možný problém s impedancí?
možný problém s impedancí?
Omlouvám se všem, kterým bude má otázka moc primitivní, jde o elektroniku a ne o vyslovené hi-fi téma: po zapojení receiveru Denon DRA-435R, který ohlašuje na štítku impedanci 8-16 Ohm, na boxy AS-50, které jsou 4-ohmové, přestane soustava pokaždé po několika vteřinách či snad max. dvou minutách hrát, receiver vypne signál. Receiver by měl mít na kanál 44 Watt výstup, boxy inzerují na štítku výkon 120 Watt, a vhodnost pro 4-8 Ohmové zesilovače. Vstupy pro bi-wiring/bi-amping jsou propojené.
Kterým směrem hledat problém?
Kterým směrem hledat problém?
Re: možný problém s impedancí?
IMHO není schopen zesilovač hrát do tak nízké impedance a ochrana zareaguje a vypne ho dřív, než dojde k poškození. Pokud doba hraní závisí na hlasitosti (meší hlasitost=delší doba do vypnutí), tak to jenom moji teorii podporuje. A pokud mám pravdu, jediná možnost bude použít repro o správné impedanci. Faktem ale je, že jsem se ještě s tímto nesetkal, doposud všechny zesáky, se kterými jsem přišel do styku, byly schopny práce i do nižší impedance, než byla udávaná, samozřejmě při opatrném zacházení s točítkem Volume 

Můžeš upřesnit typ beden?
Jestli bedny jdou pod 4 Ohmy, je pro receiver nebezpečné je krmit.
Je na kino a ne na exotické vyhybky.
Buď rád, že ochrany neselhaly.
Stalo se, že chyba byla v kabelech.
Napojení konektorů může mít špatný kontakt.
Dotyk vlásku mědi z kabelu o opačný pól.
Jestli bedny jdou pod 4 Ohmy, je pro receiver nebezpečné je krmit.
Je na kino a ne na exotické vyhybky.
Buď rád, že ochrany neselhaly.
Stalo se, že chyba byla v kabelech.
Napojení konektorů může mít špatný kontakt.
Dotyk vlásku mědi z kabelu o opačný pól.

efičak
ty vieš ako funguje zosilňovač? to je pre mňa novinka
pred časom som rád čítal, niekedy až kvetnatý popis, ako počúvaš muziku, dokonca sa mi to páčilo
som si hovoril, ten to vie tak popísať ako to ja nikdy nedokážem
pri popise pocitov to dodnes beriem
ale, pri posudzovaní technických problémov, by sme mali my laici držať hubu a krok
spin227
prepáč
občas sem chodia technici čo náš priebežne posielajú do ...(keď sa staráme do techn. vecí), ale to sa nedá nič robiť, majú pravdu
sú veci, kedy sa bez nich nepohneme
snáď sa ti niekto fundovaný vyjadrí...
Blíží se čas, udělat pápá.
Durgo.
Durgo.

@eficak:
AS-50 jsou třípásmové ca. 130 cm bedny tehdy jedné z nejlepších západoberlínských firem, mám je snad 24 let a hrály se vším. Výrobce udává 4 Ohm, 120 W elekro a 180 W musik, maji separátní vstupy pro výšky a další obě ozvučnice pro případ bi-amping nebo bi-wiring. Výšky a střed jsou na frontu, bas je v uvnitř definovaném vzduchovém kanálu. Nevím, co víc napsat na danou otázku.
Nemyslím si, že by při připojení přes kabely se zlacenými konektory by někde byla chyba v připojení kabelů ....
AS-50 jsou třípásmové ca. 130 cm bedny tehdy jedné z nejlepších západoberlínských firem, mám je snad 24 let a hrály se vším. Výrobce udává 4 Ohm, 120 W elekro a 180 W musik, maji separátní vstupy pro výšky a další obě ozvučnice pro případ bi-amping nebo bi-wiring. Výšky a střed jsou na frontu, bas je v uvnitř definovaném vzduchovém kanálu. Nevím, co víc napsat na danou otázku.
Nemyslím si, že by při připojení přes kabely se zlacenými konektory by někde byla chyba v připojení kabelů ....
spin227 moje poklona. Nepodléháš žádosti obměňovat zvuk.
Vzpomenu na svůj postup od Tesla ARN po současné dawsovo DIY a to mě láká na další model, ještě vypečenější.
Kabely jsou napojené na pozlacené konektory pod izolací.
V mém případě byly uvnitř zaoxidované.
Pytel by mohl vyprávět, co všechno v drahých kabelech a přístrojích našel...
Nevím, jestli je vysoká škola elektrotechnická pro durga dost, ChalieCh je inženýr.

