Ahoj,
může mi někdo objasnit, jak funguje přenos kvadrofonního zvuku z jehly?
Díky.
Kvadrofonní LP - zvuk
Re: Kvadrofonní LP - zvuk
Četl jsem, že pro kvadrofonní zvuk byl vymyšlen hrot Shibata, který umí sejmout vysoké frekvence nad 30 KHz. Ty jsou nahrány na desce pro zbývající dva kanály. Ke kvadrofonnímu zvuku potřebuješ speciální nahrávku a zesilovač s dekodérem.
kvadrofonní desky (LP) existovaly i u nás - nesly označení SQ a vyžadovaly ten dekoder
(jako byl například Sony SQD1000) Tesla vyvinula zesilovač AZQ100 již tímto doplňkem dovybavený,
mírná modifikace rozšířeního typu AZS100 L
desky byly čitelné a plně kompatibilní na běžném gramofonu stereo s magnetodynamickou přenoskou
systém SQ se ukázal komerčně neúspěšný a brzo zanikl - beze stopy
(jako byl například Sony SQD1000) Tesla vyvinula zesilovač AZQ100 již tímto doplňkem dovybavený,
mírná modifikace rozšířeního typu AZS100 L
desky byly čitelné a plně kompatibilní na běžném gramofonu stereo s magnetodynamickou přenoskou
systém SQ se ukázal komerčně neúspěšný a brzo zanikl - beze stopy
Mám doma dvě desky využívající SQ kódování, Má vlast od Supraphonu a Oldfieldovo 4LP Boxed, které právě hrajou na normálním gramci. Jen mě zajímalo, jak to funguje.
Díky všem za vysvětlení.
Díky všem za vysvětlení.
SQ desku mám jedinou - Frumpy: By The Way (1972) u nás málo známá kapela, německá tuším, progresívní rock tomu říkali. SQ recording compatible in quad or stereo.
Pro přenos čtyř kanálového zvuku z přenosky gramofonu se používaly dvě metody (a pak několik jejich odvozenin) a to diskrétní (CD-4) a kódovaný (SQ, QS, MX...). Kódovaný je metodou matrice, kdy se fázovým posunem a hlasitostí zakódují čtyři kanály do dvou a tudíž jsou přehratelné obyčejnou stereofonní přenoskou. V případě diskrétního přenosu zvolili páni inženýři frekvenční posun zadních kanálů nad 20kHz a proto bylo potřeba mít speciální přenosku, která zvládala frekvenční rozsah do 40kHz, neboť zadní kanály byly nahrány nad 20kHz. Mělo to ovšem nevýhodu v tom, že takto vysoké frekvence se brzo ohrají a zadní kanály jaksi vyšumí. Proto se komerčně více prosadily matricí zakódované LP. Myslím, že z pohledu dnešní doby je 30 let na trhu poměrně úspěch. Poslední deska kódovaná metodou SQ byla v Československu vylisována v roce 1990 a ve světě ještě daleko poté.
Jenom na okraj k těm (lechosovým) stopám... Maticové kódovaní si vypůjčil i pan Dolby a myslím, že Dolby Surround byl již poměrně rozšířený systém pro kódování více kanálu prostřednictvím stereofonního signálu.
Jenom na okraj k těm (lechosovým) stopám... Maticové kódovaní si vypůjčil i pan Dolby a myslím, že Dolby Surround byl již poměrně rozšířený systém pro kódování více kanálu prostřednictvím stereofonního signálu.
Nůže opět přispěji: v oněch pehistoriských dobách existovala kvadrofonní sluchátka (zn.AKG apod.) jak to bylo zbastleno fakt nevím, nějakou dělící přepážkou na každé hemisféře či co ?