Koupe nove sestavy

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Koupe nove sestavy

Příspěvek od Prospero »

Vypocet rozlozeni vydaju na jednotlive komponenty.

Vcera mne navstivil jeden kamarad s prosbou o pomoc pri koupi nove stereo-sestavy. Slo mu predevsim o to, penize stojici k dispozici rozume rozlozit na jednotlive pristroje. (Nemusim zde snad vysvetlovat, ze zvuk zesilovace “za par stovek” zadny, byt i sebedrazssi reproduktor nevylepsi.) Probrali jsme tedy jeho predstavy a pozadavky a udelali priblizny rozpocet.

A protoze je mozna i tady par lidi, kteri o nove sestave uvazuji a nemaji jasno, kde vlastne vubec zacit, jak postupovat a kolik do ceho investovat, dovolim si zde zverejnit jakysi “klic”, podle ktereho se da vyber komponentu, alespon cenove, ponekud zuzit a tim usnadnit.
Jak rikam, jde hlavne o to, “nevyhazovat” penize zbytecne. Pro konecne rozhodnuti potom samozrejme vzdy doporucuji “akusticke” porovnani nekolika, podle nej vybranych vyrobku z kazde skupiny (Ampy, Repro, CD atd.) v ruznych kombinacich.
Da se, pomerne spolehlive, pouzit pro sestaveni “HiFi pro zacatecniky” az po “High End”.

Srdcem kazde sestavy je zesilovac, jehoz cena by mela tvorit priblizne ¼ celkoveho rozpoctu a slouzi jako voditko pro vypocet dalsich vydaju.
Ostatni komponenty by potom mely “obdrzet” priblizne tyto castky:
1. Par “podlahovych” reproduktoru = cena zesilovace x 2
(U “regalovych” reproduktoru = cena zesilovace + cca.25%)
2. CD Player = 50% az 75% ceny zesilovace
3. Gramofon = 50% az 100% ceny zesilovace
4. Reproduktorove kabely = (+/-) 10% ze souctu cen zesilovac + repro
5. Kabely jednotlivych komponentu = od 10-ti% ceny pripojeneho pristroje
6. Externi phono pre (pokud pozadovan) = mezi 20% az 50% ceny zesilovace

Mezi CD playerem a gramofonem lze cast jejich ceny vzajemne presunout jednim nebo druhym smerem, v zavislosti na preferenci toho ktereho zvukoveho nosice, popripade jeden z nich uplne vynechat. Dalsi +/- odchylky, jako napriklad lepsi prenosku, lze zase kompenzovat zakoupenim nektereho z komponentu ze slev prodejcu, popripade “z druhe ruky”.

Jako priklad zde uvadim pomer vydaju u sestavy pro kamarada:
Zesilovac 25.000Kc + Repro 50.000Kc + CD Player 12.500Kc + Gramofon 12.500Kc. Kabely pro repro kolem 7.500Kc, Kabely pro CD od 1.250Kc a pro gramo take od 1.250Kc.
Celkova cena sestavy tedy dela 110.000Kc.
Jeho puvodni limit jsme (na papiru) prekrocili o 10%, za coz mohou kabely, na ktere on nepomyslel, ale vzhledem k vsemoznym nabidkam obchodniku se do sve puvodni kalkulace nakonec stejne vejde!

P.S.: Pro jistotu znovu opakuji, ze tento “klic” je zalozen jen na me osobni zkusenosti, je tedy bez naroku na absolutni pravdu.
(Podle nej porizene sestavy ale zatim vzdycky sve majitele uspokojily. ;) )

Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Koupe nove sestavy

Příspěvek od Miero »

Pri takomto rozpočte a nákupe celej zostavy by stálo pouvažovať u kúpe celej predvádzacej zostavy v nejakom hifištúdiu. Výhoda by bola, že zostava bude zladená a mohla by sa dať dohodnúť i dobrá zľava.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Miero píše:.... že zostava bude zladená a mohla by sa dať dohodnúť i dobrá zľava.
Nechci slevu zadarmo !
Nikdy nemáš záruku že bude sladěná a každá sleva zadarmo (jinými slovy výhodná koupě) je většinou prodělkem... *fnuk*

Takže musím souhlasit s názorem Prospera, s jednou vyjímkou: Nikdy bych na cenovou úroveň CD přehrávače nedával gramofon. To je zcela něco jiného - u gramofonu je rozhodující kvalita přenosky + předzesilovače, teprve poté následuje mechanika grama. Takže gramo je nutno dát na cenovou úroveň zesilovače a poté nešetřit na přenosce, ta dělá ten "ANALOGOVÝ ZVUK".

