nákup záznamového hw

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Uteri
Kontaktovat uživatele:

nákup záznamového hw

Příspěvek od Uteri »

Ahoj,
Jsem lama.
Mám ideu: chtěl bych nahrávat nějak rozumně zvuk k videu ale trochu dost si nevím rady jak ...
Abych to osvětlil: přestava je jasná - při natáčení nějaké scény (verze zhruba home video až nějaké amatérské divadelní představení) mám problém s nahráváním zvuku (když natáčím přez Fujifilm HS10) (maj tam dva mikrofony, něco je slyšet ale nejlée to chytá ten rámus co je nejblíže, tedy publikum, a ne moc zřetelně účinkující).
Tak jsem si říkal že by to chtělo směrový mikrofon a někam ukládat zvuk (HS10 nemá externí vstup zvuku).
V první verzi jsem to realizoval směrovým mikrofonem Yukon a diktafonem Sony IC FP 450 (jen mne mrzí že mikrofon je na A123 a diktafon na AAA zatímco foťák, videosvětla, čelovku, baterky, nabíječku na mobil a dalčích pár věcí mám na AA) (občas vyrážím do přírody a v případě že něco exne tak nerad řeším problémy s kompatibilitou)
mikrofon nebere zvuky nad 10khz, diktafon to prý řeže nad 7khz, tj zvuk z toho je takovej divnej (určitě si to dokážete představit).
Tak teď vymýšlím druhou verzi.
zatím jsem se dostal na následující sestavu:

Rode VideoMic Pro (možná ještě mrtvou kočku proti větru)
Rode Boom Pole (pro přiblížení ke zdroji zvuku)
Yamaha Pocketrak C24
investice do 13000,-

O co bych Vás chtěl požádat:
1) oponentura jestli je to dobrý nápad, tahle sestava, pokud ne, popsat co je špatně, proč a doporučit řešení.
2) úvaha o záznamu zvuku - jak to vlastně vypadá se záznamem zvuku, jestli touhle cestuou chytnu dostatek zvuku a dostatečnou kvalitu, aby se to dalo rozumně poslouchat (myslím že mikrofony ve foťáku mají ořez nad 18khz, takže něco na této úrovni by mohlo stačit)
3) moc tomu celkově nerozumím, tj audiopojmům, kolem zařízení (či jinak - na co si dát pozor, co je důležitý parametr, jak se změna hodnot důležitých parametrů projeví na nahrávaném zvuku). pokud by jste věděli o nějakých stránkách pro lamy (počáteční nalejvárna kolem zvukařiny) napište mi prosím.
4) co bych nerad řešil: že HS10 je sračka aže si mám pořídit kameru. o tom vím ale dělám s tím co je a zatím to stačí. (navíc jsem z HS10 už rok nadšenej, teda až na *.mov videa (formát) (blbě se konvertuje) a na systémový blesk (jednokontaktový)

Předem moc děkuju za konstruktivní příspěvky, pokud by jste měli zájem můžu dodat nějaké vzorky zvuku současné sestavy a mikrofonů z foťáku.
jo a kdyby jste věděli o nejakých programech pro matlab na porovnávání a vyhodnocování kvalityzvuku, napište mi též ať mám nějaké objektivní měřítko.
S pozdravem a na odpovědi se těší
Uteri

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: nákup záznamového hw

Příspěvek od Aleska »

Mám pocit, že ti zde v tomhle pravděpodobně nikdo neporadí, to je spíše dotaz do fóra Electrozone.cz. To je totiž fórum těch, co se okolo nahrávání "točí" a tak by ti měli poradit, je to moc speciální.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

No já bych i poradil.
Ta Yamaha na první pohled vypadá dobře, ale pár věcí mne zaráží:
- je otázka, zda je opravdu stereo, nějak se to moc nezdůrazňuje, chce to ověřit. Mono nebrat.
- nějak se mi nechce věřit, že by to vydrželo 26 hodin nahrávání na 1 AAA baterii. Můj rekordér s podobnou specifikací na 2xAA vydrží max. 4 hodiny.
- je otázka, zda dokáže napájet externí mikrofon, podle mne vzhledem nízkému napájecímu napětí asi ne. Dobré rekordéry to dokáží, takže je pak o starost méně.
- cena je nějak podezřele nízká oproti jiným, takže bych se trochu obával kvality záznamu, použitých AD převodníků apod. V takové ceně bývaly obyčejné diktafony, zvláště pokud je v ceně i Cubase. Zkus pohledat nějaká srovnání s konkurencí.

Já osobně dost hledal a srovnával a nakonec koupil Roland, ale jsou i jiné lepší ale i dražší alternativy (Sony, Korg apod.). K tomu mám DYI binaurální mikrofony koupené z USA + můj vlastní DYI zdrojem, to aby utáhly i vyšší hladinu zvuku na koncertech, jinak běžně stačí napájení z rekordéru. Citlivost mých mikrofonu mnohem vyšší než mých uší, berou až do 40 kHz, transparentnost a zřetelnost zvuku mnohem větší než v reálu na mé vlastní uši.
Ten můj rekordér používá hodně lidí právě k videu.
Podrobnosti když tak přes SZ.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Důležitý parametr je i šum vlastního zařízení, některé rekordéry s tím mají problém a zvuk je pak horší.

Dočetl jsem se, že ta Yamaha není na akumulátory, jedině alkalické baterky, asi kvůli nízkému napětí.

Je otázka, zda je možné řídit úroveň nahrávání, předchozí model to prý neuměl, jen automatiku.

Odpovědět