Konverze z APE do FLAC (foobar2000)

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Konverze z APE do FLAC (foobar2000)

Příspěvek od bh69 »

Převáděl jsem teď pár nahrávek ve formátu APE do FLAC - nic objevného, ale třeba se někomu bude hodit malý návod jak to udělat jednoduše ve foobaru

1. je potřeba
- foobar2000
- Monkey's Audio Decoder
- FLAC encoder

2. ve foobaru otevřte soubor/album ve formátu APE a vyberte všechny stopy (ctrl-a)

3. pravým tlačítkem myši otevřete kontextové menu - příkaz Convert

4. volba Quick convert - nastavit požadovaný formát a parametry -> Convert
nebo volba ... - zde se dá vytvořit vlastní přednastavení
a uložit ho pod zadané jméno (např. FLAC),
jméno se pak objeví v nabídce kontextového menu a stačí jenom vybrat
požadovanou konverzi (Convert->FLAC)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Konverze z APE do FLAC (foobar2000)

Příspěvek od bh69 »

A ještě jedna zkušenost - zase nic objevnýho, ale o to víc je to podceňovaná a mnoha jedinci ignorovaná věc.

Převedl jsem včera večer nějakou středověkou polyfonii z APE do FLAC a pak jsem si kontrolně pustil výsledek. V složitějších pasážích, kde se na vyšší hlasitosti proplétají vysoký hlasy se mi to nějak nezdálo. Jakoby tam bylo nějaký zkreslení. Otevřu teda původní APE, najdu stejné místo a fakt, tady je ten zvuk příjemnější, "kulatější", všechno to nějak líp plyne. Říkám si to přece není možný, k tomu není teoreticky žádný důvod, jedině, že bych něco blbě nastavil. Kontroluju nastavení, jestli jsem nepřehlídnul nějakou úpravu zvuku. Všechno je v pořádku. Zkouším jinou stopu - ale ono to fakt vypadá, že v těch výškách to občas jakoby lehce rezonuje a zkresluj. Originál asi je maličko čistější, příjemnější. Zkouším otevřít vedle sebe několik stop a pouštět je na střídačku. Rozdíl je jenom na některých místech, nepatrný, ale v těch výškách to občas fakt vypadá jakoby ten originál byl příjemnější !

Pak jsem prostě vzal soubory v obou formátech, zkonvertoval oba do WAV a samozřejmě zjistil, že jsou naprosto shodný (logicky). Podvědomí je prostě potvora a hraje si s námi.

Závěr ať si z toho udělá každý sám, nebudu zakládat flame nějakým dalším komentováním :)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Jinak stejná konverze se dá samozřejmě použít i pro rozdělení jednoho souboru s cue sheetem na jednotlivé stopy. Jednoduše se dá nastavit, jak budou vypadat jména výsledných souborů (číslo, jméno alba, jméno tracku atd).

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Pokud neděláš replaygain, resampling nebo další ztrátové operace, výsledek musí být stejný, do DAC nakonec sypeš stejná data.

Na tohle když mám várku nové muziky s obrazy celých alb a cue sheety, mám vytvořenou Convert předvolbu s názvem "FLAC OrigFldr", do nového playlistu přidám celou várku, dám Ctrl+F a vyhledám ".cue", označené soubory zkopíruju Ctrl+C, zbytek vymažu a Ctrl+V tam přihodím jen ty s cue sheetem a projedu tou předvolbou. Originál soubory pak musím ručně smazat, foobar umí mazat jen cue sheety, originálního obrazu se nedotkne ani při zaškrtnutí výmazu originálních souborů po konverzi.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Já přece vím, ze ta konverze je v pořádku - psal jsem to pro pobavení a hlavně pro zamyšlení nad tim, co všechno "slysime" - viz napájecí kabely, pojistky, podložky, prkýnka wenge a jina woodoo ..

Odpovědět