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Česko je snad jediná země na světě, kde smlouvání o ceně se považuje za něco neslušného.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Já nevím. Můj názor je takový, že procenta zrovna nejsou vodítkem.

Šel bych na to trochu jinak. Zvážím částku kterou chci investovat. Poslechnu různé sestavy/komponenty které jsou mi +- cenově dostupné v mém rozpočtu.
Po poslechu začnu přemýšlet co se mi líbilo zvukově a jakým směrem se chci ubrat. Např.

Budu se rozhodovat zda půjdu cestou lampy a k nim vhodné reprosoustavy a dále třeba gramofon. Takže teda takový analogový koutek.
Nebo tranzistor případně hybrid a k němu opět příslušné komponenty.

Každá cesta má svoje řešení. Po technické stránce výkony, impedance atd. Ve výsledku tedy jeden komponent nebude vhodný s jiným komponentem a je jedno zda jsem dal 25% nebo 50% z mého rozpočtu. Chci říci, že jsou nějaká pravidla technická dle kterých se mohu orientovat a vybírat a ve výsledku pak z mého výběru poslouchám a vybírám dle uší...

Gramofon je vůbec kapitola sama pro sebe. Zvuk jak řekl Aleska dělá přenoska a předzesilovač. Obě tyto periferie stojí nemalé peníze a hlavně najít tu správnou kombinaci. Mechanika dnes u gramofonu není nic těžkého vyrobit a na trhu jsou slušné konstrukce takže pak už jen vybrat slušné raménko a hlavně to celé dobře nastavit. Nejdříve bych tedy vyladil digitální cestu a pak bych se pouštěl do analogu kde je to mnohem těžší.

Pokud by měl prodejce celou sestavu, která by hrála opravdu tak jak by se mi líbilo ušetřil bych asi dost času a peněz. Pokud by tato sestava u mě doma nehrála tak pěkně kvůli akustice tak to je faktor, který tak jako tak neovlivníme pouze dodatečně můžeme místnost upravit...

boxer

Příspěvek od boxer »

Jak píše TAB, vodítko nějakých procent se sice dá odvodit,ale dle mého až u opravdu "drahého" hifi.

100 K na kompletní sestavu i s gramem plus příslušné nádobí k němu je tak málo, že z toho nebude nic jiného než sestava, co bude nějak hrát.

Pokud chce investovat 100 K, tak ať v této době na gramo zapomene a jak správně TAB píše, dá dohromady jakž takž slušnou digi cestu a pak se časem uvidí. protože toto je přesně případ člověka, který chce za relativně malý peníz vše najednou. Pokud ho to chytne, tak kolotoč výměn bude brzy následovat.

Začal bych pečlivým výběrem repro (dle mého regálovek). Doma mu poskytnou jednoznačně obraz toho, jakým směrem se bude u něj ubírat hudební produkce.
K nim napasovat zesilovač a naposled něco na hraní. Já nerad píšu hrát si s kabelama, ale co už. Vy to tak většina máte, tak nějaký kabely v ceně cca 10% ceny železa. Ty jediný se dají bez problémů půjčovat a zkoušet.

No a pak, až budeou další chcechtáky a bude vše optimalizovaný včetně akustiky si začít myslet na gramec.

Pokud by šel cestou 2handu, byl by průběh stejný,jen by si došáhl hned na vyšší level.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Kombinace komponent mi prijde jako nejvetsi problem pri vyberu - variant je obrovske mnozstvi, pritom prakticka moznost primeho porovnani ve stejnych podminkach je v praxi problematicka, vetsinou nemozna, protoze u nas neni velky prodejce kdy by bylo vsechno "na jedne hromade". Kdyz se k tomu prictou uplne jine podminky ve studiich nez pak doma a potreba zvuk dlouhodobe zazit (podle mne velmi dulezita vec, bez toho clovek hodnoti prvni dojem a to je casto velka chyba), problem skoro nema reseni ...

Recenze/testy taky vetsinou moc nepomuzou, komponenty se hodnoti vetsinou dost izolovane a absolutne. Nejenom, ze se malokdy hodnoti v ruznych sestavach, ale nedostatecne se hodnoti i v porovnani s "konkurenci". O "diplomaticke" reci recenzentu ani nemluve ...

