Má smysl bi-amping z jednoho zesilovače?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Má smysl bi-amping z jednoho zesilovače?

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj,

mám integrovaný zesilovač se dvěma páry reprosvorek (A+B). Moje repro mají oddělené vstupy pro výškovou a středobasovou sekci, tzn. umožňují bi-wiring / bi-amping. V současné době mám zapojeno bi-wiringově z reprosvorek A.

A moje otázka pro ty, kdo mají praktické zkušenosti: má smysl zapojit repro bi-ampingově? Má to smysl pro zlepšení zvuku, když budou obě reprosoustavy zapojeny do jediného zesilovače (NAD C375BEE)?

Než se pustím do vlastních poslechových pokusů a rozkuchám reprokabely :-), chci požádat o konzultaci. Předem děkuji za případné odpovědi.

Oggy
Kontaktovat uživatele:

Re: Má smysl bi-amping z jednoho zesilovače?

Příspěvek od Oggy »

Z jednoho zesilovače to bude pořád bi-wire. Že máš vzadu výstup A a B nehraje roli.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Napadlo mě, že to bude takhle.
Tzn. reprosvorky jsou při provozu A+B patrně propojeny.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jo, jsou propojeny. Přepínač a svorky A/B nebo A+B umožňuje leda připojení dvou párů repro boxů, při dodržení min.impedance, jeden pár může být příkladem v jiné místnosti nebo střídavým přepínáním A/B můžeš porovnat 2 páry boxů jak který hraje.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Toto připojení lze u některých AVR-ek nebo starších receiverů, pozná se to jednoduše podle toho, že na jedny bedny můžeš hrát CD a současně na druhý pár v jiné místnosti třeba Tuner, ale takových a ještě by hrály výborně - příliš není. NAD 375 je nejsilnější z NADů a se SHANíma budkama by měl mít pod kontrolou úplně v pohodě (nebo prblm ?). Raději bych věnoval úsilí úpravě místnosti, tam je vždy co zlepšovat. Klasický Bi-Amp tj. dva ZESILOVAČE ! si užívám teprve od vánoc, ale mám hladovější tří pásmo. Jen trochu lituju, že jsem to neudělal dříve.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nene, problém s nima samozřejmě nemá. Shany sice nejsou nijak citlivé (86 dB/W/m), ale C375 má dostatek výkonu a kontroly, aby je bezproblémově utáhl. Nicméně předpokládám, že bi-amp by prostě měl přinést zlepšení, proto mě to zajímalo. Zvukoě mě ale teď nic nepálí, naopak si novou C375ku užívám pořád a pořád :-).

A ano, akustika je největším nedostatkem mojí sestavy. Umístění repro a poslechového místa je v sice pořádku, navrhoval jsem si rozložení obýváku s ohledem na poslech hudby, ale ty odrazy a dozvuky jsou daleko od ideálu.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Pítrsi, na biamp potřebuješ opravdu dva stereo zesilovače.Proto je v tom slově to "bi"
Zlepšení to přinese, to je vyzkoušený, ale ty zesilovače musej bejt naprosto shodný a taky nejde k tomuhle propojení použít levnej AVreceiver (jak se to běžně dělá).On je svojí zvukovou kvalitou za běžnym stereo zesilovačem o dost pozadu.
kabelguru.cz

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Vznikají nějaká úskalí z toho, když preamp nemá dvojitý PRE-OUT a sestava by se zapojila Y-signálovým kabelem (tedy pre-out L do L,R amp1 / pre-out R do L,R amp2)??

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Rozdvojení signálu kabelem (nebo pevnou rozdvojkou) typu "Y" je naprosto běžnej způsob.Pokud jsou oba zesilovače shodný, signál to nijak nezeslabí, ani neovlivní.
kabelguru.cz

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to šeďour :
Zlepšení to přinese, to je vyzkoušený, ale ty zesilovače musej bejt naprosto shodný
To není tak úplně pravda.
U horizontálního biampingu nemusí být shodné, ba naopak

Pro úplnost ještě co se tím myslí :
Horizontální je to tehdy, když jeden stereofonní zesilovač napájí třeba basové sekce obou beden a druhý stereofonní zesilovač napájí středy a výšky. Zde není nutné aby byly shodné. A většinou tomu ani tak není.
Vertikální je to tehdy, pokud jeden stereo zesilovač napájí svým jedním kanálem basy jedné bedny a druhým kanálem středy a výšky shodné bedny. A druhý stereofoníní (i když lépe by asi bylo říci dvoukanálový) dělá totéž u druhé bedny. V tomto případě samozřejmě musí být shodné.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Tak, tak...nahoru lampy a dole tranzistory *2thumbsup*

Odar

Příspěvek od Odar »

hore lampy, na stred trandaky a na spodok Dcko :lol:

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Renown -> děkuju, způsoby zapojení zesilovačů znám.Ale to tzv. horizontální zapojení popírá smysl zapojování biamping.
Proč ?
Jedna z věcí je přece striktní oddělení kanálů dvěma samostatnejma zesilovačema.Což použití stereofonního zesilovače neumožňuje (hodnota přeslechů).
Další věc je v amatérskejch podmínkách nastavení stejný úrovně signálu u dvou přístrojů rozdílný konstrukce, nebo rozdílnýho výkonu.

Použít dva rozdílný stereofonní zesilovače na tzv. horizontální biamping je sice zajímavej experiment, kterej, ale může přinýst spoustu problémů při nastavování a následný reprodukci.
Podle mne je tohle řešení omluvitelný jen nižšíma ekonomickejma možnostma posluchače, nebo prostě neskonalou touhou experimentovat.
kabelguru.cz

Odpovědět