Vzpomenu na svůj postup od Tesla ARN po současné dawsovo DIY a to mě láká na další model, ještě vypečenější.
Kabely jsou napojené na pozlacené konektory pod izolací.
V mém případě byly uvnitř zaoxidované.
Pytel by mohl vyprávět, co všechno v drahých kabelech a přístrojích našel...
Nevím, jestli je vysoká škola elektrotechnická pro durga dost, ChalieCh je inženýr.
A jak to vzniklo, hrál s těmi bednami někdy dřív? Jestli to závisí na hlasitosti, tak to asi bude nízkou impedancí. Závada může být jak v kabelech, tak v bednách (nedostaly někdy v poslední době zahulit?) Receiver také může mít příliš opatrně nastavenou ochranu, nebo má ta ochrana závadu nebo se na výstupu objevuje stejnosměrné napětí kvůli jiné závadě. Ale pak by vypínal i s jinými bednami.
Priklanim se k nazoru CharlieCh a Eficaka. Denon uvadi impedanci 8-16 Ohmu pri A nebo B a 12-16 Ohmu pri A+B. Ty boxy maji uvedenou impedanci 4 Ohmy, pricemz je beznou praksi, ze tato hodnota byva (nekdy i o dost - viz Infinity Kappa) podkracovana. Vykon Denonu bych oznacil jako pomerne "uzkoprsy". Boxy zadny VYKON nemaji, udavana hodnota je jen informacni. I boxy s udajem npr. 80W je mozno krmit monstrem o vykonu 400W, pokud clovek udrzi pod kontrolou davkovani Volume. (Vykonu neni nikdy dost
). Zkousel jsi pripojit neco mensiho, nebo jsou to prvni boxy? Myslim si, ze to skutecne lezi na ochrane. Aspon ta funguje, jak se zda, bezchybne
.

Vcelku jednoduše (?) se dá zjistit pravý stav věci tak, že si vypůjčíš (tady sem přináleží ten otazník) od někoho 8ohmové repro a bude jasno
.
Možná se někdo nabídne Ti pomoci, když vyplníš v profilu bydliště, nebo ho napiš aspoň sem.

Možná se někdo nabídne Ti pomoci, když vyplníš v profilu bydliště, nebo ho napiš aspoň sem.
Reprobedny sice mohou mít jmenovitou impedanci 4ohmy, ale ve skutečnosti třeba na konkrétním kmitočtu může být i nižší (většinou na zlomové frekvenci výhybky).
Proto buď rád, že máš zesík s tak kvalitní ochranou
Obecně platí, že zesilovače, které mají jeden pár výkonových tranzistorů/kanál v koncovém stupni, by NIKDY neměly hrát do impedance nižší než 4ohmy.
Proto buď rád, že máš zesík s tak kvalitní ochranou

Obecně platí, že zesilovače, které mají jeden pár výkonových tranzistorů/kanál v koncovém stupni, by NIKDY neměly hrát do impedance nižší než 4ohmy.
Děkuji za Vaše kompetentní názory. Normálně běží ty boxy na zesilovači Technics SU-V40, která má nastavitelný výstup buď 4-8 Ohm nebo 8-16 Ohm, tam nemám problém.Prospero píše:Priklanim se k nazoru CharlieCh a Eficaka. Denon uvadi impedanci 8-16 Ohmu pri A nebo B a 12-16 Ohmu pri A+B. Ty boxy maji uvedenou impedanci 4 Ohmy, pricemz je beznou praksi, ze tato hodnota byva (nekdy i o dost - viz Infinity Kappa) podkracovana. Vykon Denonu bych oznacil jako pomerne "uzkoprsy". Boxy zadny VYKON nemaji, udavana hodnota je jen informacni. I boxy s udajem npr. 80W je mozno krmit monstrem o vykonu 400W, pokud clovek udrzi pod kontrolou davkovani Volume. (Vykonu neni nikdy dost). Zkousel jsi pripojit neco mensiho, nebo jsou to prvni boxy? Myslim si, ze to skutecne lezi na ochrane. Aspon ta funguje, jak se zda, bezchybne
.
Ten Denon ale vypíná i při běžných malých "regálových" boxech.
Bude to tedy problém v receiveru.
Prof. Ing. Jan Hoyer, Chomutov
Ano, po novém testu můžu potvrdit, že se vypíná i s běžnými regálovými bednami. Moje AS-50 ale hrají s jiným zesilovačem (Technics AA class) nastaveným přes spínač na 4-8 Ohm výstup absolutně bez vady.petrL píše:A jak to vzniklo, hrál s těmi bednami někdy dřív? Jestli to závisí na hlasitosti, tak to asi bude nízkou impedancí. Závada může být jak v kabelech, tak v bednách (nedostaly někdy v poslední době zahulit?) Receiver také může mít příliš opatrně nastavenou ochranu, nebo má ta ochrana závadu nebo se na výstupu objevuje stejnosměrné napětí kvůli jiné závadě. Ale pak by vypínal i s jinými bednami.
Předpokládám, že ty běžné regálové bedny mají impedanci 8ohm, je tak?spin227 píše:Ano, po novém testu můžu potvrdit, že se vypíná i s běžnými regálovými bednami. Moje AS-50 ale hrají s jiným zesilovačem (Technics AA class) nastaveným přes spínač na 4-8 Ohm výstup absolutně bez vady.
No jak oba víme, změřit se přímo nedá a závisí na kmitočtu, tak jenom mohu vycházet z nálepky. V každém případě s těmi regálovkami to trvalo téměř minutu, než ta ochrana vypnula, u mých velkých beden to šlo po 15-20 sekundách.CharlieCh píše:Předpokládám, že ty běžné regálové bedny mají impedanci 8ohm, je tak?spin227 píše:Ano, po novém testu můžu potvrdit, že se vypíná i s běžnými regálovými bednami. Moje AS-50 ale hrají s jiným zesilovačem (Technics AA class) nastaveným přes spínač na 4-8 Ohm výstup absolutně bez vady.
Škoda, ten Denon má dobrou citlivost na FM a hlavně dálkové ovládání, což můj stávající Technics nevlastní, tam musím pro každé nastavení hlasitosti vstávat z křesla, vadí to hlavně pro to, že přes ty boxy běží mimo vinylové muziky i televize a tam dávají reklamy sluchu zabrat .....