Spíš bych cekal, ze se mnozstvi osvedcenych kombinaci a sladenych sestav dozvim spis ze zkusenosti lidi, na nasich nebo zahranicnich forech. Ale hodnovernych informaci se taky moc nenajde. Asi proto, ze kazdy si da neco do kupy a pak uz to nikde neprezentuje, a nebo se asi malo sestav opakuje u vice lidi, aby se zacaly povazovat za urcite optimalni reseni. Informace ze zahranicnich diskuzi maji navic casto problem, ze tam preferovane znacky nejsou u nas bezne dostupne, nebo jsou financne pro bezneho nasince mimo dosah.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Boxerovo příspěvek plně zapadá do mého pohledu na věc.
Noble Audio - výroba a prodej

anawak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anawak »

Taktiez sa pripajam k Boxerovmu nazoru.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

No v naší malé zemi je to smutné s recenzema. Jednak chybí objektivní metoda/pravidla testování komponentů a taky i měření. A odbornost lidí co píšou články a jejich nestranost/neúplatnost je taky na zvážení.

Takže časopis si jednou za čas koupím ale řídit se podle toho určitě nedá. Já než si vybral přenosku do gramofonu a předzesilovač tak jsem vybíral skoro pět let a hrál provizorně s přenoskou kterou jsem dostal ke gramofonu.

Takže se stotožnuji s boxerem. Jen zda regálovky nebo sloupovky bych vybíral podle místnosti.

boxer

Příspěvek od boxer »

Pokud by chtěl sloupovky a cena za komplet je stejná, tak bude muset jít do dost velkýho kompromisního řešení. Což už pro začátek je špatně.

Pokud by nekoupil něco sloupovýho z druhý ruky za super peníz, tak regálovky z druhé ruky za dobrou cenu udělají hodně muziky. Nedávno jsem slyšel Focusy 160 regálovky, (faktem na 2x dražším zesíku), a myslím , že neurazí nikoho.

Ale jak píši výše. 100k na dobrej poslech je ukrutně sešněrováno. A to i bez gramce. Ale beru to z pohledu svýho a nevím , jak moc dobře slyší a ví co chce potencionální kupec.

270 Xaviany ( jedny z mála Xavů, co můžu) i se stojany stojí cca 80 K. A to je podle mého tak ten slušnej základ. Focusy 160 se stojany cca 65 K.

Když mu budou stačit Aurumky CANTUS Leisure 3 SE MkII tak 45 K, USHER BE-718 se stojany cca 60 K. A to bych už moc níž nešel. Kde máš na zesík, plejer a kabeláž.

Takže páníček si musí rozhodnou, do jakýho levelu chce šáhnout a k tomu přispůsobit vše ostatní.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

TAB píše:No v naší malé zemi je to smutné s recenzema.
Jojo, odstrasujici priklad jsou "testy" nejmenovaneho casopisu, kde se 95% clanku venuje popisu pristroje a dve vety pak tomu jak hraje ...

Ale problem s "obchodnimi zajmy" ale i proste s problemem jak vlastne veci objektivne hodnotit je asi vsude stejny ... A kdyz ctu na jake hudbe jsou testy delane, tak casto uz apriori ztratim duveru v testera. Na druhou stranu to jake nahravky pouzili a jak velky prostor v recenzi se venuji prave konkretnim, detailnim poslechovym zkusenostem (nejlip v porovnani s referencni sestavou a s konkurenci v podobne cene), muze byt docela dobry voditko.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

A který styl muziky se bude poslouchat? Protože pak to začne ,tyhle bedny na Evu a Vaška a ty druhý na ... :shock: Je holt okurková sezona a tak vznikají vlákna o ...Bude kupovat origo nebo bude pálit? A tak to bude do nekonečna.Jak už bylo řečeno, navštěvovat,poslouchat a vždy mít čistý uši (mysl) a poslouchat rady zkušených.

Pamela
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pamela »

Už ted mě sere že se k tomu vyjadřuji.
Hošík píše že má 100 litrů (jistě těžce našetřených) a chtěl by za ty love nějakou sestavu.Rady typu to je tak akorát na regálové bedny,nebo kup si 20 let staré krámy jsou asi pro něho fakt dobré.Berte situaci že 100k dal dohromady s vypětím všech sil a nechce staré krámy.Nechápu moc dobře proč by třeba s Acoustic Energy Radiance 3 + Cambridge Audio řady 740 (Amp+CD) které se + - do 100k vejde nemohl být dlouhou dobu spokojený???(Nelobuju za tyto značky,jen mě to tak napadlo,jsou určitě lepší kombinace) Každý si nemůže dovolit sestavu za statisíce/miliony.Asi by se taky nesetkal s pochopením človík se sestavou za cca 15 mega(Koupenou novou,ne 25 let starou) co by vám všem řekl že ty vaše aparáty máte vyhodit,neb vám to nemůže za ty love kloudně hrát.
Chtěl radu jak to co nejlépe pořešit za cca 100k,tak mu zkuste poradit.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Pamela *thumbs up* .
Pre niekoho je "100 litrů" nepredstavitelný peniaz, niekto to dá iba za prenosku.

Odpovědět