím, že toto není důvod k přechodu na monobloky, možná jen dílčí plus.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Tak já samo nevim, jak to chceš mít umístěné, ale při umístění koncáků u beden se bavíme o změně délky signálových i repro kabelů, řekněme 0,5 vs 2,5 m a to už bývá jedním z důvodů přechodu na monoblok nebo vertikální biamp. A jak jsem psal, vnímám to spíše jako mezikrok před aktivním řešením.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

jkb4 píše:Tak já samo nevim, jak to chceš mít umístěné, ale při umístění koncáků u beden se bavíme o změně délky signálových i repro kabelů, řekněme 0,5 vs 2,5 m a to už bývá jedním z důvodů přechodu na monoblok nebo vertikální biamp. A jak jsem psal, vnímám to spíše jako mezikrok před aktivním řešením.
Mé bedny mají připojení docela vysoko nad zemí, takže se opravdu bavíme o délce cca 1,2 až 1,5 vs 2,5... Ale i tak to vnímám jako malé plus.

Orientační foto (verze bedny s páskovým výškáčem, já mám kopulový)
Obrázek

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Kratší délka reprokabelů je přece vykoupena délkou signálových, zase kabel... ;)

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Raději bych si dal krátké reprokabely, kterými už jde zesílený signál a dlouhé signálové PRE-POWER

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Děkuji všem za rady a postřehy, jak veřejné, tak v SZ. Rozhodl jsem se, že to zkusím a už mám i jeden kousek v jednání. Teď mi ale hlavou bleskla související otázka a to jak zapojit SW. Mám REL S3, který je připojen pomocí original kabelu z výstupu na repro (SW umožňuje i jiné způsoby zapojení, ale tento se mi zdá nejlepší, protože zvukově krásně splyne s hlavními repro). Jak jej ale zapojit, když budou monobloky? Selský rozum mi říká, že na ty výstupy, které půjdou do beden na basy. Je tento úsudek správný? Nebude problém u černého kabelu, když bude jen z jednoho monobloku?

Obrázek

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud nemáš elektronickou výhybku na vstupu zesilovače a pokud je to sub aktivní, tak je to fuk. Problém s kabelem nebude. Akorát asi nedáš "monobloky" až k bednám.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Jeden výstup z předzesilovače bych rozdělil do zesilovačů, druhý bych zapojil do SW. Takže bych se vyhnul tomu silovému připojení.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

zabiny007 píše:Aktuálně používám koncový stereo zesilovač PRIMARE A30.2 a již od začátku jeho pořízení zvažuji, zda nedokoupit další ks a použít je jako monobloky.
( Bedny mám ProAc D30, předzesilovač Jadis DLP2 - viz podpis)

Není mi však úplně jasné, jaké změny mohu od toho očekávat. Má vůbec taková investice význam? Budu schopen rozdíl poznat v podmínkách "obývákové" poslechovky? Vím, že ve finále to stejně musím vyzkoušet u sebe a zhodnotit přínos sám, ale zajímám mne, jaká je teorie, jaké jsou vaše zkušenosti /doporučení a jaká mám mít očekávání.

A pak další dotaz – když pořídím další identický A30.2, tak zesilovač umožňuje buď zapojení na biamping, popř. lze zesilovač zapojit do můstku a využít jako silnější konec na biwiring. Jaké jsou výhody/nevýhody těchto dvou řešení?
Tak dva koncáky PRIMARE A30.2 jsou již doma, v mezičase jsem jim dopřál upgrade v CASEA a musím říct, že zvukový rozdíl je oproti jednomu původnímu stereo zesilovači obrovský. Jako bych vyměnil bedny. Aktuálně si hraji s reprokabeláží a se zapojením monobloky vs. biamp. Zvláště ve variantě monoblok je cítit z hudby obrovská energie a nadhled. Variantu "biamp" zatím zkouším jen v provizorním zapojení (nemám identické kabely repro a ani propojovací mezi koncáky a preamp), přesto je i tak ve zvuku posun oproti jednomu stereo zesilovači - více basů, větší rozlišení... Sám jsem zvědav, která z variant zapojení nakonec vyhraje... :-). Dám pak vědět do svého vlákna. Zatím moc díky všem, kteří do tohoto vlákna psali svůj názor a pomohli mi se rozhoupat. Stojí to za to! *2thumbsup*

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Potvrzuji ten "obrovský rozdíl" tebou uváděný. Taky jsem doma čučel na drát... ;)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zabiny
tez to dobre znam! a gratuluji k poradnemu skoku vpred.
ted se to posloucha jinak, ze ?? ten klidek a ten prehled nad hudbou... jak si ty bedny "vydechly a jen si tak pluji..."
kdyz jsme naposledy u fotolaika zapojili 3 x koncak MF08 na L+C+R, to byl masakr!!
nikdy nezapomenu jak moc se zmenil zvuk toho obrovskeho centru paradigm.
bo v DK neni vykonu nikdy dost. tak 3 x 400W/8 je TA hranice ?
(ac je to opet tema na ohnovou diskuzi)
:-)

Odpovědět