mene citlive bedny a zesilovac ve tride A

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: mene citlive bedny a zesilovac ve tride A

Příspěvek od petrL »

Taky mi 10W na vecerni poslech pripada moc. Mozna je hlasitost naplno, ale zdroj signalu nestaci k uplnemu vybuzeni? Mne se tohle nekdy stane s DACem, ktery ma slabsi vystup, u starsich, tiseji nahranych CD. A to uz je hodne nahlas. Pri vstupu z MM phono zesilovace je pro priblizne stejnou hlasitost regulator asi o 5-6 stupnu niz. 1 stupen jsou podle vyrobce 2dB. Tak si to preberte. :kourici hlava:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

u me vecerní poslech sem tam přes 1W. jde spíš o to, že bedny s nízkou citlivostí se pro tichý poslech moc nehodí. čím míň citlivé bedny, tím musíš mít výkonnější zesák, abys je vybudil, a tím větší musíš mít výkonovou rezervu, aby nezkresloval ani při vyšších hlasitostech.
třeba: bedny 86dB a zesák 2x110W - potichu to nehrálo, od střední hlasitosti dobrý, kdy začal slyšitelně zkreslovat nevím - tak nahlas neposlouchám.
bedny 88 - 89dB a zesák 2x30W - tohle už hraje i poměrně potichu, ale střední hlasitost je maximum.
myslím si, že ta kombinace celkově nebude uspokojivá.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Obecně se uvádí potřeba 80ti násobné výkonové rezervy pro kvalitní poslech. Poslouchám-li trvalým výkonem ccca 1W, měl bych mít rezervu pro dynamické špičky 80W !!! Pokud posloucháte trvale 15W, měl by mít zesilovač výkonovou rezervu 1200W. Napadá mne pouze můj oblíbený Musical Fidelity 750K, nebo KW750 *2thumbsup* nevím jestli to jiný zesilovač je schopen dát.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ach jo. co budeme dělat?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Kupovat Musical Fidelity?

Myslim, ze se daji najit jeste radove pesimistictejsi odhady, jaky vykon je potreba... No, seda je teorie a nastesti zeleny strom zivota. *jupi*

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Bryston 28B-SST>2,8kW:-)
Ale poněkud jiná finanční liga.
Já mohu napsat ze své zkušenosti, měl jse bedny DA Contour 1,3mkII, které patří mezi ty méně citlivé, i když se u nich píše 86dB(2,83V/1m).Ví se také, že s ohledem na komplikovanou výhybku (různé kompenzace) sežerou nějaký ten a watt a vůbec se nezačervenají.
A tyhle bedny jsem nějaký čas provozoval se zesilovačem Naim Nait 5i s nom. výkonem 50W/8ohm. Nikdy jsem neměl pocit, že bych výkonově strádal a že by ten výkon byl malý. Také jsem pro hodně hlasitý poslech (myslím tím opravdu veeelmi hlasitý) nikdy nemusel jít na víc než polovinu rozsahu regulátoru, ale je to údaj nic neříkající, protože vybuzení zesilovače je různé dle vstupního napětí. Takže tím jsem chtěl říct, 20W na 86dB by mohlo stačit, je jedno zdali 20W produkuje zesilovač v A třídě, nebo AB třídě, spíše jde o to, jak bude zesilovač reagovat až se dostane těsně pod a nebo do limitace.
Je taky rozdíl, zdali 86dB má bedna s 10cm středobasem a nebo s 12´´ basem a 6´´ středem. je to o fyzice.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Je taky rozdíl, zdali 86dB má bedna s 10cm středobasem a nebo s 12´´ basem a 6´´ středem. je to o fyzice.
Tady lze nesouhlasit protože :

Charakteristická citlivost v udaném kmitočtovém pásmu představuje akustický tlak v udaném pásmu kmitočtů vztažený ke vstupnímu výkonu 1W. Up se číselně rovná odmocnině R, kde R je jmenovitá impedance.

Takže česky řečeno, čím citlivější reproduktor, tím větší akustický tlak (kravál) získaný z 1W výkonu zesilovače. Protože akustický tlak je veličina logaritmická, znamená zvýšení citlivosti o 3dB DVOJNÁSOBNÝ kravál. Z toho plyne, že citlivost je vlastnost velice důležitá, protože při stejném akustickém tlaku potřebujeme u citlivějšího reproduktoru menší výkon zesilovače = menší nároky na napájení akce, méně věcí na nošení, nosí se lehčí věci, menší výkony se lépe chladí, slabší zesilovače jsou levnější a pod. Na tuto vlastnost (citlivost) zapomíná spousta lidí, kteří jdou hlavně po výkonu, ale je třeba opravdu vzít v úvahu, že mezi zesilovačem 500W s reproduktorem s citlivostí 93 db a zesilovačem 1000W s reproduktorem 90dB není ŽÁDNÝ rozdíl (pokud se výsledného akustického tlaku týká, nebere se ohled na to že se můžu chlubit známým 1kW koncem)

článek = oprásknuto z Internetu

Odpovědět